Prima călătorie

Parcă cu de-a sila și, totuși, nesilit de nimeni, a ajuns tata în Spania. El, care era dornic să vadă locurile acelea „ca-n poveste”, totodată nu putea fi dezlipit de gospodăria și de cotidianul lui. „- Hai, tată, vino să vezi cum este în realitate./ – Ei lasă, că aici cine să aibă grijă de casă?”.

Primul popas l-a făcut la Bologna, în Italia. A ajuns cu autocarul și nu a omis să se laude cât de bine a mers cu băieții: „Bomboane ne-au dat, dar eu nu am vrut. În schimb, cognac am băut”.

Prinsă cu alte treburi, nu am avut decât o zi să îi arăt orașul și am încercat să îl fac să „guste” măcar esențialul. A văzut biserici cât nu apucase în toată viața lui. „Tată, trebuie să mâncăm neapărat o pizza! / Nu mi-e foame”, îmi răspundea el de fiecare dată, de teamă să nu mă facă să cheltuiesc. Acum, însă, nu ezită să-i pomenească adevăratul gust italian: „Daa, iaca aceea era pizza!”.

În Alicante a ajuns cu mari emoții. Departe de casa lui, dar aproape de nepoțelul pe care îl adoră. Nu a ratat o dimineață sau o seară să meargă și el până la grădiniță. „Iaca aici trăiesc oamenii, nu ca la noi”, mai zicea el adesea. A învățat drumul și se ducea singur la mare, iar cel mai fain era să-l aud când îmi povestea pe cine a mai întâlnit la plajă. „Erau americani, zicea el./ De unde știi?/ Așa mi s-a părut. Precis americani erau. Eu le-am zis că sunt din Moldova, iar ei mi-au răspuns: „Moldova, good!”. Altă dată erau nemți.

Tata a rezistat de bunăvoie vreo lună, după care a început să tânjească: „Mama e singură acolo și e greu iarna singură. Vreau acasă”. Recent, însă, mi-a zis: „Tare vreau să mai merg o dată, să mai văd”.

Rodica Sibova, Italia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *