Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Mersul la stomatolog trebuie să…

Mersul la stomatolog trebuie să devină o obişnuinţă

Mă întreb de multe ori: „Cum ar fi fost dacă în țara mea de origine situația ar fi fost la fel ca cea din țara de adopție?” Nu găsesc răspunsul şi nu cred că îl voi găsi prea curând. Ştiu însă cu siguranţă că în ceea ce priveşte sănătatea mea și a membrilor familiei mele era să fie mult mai îmbucurător.

Stau liniștită pe un scăunel din cabinetul stomatologic. Privesc cum dentistul, cu delicatețe, ajutat de asistentă, înlătură cariuțele fiicei mele de trei ani și jumătate. Ea rabdă bâzâitul utilajului în gurița sa. Am pregătit-o timp de o săptămână, dar și procedura de igienă dentară a ajutat-o un pic să accepte să mai stea în acel fotoliu, pentru proceduri necunoscute pentru ea.

Suntem de șapte ani pacienții unei clinici dentare din Canada. Cam după șase luni de ședere aici, după ce soțul a primit beneficiile medicale de la primul lui job, am și alergat la stomatolog. Parcă voiam, dar parcă ziceam că nu trebuie, că doar ne reparasem dinții înainte de a pleca din R. Moldova. Țin minte că a trebuit să repar câteva cavități apărute înainte sau după acel ultim tratament din Moldova. Acasă mergeam la dentist, chiar dacă prețurile sunt mici în comparație cu cele din Europa sau din oricare alt stat dezvoltat, doar la necesitate sau dacă aveam un surplus financiar și decideam să facem o proteză sau o curățare. Da, și asta se încadra mai mult în lista procedurilor estetice. În Canada e altfel, aici vizita la stomatolog a devenit o rutină pentru familia mea. Facem cel puțin două vizite pe an, pentru igiena dentară și pentru examinarea radiografică. Ultima e pentru depistarea cariilor, dar și pentru a ne asigura că totul e bine. Din păcate, pentru mulți europeni din Est vizitele sunt și mai dese, îndeosebi în primii ani, chiar și pentru mine bunăoară, și nu doar pentru igiena orală și examinarea cu raze X, dar și pentru tratamente sau extracții, proteze, implanturi. Cu părere de rău, acesta e rezultatul trecutului meu în ceea ce privește curățarea și tratarea dinților la timp, la care se mai adaugă calitatea tratamentului din Moldova în acea perioadă, dar și lipsa dentiștilor în sate, care făcea anevoioasă tratarea la timp a cariilor dentare. Făceai chiar și zeci de kilometri pentru a găsi un doctor în domeniu, dar, din nou, îl căutai doar la nevoie, când explodai de durere. Mulți decideau, așa, simplu, fără cercetări adăugătoare, să extragă dintele, deși soluția aceasta nu era una dintre cele mai rezonabile.

Situația, la sigur, s-a schimbat în ultimii 10-15 ani, dar experiența de atunci a pus o amprentă dură în memoria multora dintre noi. Personal am fost afectată psihologic de acele dureri chiar din copilărie. Dentistul, chiar dacă mergeam des la el din cauza durerilor, îmi era dușmanul numărul unu, iar acum sunt afectată mai mult financiar. În încheiere, pentru că scopul celor scrise e mai mult informativ, voi mai spune că, la alimentația corectă și mișcarea zilnică necesare pentru a fi sănătos, se mai adaugă și necesitatea unui zâmbet sănătos. Dinții fac parte din corpul nostru, doar se zice: „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”, de aceea ar fi minunat să avem grijă de dinți încă de mici copii. Vrem – nu vrem, aceasta trebuie să devină o rutină. Deci, educaţi-i pe cei mici să respecte igiena dentară, să-şi perieze zilnic dinţii și să utilizeze ața dentară. Şi, cu toţii, numaidecât, faceţi controale regulate şi tratați-vă la timp la specialist. Aveți grijă de dinți, sunt de multe ori irecuperabili, iar cei falși nu înlocuiesc 100% dintele natural.

Lilia Sturza, Calgary, Alberta