Anul centenarului a fost deschis la Bruxelles

Europarlamentara Maria Grapini şi alţi trei colegi din grupul politic S&D – Georgi Pirinski (Bulgaria), Kostadinka Kuneva (Grecia) şi Neoklis Sylikiotis (Cipru) – au creat o atmosferă de sărbătoare în cadrul Parlamentului European la Bruxelles în data de 10.01.17 prin organizarea unui eveniment cultural internaţional.
În cadrul evenimentului a fost inaugurată o expoziţie a fotografului din Bulgaria Ivo Hadjimishev. Aceasta conţine un spectru larg de imagini surprinse în Grecia, Bulgaria, România, Turcia, Albania, Macedonia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.

În cadrul evenimentului a avut loc şi conferinţa „Balcanii şi Mediterana de Sud-Est. Amintiri şi viitor comun”. În cadrul dezbaterilor s-a vorbit în limbi balcanice, s-au discutat aspecte ce ţin de istorie, cultură, idealuri naţionale, creştinism, fiind abordat şi procesul de integrare a acestor state într-o Uniune Europeană diversificată.
În discursul său despre viitorul statelor balcanice, europarlamentara Maria Grapini a subliniat poziţia sa pro-europeană şi încrederea pe care o are în construcţia europeană, declarând următoarele: „Vreau să dăm un mesaj puternic: da, putem să trăim în diversitate, în unitate, dar în diversitate cu unitatea noastră! Trebuie recunoscută istoria zbuciumată a acestei zone, precum trebuie înţeles că viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Balcanii sunt o parte a Europei, categoric! Europa unită este un proiect de viitor, din care ţările balcanice nu pot ieşi pentru că ele fac parte din el!”.

Ambasadoarea Luminiţa Odobescu, reprezentantă permanentă a României la UE, a declarat că politica din Balcani este unul din aspectele-cheie de pe agenda următoarei preşedinţii a UE, care va fi deţinută de România.

Alina Stanciu, stagiară la Parlamentul European, Bruxelles

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *