Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Cum, în R. Moldova, poţi…

Cum, în R. Moldova, poţi fi judecător la 30 de ani?

Mi-am dat seama că vor trece nouă ani până când voi fi avocat. Am făcut trei ani de studii pentru diploma de licenţă, apoi doi ani masteratul. După, mă aşteaptă un an cu opt examene la subiectele necesare pentru a intra la Societatea de Drept a Irlandei, o instituţie separată de universităţi, unde toţi studenţii cu diplome sau masterat trebuie să treacă de încă o etapă de examene şi studii. Examenele ţin de subiecte pe care toţi studenţii cu diplomă în drept le-au susţinut deja. Dar, pentru mai multă siguranţă, le mai susţinem o dată la instituţia independentă care se cheamă Societatea de Drept a Irlandei.

Acum, am cinci ani completaţi, iar în octombrie o să încep cele opt examene, care ţin de Constituţie, neglijenţă, dreptul Uniunii Europene, dreptul penal etc.; toate sunt examene în scris şi durează trei ore. După ce susţii examenele, ai dreptul să începi contractul de ucenicie, care durează 3 ani. Contractul de practică e un sistem pentru cei care îşi doresc să devină „solicitors”.

Irlanda a adoptat sistemul juridic de drept comun de la englezi. Principala diferenţă dintre dreptul comun şi dreptul civil este că în sistemul comun legea nu este scrisă în cod, ci se bazează foarte mult pe cazuri precedente. Deci, tinerii în timpul studiilor analizează foarte multe cazuri din Curte care au stabilit legea în domeniul respectiv. Sunt şi legi scrise în Cod, dar mai puţine şi se interpretează împreună cu cazuri decise de Curte.

Sistemul de avocaţi cuprinde două meserii – „solicitor” şi „barrister”, diferenţa dintre acestea se micşorează în prezent, dar, conform tradiţiei, numai un „barrister” vorbea la Curte, iar un „solicitor” era acel la care clientul apela şi deschidea dosarul, după care angaja un „barrister”. Acum, diferenţa constă mai mult în faptul că „barristers” lucrează independent, iar „solicitors” – în companii.

În baza contractului de trei ani, studentul aflat la practică lucrează sub supravegherea avocaţilor în firma respectivă. Tot în aceşti trei ani, sunt două cursuri profesionale cu Societatea de Drept a Irlandei, care se numesc cursuri practice, prima parte durează 7 luni, iar partea a doua – 4 luni. În acest timp, studentul învaţă mai mult dreptul şi procedura practică, având deja teoria de bază. Se cere ca studentul, în aceşti trei ani, să facă 24 de luni de practică într-un birou de avocatură.

Când ai susţinut examenele de la cursurile 1 şi 2, şi avocatul care te-a supravegheat este convins de capacităţile tale, acesta îţi semnează toate documentele, după care eşti recunoscut ca avocat şi capeţi dreptul de a practica independent meseria.

În aceşti trei ani de contract, studentul aflat la practică este plătit. În lege este stipulat un salariu minim de 9,25 euro/ora. În companiile „Top 5” de drept comercial, un student aflat la practică poate fi plătit cu 37000 – 45000 de euro pe an. Salariul trebuie plătit şi în lunile în care studentul se află la cursuri profesionale – în cele 11 luni. Deci, studentul este remunerat pentru efortul depus şi primeşte un salariu decent.

Când voi fi calificată ca avocat, voi avea vârsta de 28 de ani şi abia atunci voi fi înregistrată ca independentă şi voi avea dreptul să încep a lucra de sine stătător. Ceea ce mă face să mă întreb: cum, în R. Moldova, poţi fi judecător la 30 de ani? Poate moldovenii au capacităţi extraterestre, poate nu dorm şi învaţă toată noaptea? Sau, poate, avem un sistem juridic ca un măr stricat, ce pare bun din afară, dar e plin de viermi în mijloc? Judecaţi voi! Vă las să meditaţi, propunându-vă şi o ghicitoare: cam câţi ani credeţi că trec până devii judecător în Irlanda?

Mariana VERDEȘ, Irlanda