Produse din R. Moldova la Târgul de Crăciun de la Paris

Luna decembrie este o adevărată feerie la Paris. Străzile îmbracă haine de sărbătare, arborii poartă ghirlande, iar vitrinele magazinelor ochesc cu decoruri deosebite.

Din prima zi a lunii, aici sunt deschise Târguri de Crăciun. Artizanii, meşterii populari expun cele mai frumoase produse, iar cumpărătorii au posibilitatea să se inspire şi să cumpere cadouri speciale pentru sărbătorile de iarnă.

Anul acesta, chiar în inima Parisului, la Târgul de Crăciun din oraşul Defance au fost expuse şi produse fabricate de artizanii din Moldova. Lea, basarabeanca stabilită în Franţa de mai bine de 12 ani, fondatoarea Galeriei moldoveneşti din Paris, şi-a făcut şi ea loc la acest târg imens.

Ce reprezintă acest târg?

Lea: Târgul de Crăciun de la Defencea adunat anul acesta peste 800 de artizani şi creatori din toată lumea pe o durată de o lună de zile. Aici s-au instalat de fapt meşterii care participau la târgul de pe Champs Elysees. Dar din motive de securitate târgul a fost strămutat aici.

Cum reprezentaţi Moldova la acest târg?

Lea: La târg, am încercat să aducem câte puţin din toate lucrările ce reprezintă R. Moldova. Este ceramică modelată în oale, farfurii şi, bineînţeles, ulcioare şi pahare. Avem şi bijuterii pictate, bijuterii confecţionate manual din mătase. Sigur că nu lipsesc iile şi cămăşile naţionale brodate manual. De la ilustratorii din Chişinău am adus diferite cărţi ilustrate care reprezintă iarna pe meleagurile noastre. Avem, de asemenea, diverse jucării, păpuşi tricotate manual.

De unde vin lucrările?

Lea: În cea mai mare parte, lucrările reprezintă îndeletniciri din toate colţurile Moldovei. Avem lucrări de la artizani din nordul Moldovei, dar şi din sud. Aşa cum mulţi artişti sunt stabiliţi la Chişinău, e mai accesibil să lucrăm cu ei.

Cine sunt cei mai interesaţi de cultura Moldovei?

Lea: Sunt mulţi vizitatori de peste Ocean: americani, canadieni. Foarte mulţi germani se arată interesaţi de lucrările noastre. Ne-au vizitat şi grupuri de japonezi. Sigur că şi francezii ne acordă o deosebită atenţie.

Care sunt preferinţele cumpărătorilor?

Lea: Cumpărătorii apreciază jucăriile tricotate manual. Le plac cărţile poştale cu vederi din Chişinău. Ei spun că imaginile cărţilor poştale sunt viu colorate, reprezentative. Recent, o vizitatoare din Japonia a cumpărat o bluziţă brodată manual şi o păpuşă tricotată, pentru fetiţa sa. Mi-a povestit că a fost la Chişinău şi îi face plăcere să-şi amintească de Moldova.

De ce le este dor şi ce cumpără conaţionalii nostri?

Lea: Basarabenii şi diaspora română sunt cumpărători fideli. Ei cumpără lucrări din ceramică uzuală, bluziţe naţionale şi cărţi ale poeţilor şi scriitorilor naţionali.

Cum e să participi la asemenea târg?

Lea: La drept vorbind, la acest târg am ajuns ca prin minune. Aici se face o selecţie foarte riguroasă. Sunt multe reguli şi criterii pe care trebuie să le respecţi. Prioritari sunt artizanii care participă an de an. Iar noi participăm pentru prima dată aici. Eu împart această căsuţă cu o artistă fotografă de origine bulgară, deoarece este şi foarte scump să închiriezi locul. E o adevărată mândrie şi o imensă plăcere ca printre miile de lucrări adunate din toate colţurile lumii să regăseşti şi obiecte ce poartă suflet moldovenec, mai ales la o distanţă atât de mare, în prag de sărbători.

Ecaterina ŢURCAN HACINA, Franţa

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Taran

    1. Défense Nu este oras ci cartierul de afaceri Al Parisului care se afla pe teritoriu comunei Puteaux.
    2. Tirgul de Craciun de pe Champ Élysée nu a fost stramutat din motive de sécuritate cu a fost pur si simplu anulat fiindca cei ce il organizau Nu mai indeplineau criteriile cerute de Primarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *