Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Medicul de gardă: Cum tratezi…

Medicul de gardă: Cum tratezi hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o problemă extrem de răspândită în lume. Circa 65% dintre oameni suferă de hipertensiune. Această maladie poate avea mai multe cauze, dar, de cele mai multe ori, ea vine cu vârsta. Cauza principală o constituie depunerile de grăsime (colesterol) pe vasele sangvine. Cu timpul, depunerile îngroașă peretele vaselor, făcându-le rigide, reducându-le din elasticitate. Vasele cu elasticitate redusă pierd capacitatea de a micșora presiunea arterială.
Cea mai mare problemă legată de hipertensiunea arterială este că ea poate fi asimptomatică. Astfel, mai mult de jumătate dintre cei afectați nu suspectează că suferă de hipertensiune, unii fiind diagnosticați întâmplător, iar alții nereuşind să afle despre ea în timp util.

„Dar de ce este asta o problemă?”, o să vă întrebați. „La ce să ne facem griji dacă nu sunt simptome și nici nu simți că ai hipertensiune?” Presiunea arterială ridicată afectează organele umane. Astfel, inima, creierul, rinichii, ochii sunt supuse unui stres enorm, la care nu pot face față. Vasele inimii, creierului, rinichilor și ale ochilor sunt extrem de subțiri și fragile, iar presiunea arterială mare provoacă spasme sau, mai rău, ruperea acestor vase, cauzând scurgeri de sânge în creier (atac cerebral), inimă (atac de cord), rinichi, ochi, sângerări nazale etc. Deci, omul cu hipertensiune arterială parcă ar avea o bombă în interior, care în orice moment poate exploda.

Cum să evităm consecințele grave?

Tensiunea arterială ideală a unui om matur trebuie să nu depășească 139/89 mm Hg. Dacă la două măsurări de tensiune, în zile diferite, valorile sunt mai mari, hipertensiunea arterială este diagnosticată.

Persoanele care au o hipertensiune arterială începătoare cu valori ușor ridicate pot să nu necesite tratament medicamentos. Acești oameni ar fi să restricționeze consumul de sare, zahăr și grăsimi animale. Se recomandă efort fizic (cel puțin 30 min. pe zi), viață fără fumat și alcool, dar și reducerea în greutate. Aceste schimbări ne pot normaliza tensiunea arterială fără de medicamente.

Oamenii cu hipertensiune arterială avansată necesită tratament zilnic toată viața. Unii vor primi doar un preparat care le poate controla bine tensiunea, alții pot avea nevoie de două medicamente sau chiar de trei. Uneori e greu de controlat hipertensiunea arterială și medicul împreună cu pacientul vor căuta timp îndelungat medicamentul care să i se potrivească ideal și să-i mențină tensiunea sub control. E foarte important ca preparatele să fie luate zilnic la aceeași oră, deoarece omiterea unei singure doze de medicament poate cauza ridicarea bruscă a tensiunii arteriale, fapt care trebuie evitat.

Deci, măsurarea tensiunii arteriale de cel puțin două ori pe an vă poate ajuta la diagnosticarea hipertensiunii arteriale începătoare. O dietă bogată în fructe, legume și uleiuri vegetale nerafinate poate acționa benefic asupra tensiunii arteriale. E importantă limitarea sării de bucătărie, grăsimilor animale, cărnii prăjite, precum și a zahărului. Efortul fizic zilnic ajută organismul la reducerea masei corpului, prin urmare – și a tensiunii. Stoparea fumatului și a consumului de alcool sunt momente-cheie în tratamentul tensiunii arteriale.

Violina Ahtemenciuc, Canada