Jurnalista Ana Gherciu către Igor Dodon: „Nu confundaţi propaganda cu accesul la informaţie”

Redactora-şefă a portalului Moldova.org, Ana Gherciu, a venit cu o reacţie la adresa postării preşedintelui Igor Dodon vizavi de instituţiile media din R. Moldova care dezvoltă proiecte finanţate de ONG-uri de peste hotare. Intervenţia jurnalistei a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate la Offline-ul comunităţii „Adoptă un Vot”, care a avut loc recent la Chişinău. În sală era prezentă şi consiliera preşedintelui pentru relaţiile cu diaspora, Cristina Buga, scrie moldova.org.

„Echipa Moldova.org activează sub umbrela unui ONG şi o să vă rog frumos să-i transmiteţi domnului Dodon să nu mai atace ONG-urile care beneficiază de granturi oferite de UE sau de SUA. Şi să nu confunde propaganda cu accesul la informaţie.

Vreau să vă zic că eu am trimis o solicitare de interviu domnului Igor Dodon şi limita de 15 zile sau 30 de zile a fost depăşită de zeci de ori. La interviuri nu răspunde, la întrebări nu răspunde, dar îşi permite să atace nişte echipe independente care nu sunt plătite din umbră. Noi facem rapoarte financiare de fiecare dată când ni le cer finanţatorii. Cu concertele pe care le organizează domnul Dodon nu e tocmai clar, rapoarte financiare privind aceste concerte nu primim”, a menţionat Ana Gherciu.

Anterior, Igor Dodon a distribuit un link ce conţinea lista ONG-urilor din R. Moldova care au beneficiat de granturi din partea organizaţiei americane NED (National Endowment for Democracy). „Finanţarea doar pe o singură filieră din partea occidentului a diferitor ONG-uri şi surse media din Moldova. Milioane şi zeci de milioane de lei… Cineva spunea de lupta cu propaganda…”, a scris Dodon pe Facebook, comentând linkul la începutul acestei luni.

Ana Gherciu a amintit că Moldova.org a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de câteva proiecte finanţate de ONG-uri de peste hotare, inclusiv NED. „Accesarea granturilor oferite pentru mass media independentă ne ajută să existăm online, să plătim o parte din salarii şi să dezvoltăm conţinut şi proiecte noi, cum ar fi această platformă de reportaje şi interviuri multimedia. Datorită granturilor ne permitem să realizăm materiale elaborate despre drepturile omului şi alte probleme majore din societatea noastră şi să angajăm reporteri şi colaboratori înalt calificaţi. În prezent, nu avem în derulare un grant finanţat de vreo organizaţie de peste hotare, însă redacţia noastră este profund recunoscătoare pentru sprijinul financiar acordat de fundaţiile străine pentru jurnalismul de calitate din ţara noastră”, a mai spus jurnalista.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. zorinel

  de unde acest copil sa stie despre propaganda si informatie, cite carti o citit ana in viata ei …offff si destepti si mai fac copii estia dea bani gata

 2. Scufița Roșie

  Redactora-şefă a portalului Moldova.org, Ana Gherciu, a venit cu o reacţie la adresa postării preşedintelui Igor Dodon vizavi de instituţiile media din R. Moldova care dezvoltă proiecte finanţate de ONG-uri de peste hotare. Intervenţia jurnalistei a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate la Offline-ul comunităţii „Adoptă un Vot”, care a avut loc recent la Chişinău. În sală era prezentă şi consiliera preşedintelui pentru relaţiile cu diaspora, Cristina Buga, scrie moldova.org.

  ASTA-I TOT CE SE VIZUALIZEAZĂ DIN PRIMUL ABZAȚ AL ARTICOLULUI D_REI
  ANA GHERCIU! MĂ ÎNDOIESC, CĂ ȘI VOI ÎNȚELEGEȚI CEVA? AICI COMENTARIILE
  CHIAR SUNT DE PRISOS!

 3. Lupul

  D-ra Ana Gherciu are așa mutrișoară optimistă ,da voi nu-mi permiteți să-i citesc
  opera luminoasă. Vroiam să mă molipsesc și eu de optimismul ei atât de pozitiv,
  dar ma-ți lipsit de plăcere…

 4. Scufița Roșie

  Dle președinte al întregului(?) popor Igor Dodon, da ce ONG-uri
  finanțează aparatul președintelui? Inclusiv, casele consilierilor
  prezidențiali Ion Céban și Rita Manole din ce fonduri s-au cadonat?
  Din fonduri locale (Plahotniuc) sau din fonduri străine (Putin)?

 5. Traian Harașosfetiuc

  “Igor Dodon nu este de acord ca de Ziua Victoriei să fie sărbătorită
  și Ziua Europei”

  Minciună sfruntată! Asta nu Dodon vrea așa, da Plahotniuc ia spus să
  mai tulbure apele, ca apoi să se afișeze ca salvatorul europenismului
  în R. Moldova!

 6. Lupul

  Bravo! Deși astăzi este duminică, dar Dra modelator s-a sculat atât de dimineață!
  Foarte bine, că are cine s-o trezească dezdedimineață! Dacă toată Moldova noastră
  s-ar frezi cu noaptea în cap, acum s-ar numi Elveția!

 7. Tudor

  Ceva timp în urmă, când Dodon încă nu era presedinte, i-am adresat pe una din paginile sale, întrebarea, cine finanța instituția pentru relațiile cu Rusia din Chișinău, administrată de dumnealui și Zina Greceanâi, cea mai siberiană moldoveancă. Mai sunt în așteptarea răspunsului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *