Diaspora pentru ACASĂ

Campania „Dezvoltăm cu drag ACASĂ”, inițiată de diasporă, va contribui la îmbunătățirea infrastructurii din 23 de localități. Peste 792.000 USD sunt valorificați de 18 sate și cinci orașe din R. Moldova. Localitățile vor beneficia de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii locale și de condiții mai bune de viață, datorită implicării băștinașilor, scrie tv8.md.

Din această sumă, circa 118.600 USD au fost donați de migranți, prin platforma de crowdfunding Guvern 24. Alte 214.000 USD au fost oferite de autoritățile locale, iar 460.000 USD – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Cele 23 de proiecte au fost selectate în urma consultărilor cu locuitorii și băştinaşii. Pentru a asigura transparența, primăriile informează activ populația despre valorificarea fondurilor prin rețelele de socializare, ședințe live, panouri informative, comunicate de presă.

Astfel, 23 de comunități vor avea servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreare şi sport, iluminat public, dezvoltare economică locală.

În Gura Galbenei, Cimișlia, grație mobilizării a peste 7.800 USD de la băștinași, o porțiune de drum de 1,2 km este reparată. În Selemet, Cimișlia, va fi construită o hală ecologică, care va înlocui piața improvizată, unde până acum fermierii din sat şi din împrejurimi își vând produsele, inclusiv lactate şi de carne, în stradă, pe o lungime de 1 km de drum. Deși condițiile lasă de dorit, aceasta este, pentru mulți, singura sursă de venit.

Cele 23 de localități beneficiare ale proiectului Migraţie şi dezvoltare locală au fost selectate prin concurs în 2015.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *