Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Medicul de gardă: Cum previi…

Medicul de gardă: Cum previi infarctul fără medicamente

Inima este unul dintre cei mai puternici muşchi din corpul uman, funcţionează continuu, fără odihnă, de la formarea organismului până la moarte. În acelaşi timp, acest organ puternic este extrem de vulnerabil, fiind cauza de deces numărul unu în lume. Din cauza inimii bolnave, mor mai mulţi oameni decât toţi oamenii luaţi împreună care mor în accidente, de cancer, în urma suicidului, de diabet şi de multe alte probleme de sănătate.

De ce este inima atât de vulnerabilă? Din cauza vaselor extrem de înguste care alimentează inima cu sânge. Toate vasele din organism, pe parcursul vieţii omului, se acoperă din interior cu un strat de grăsime (colesterol) şi, deoarece vasele sangvine ale inimii sunt atât de înguste, ele se blochează cel mai rapid, cauzând oprirea sângelui şi moartea muşchiului inimii (infarct). S-ar părea că este imposibil de stopat procesul de obturare a acestor vase, însă, de fapt, e foarte uşor de stopat.

Principalii „vinovaţi” ai acumulării acestor grăsimi (colesterol) în vase sunt mâncarea grasă, predominant cu grăsimi animale, fumatul, lipsa exerciţiilor fizice şi ereditatea.

Cât despre alimentaţie, nu tot colesterolul este „rău”. Există şi colesterol „bun” (HDL), în uleiurile vegetale (ulei de măsline, floarea-soarelui, porumb, avocado etc.), în fructe şi legume, în produse lactate de calitate. Acest colesterol „bun” ( HDL) curăţă grăsimea de pe vase, lărgind vasele inimii. Colesterolul „rău” (LDL), la rândul său, e asimilat din grăsimi animale, cum ar fi slănina, carnea de porc, carnea de vită, carnea de pasăre, preparate incorect. La fierbere, nu se formează prea mult colesterol „rău” (LDL), dar la prăjire se produce o groază de LDL, deoarece, la temperaturi înalte, nu doar colesterolul din carne, dar şi colesterolul „bun”, HDL, din uleiurile vegetale, se transformă în LDL, devenind nociv pentru om.

Cât despre fumat, dacă încetezi această practică, reduci de două ori riscul unui atac de cord. Lipsa de mişcare, şezutul în fotoliu acasă, în maşină şi la serviciu sau mersul cu ascensorul, toate ne fac inima leneşă. Mai e ceva. Dacă aţi avut în familie cazuri de infarct, riscul de a face infarct creşte, deci, trebuie să acordaţi şi mai mare atenţie unui mod de viaţă sănătos.

Aşadar, dacă vă alimentaţi corect, faceţi cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice pe zi, lăsaţi fumatul şi mergeţi la medic pentru a controla nivelul colesterolului cel puţin o dată pe an, aveţi toate şansele să scăpaţi de infarct fără medicamente.

Violina Ahtemenciuc, Canada