Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Istorie în badmintonul din Moldova,…

Istorie în badmintonul din Moldova, sau cum se poate realiza un vis

Atunci când ne aşteptăm mai puţin, viaţa ne aduce diverse provocări pentru a ne testa curajul şi voinţa de schimbare. De mai bine de un an, locuim cu fiica mai mică, Elena-Alexandra, la Odense, Danemarca, baştina renumitului scriitor de basme H. C. Andersen şi a lui Victor Axelsen, campion european şi mondial la badminton şi idolul tinerilor badmintonişti din toată lumea.

De ce badminton şi de ce Danemarca?

Nu am vrut să plecăm iarăşi din Chişinău, mai ales că eu şi soţul eram printre puţinii studenţi basarabeni absolvenţi, şefi de promoţie, cu rezultate excelente, care am revenit în Moldova după mai mulţi ani dedicaţi studiilor universitare şi postuniversitare la Iaşi şi, mai apoi, după mai bine de 15 ani de activitate didactico-ştiinţifică în două dintre universităţile de la Chişinău.

Motivul din care am ajuns să locuim tocmai aici nu a fost unul banal. Am lăsat acasă o parte din familie, pe fiica mai mare – studentă, precum şi jobul cu toate activităţile complexe, prost plătite, dar interesante pe la catedrele unde activam. Decizia de a pleca a fost spontană, cauzată de circumstanţe. O săptămână a fost mai mult decât suficient pentru a ne decide dacă ne acceptăm sau nu destinul.

De la 9 ani, Elena practică badminton sportiv. Ales iniţial din motive de sănătate, acest sport este recomandat pentru profilaxia unor boli, printre care şi a problemelor de vedere, cu care se confrunta şi Elena şi care progresau rapid.

După doar un an de antrenament, Elena a demonstrat că are potenţial şi că îi place acest sport. Curând, începuseră să apară şi primele rezultate, care ne-au determinat să contimuăm, investind energie, timp şi bani în antrenamente zilnice, renunţând la lucruri importante, evenimente de familie, vacanţe şi sacrificând alte plăceri copilăreşti fireşti. Astfel, în scurt timp, Elena a ajuns să facă sport de performanţă, făcând parte din selecţionata de juniori a Moldovei, cu multiple evoluări de succes pe plan naţional şi internaţional.

Din păcate, lipsa condiţiilor decente pentru antrenament, plecarea antrenorilor calificaţi, lipsa totală a suportului financiar din partea Federaţiei de profil şi a Ministerului Tineretului şi Sportului, ne-au determinat să ne orientăm spre cantonamente autofinanţate în şcolile de badminton din Danemarca, ţară producătoare de campioni la nivel european.

Pentru a fi admisă la astfel de cantonamente, Elena a trecut o preselecţie riguroasă, fiind acceptată la antrenamente, deşi pe atunci era cea mai mică din grup (12 ani), Academia de Badminton din Odense antrenând cei mai buni sportivi din lume. Astfel, la recomandarea antrenorului selecţionatei de juniori din Danemarca, în prezent ea frecventează Şcoala Internaţională şi celebra Academie de Badminton din Odense, în cadrul căreia a evoluat şi campionul mondial, Victor Axelsen.

Astfel a fost posibil să realizăm visul Elenei de a ajunge să reprezinte R. Moldova şi la viitoarele Jocuri Olimpice.

A fost un an greu pentru familie sub toate aspectele (financiar, personal, emoţional). Încă nu pot să zic că mă simt integrată în societatea daneză, de cea moldovenească simţind că sunt abandonată. Cei care au plecat şi au lăsat o bucată de sine acasă ştiu despre ce vorbesc.

Totodată, acest an ne-a surprins şi cu rezultatele excelente ale fiicei. Acestea au devenit motivaţia principală a deciziei de a răbda şi de a merge mai departe.

Istorie în badmintonul moldovenesc

Din octombrie 2015, datorită participării la un şir de turnee internaţionale, Elena a devenit prima jucătoare de badminton din Moldova în clasamentul top 100 mondial, făcând istorie în acest gen de sport.

La 26.04.2016, pe parcursul a doar 6 luni de evoluare pe plan internațional, Elena-Alexandra Diordiev, la doar 15 ani, s-a clasat pe poziţia 92 la fete simplu (printre juniori sub 19 ani). În acelaşi timp, în clasamentul Circuitului European de Juniori, Elena era clasată pe poziţia 13. La 26.01.2017, Elena a urcat pe poziţia 49 a clasamentului mondial de Juniori la Badminton.

Prima participare la Campionatul Mondial de Juniori la Badminton

În noiembrie 2016, Elena-Alexandra a participat împreună cu echipa de juniori a Moldovei la Campionatul Mondial de Badminton din Bilbao, Spania. Un eveniment în premieră difuzat de presa internaţională şi cea din Moldova. Din păcate, nici la acest eveniment nu am beneficiat de sprijinul ţării noastre, cheltuielile pentru deplasare, cazare şi participare fiind suportate de noi.

Succese remarcabile în ţara care ne-a adoptat

Pe lângă clasamentul internaţional, Elena cumulează şi punctaj la turneele naţionale din Danemarca, jucând pentru clubul gazdă OBK din Odense, având în acest moment 3 locuri întâi la categoria de vârstă U17 şi făcând istorie în badmintonul R. Moldova. Acum, Elena-Alexandra este prima jucătoare de badminton din Moldova şi regiunea Est-Europeană care, la 18.12.2016, pe site-ul oficial de badminton al Danemarcei este poziţionată pe locul 1 în clasamentul U17M, acumulând punctaj pentru trecerea la următoarea categorie.

Anul 2017 a început cu noi realizări. La turneul de seniori din Aalborg, din februarie 2017, Elena a debutat cu un nou succes, ajungând pe locul 2 la categoria A seniori, fiind inclusă şi în noul clasament de seniori.

Sacrificii pentru un vis

Orice performanţe şi rezultate bune nu pot apărea fără sacrificii şi eforturi. Deşi nu s-a plâns deloc, ştiam că Elena suferă în urma despărţirii de sora mai mare, de bunei şi rude, de papagalii iubiţi. Deşi s-a născut la Iaşi şi a mai suportat schimbări repetate ale locului de trăi, cel mai greu pentru ea, probabil, a fost plecarea din Chişinău, oraşul în care a copilărit, a crescut şi a făcut primii paşi în badminton.

Din păcate, şi problema cu vederea a Elenei nu a fost o miopie banală. Pentru a beneficia de 12 ore de vedere acceptabilă pe parcursul zilei, timp de trei ani, în fiecare seară, ea îşi pune lentilele de noapte, iar dimineaţa le scoate. Acest impediment creează dosconfort în timpul somnului şi afectează selectarea participării la competiţii care au loc la distanţe mari.

O provocare grea a fost adaptarea la sistemul de studii danez şi acomodarea la Şcoala Internaţională din Odense, în care se învaţă în engleză. Din fericire, cadrul profesoral şi conducerea şcolii mereu vin în sprijinul copiilor care au ocupaţii extraşcolare, uneori chiar adaptând orarul în funcţie de absenţele acestora şi permiţându-le să meargă la antrenamentele matinale.

Ne-am fi dorit din tot sufletul să ne permitem să trăim, să creştem şi să ne atingem visurile acasă, în Moldova, să beneficiem, cel puţin, de unele dintre posibilităţile pe care ni le oferă ţara care ne-a adoptat, dar în care oricum nu ne simţim acasă.

Olga DIORDIEV, Danemarca