Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Demnitarii în grădiniţă, copiii —…

Demnitarii în grădiniţă, copiii — afară

Actualmente în microraionul Slobozia Doamnei din Orhei sunt înregistraţi 464 de copii de vârstă preşcolară, ne-a comunicat Feodora Dumbravă, şefa singurei grădiniţe pentru copii de aici.  Dintre ei doar 155 frecventează grădiniţa. Şi administraţia acesteia riscă să fie sancţionată pentru încălcarea normelor sanitare, fiindcă instituţia dispune doar de 105 locuri.

„Am avut prescripţii de la Centrul de sănătate publică, cică copiii nu au suficient aer. Dar nu putem interzice unui număr de tocmai 50 de familii să-şi aducă copiii la noi, căci nu au posibilitatea să-i ţină acasă”, ne-a mai relatat Feodora Dumbravă.

Alţi 42 de copii din sectorul Slobozia Doamnei frecventează grădiniţele din alt capăt de oraş. E greu cu transportul, microbuzele de rută sunt aglomerate, în special dimineaţa, iar părinţii sunt nemulţumiţi. Problema a apărut în 2004, când în 4 blocuri ale grădiniţei din zonă s-au stabilit împreună cu familiile câţiva demnitari.

Primul-secretar s-a mutat la grădiniţă

Începând cu anul 2003, atunci când PCRM a luat în mâini pârghiile administrative ale oraşului şi raionului Orhei, edilii locali au decis că nu mai este nevoie de grădiniţă în sectorul Slobozia Doamnei. Iniţial în localurile unde erau amenajate sălile pentru 4 grupe de copii a fost dislocat un pluton de carabinieri. Aceştia au distrus pereţii interiori, transformând construcţia într-o cazarmă.

O clădire asemănătoare a fost pusă la dispoziţia lui Vladimir Albot, pe atunci comisar de poliţie, şi a lui Ivan Nasalciuc, care la momentul cela era şef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, tot el şi prim-secretar al PCRM Orhei ulterior. Aceştia au luat etajele de sus ale grădiniţei, care erau mai spaţioase şi constituiau cam a patra parte din edificiul instituţiei. Ivan Nasalciuc le-a făcut viză de reşedinţă în acest apartament de serviciu unor rude apropiate ale sale din satul Mălăieşti. Totuşi, pentru a mima echitatea socială, autorităţile raionale au repartizat la nivelul de jos al clădirii încă 4 apartamente de serviciu, pentru 3 poliţişti şi o femeie cu copil, căsătorită apoi cu unul dintre cei mai bogaţi oameni din Orhei. De facto, doar 2 familii au rămas să locuiască în grădiniţă. Ceilalţi s-au grăbit să le privatizeze ca să le poată vinde ulterior.

Fostul comisar Vladimir Albot, devenind cu adevărat stăpân aici, după o reparaţie a scos apartamentul la vânzare. Se spune că cerea pentru început 40 mii de euro, apoi 35, dar se pare că nu a mai găsit cumpărători. Astăzi în jurul zonei privatizate mai apar şi unele construcţii auxiliare. La primăria oraşului n-am găsit niciun certificat de urbanism ori autorizaţie de construcţie ce ar permite extinderea spaţiului locativ în curtea grădiniţei. Ca atare, actuala administraţie a primăriei explică că nu înţelege cum de s-a izbutit privatizarea unei părţi de grădiniţă.

Copilăria alungată

„Am construit grădiniţa din Slobozia Doamnei la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, îşi aminteşte fostul şef al Direcţiei raionale de Învăţământ, Mihai Chişcă. Proiectul era unul dintre cele mai moderne din republică. La înălţarea edificiului au ajutat chiar şi părinţii. S-a muncit cu dragoste şi ne-am bucurat mult când a fost dat în exploatare. Am avut şi eu o satisfacţie deosebită, gândindu-mă că multe generaţii de copii vor beneficia aici de educaţie preşcolară în condiţii foarte bune.”

Din 2003 conducerea comunistă a raionului şi oraşului Orhei a pus la cale înstrăinarea mai multor blocuri ale grădiniţei din Slobozia Doamnei. S-au revoltat atât părinţii, cât şi administraţia instituţiei, s-au făcut nenumărate apeluri, inclusiv la adresa lui Voronin, dar fără niciun rezultat.

“Când am înţeles că se pune la cale distrugerea grădiniţei, mai ales prin operaţiuni şmechere, am încercat să tergiversez acest proces, îşi aminteşte vicedirectorul “SCL-Orhei”, Iurie Garştea. Dar am fost chemat la preşedintele raionului, comunistul Evgheni Pisov, care a trântit cu pumnul în masă, indignat că se tărăgănează perfectarea documentelor pentru privatizare.”

La 17 aprilie 2007 la Orhei a avut loc o şedinţă a Guvernului R. Moldova. În calitatea mea de consilier, am abordat problema privatizării grădiniţei respective în faţa prim-ministrului de atunci, Vasile Tarlev. Acesta se arătase indignat că nu se respectă o Hotărâre de Guvern, ce interzicea privatizarea obiectelor de menire social-culturală. Îl ridicase în picioare pe şeful CCCEC, Valentin Mejinschi,  ordonându-i să se ocupe de cazul dat. Dar nu a urmat vreun dosar penal. În judecată a ajuns doar o cauză civilă prin care se solicita suspendarea tranzacţiei de privatizare a părţii indicate de grădiniţă. Dar şi acest dosar a fost pierdut în judecată. Motivul a fost că reclamanţii au solicitat despăgubiri de peste 100 mii de lei pentru reparaţiile efectuate în încăperile privatizate. Cei de la Primăria Orhei n-au solicitat atunci măcar justificarea cheltuielilor solicitate. Pur şi simplu au motivat justiţia să-i declare pe noii stăpâni din blocul grădiniţei drept proprietari de bună-credinţă.

Corupţia politică în curtea copiilor

Fostul reprezentant al guvernului în teritoriu, Ivan Nasalciuc, în virtutea funcţiei deţinute, era obligat să notifice asemenea încălcări cum ar fi privatizarea grădiniţei. Între timp, acesta a fost demis din funcţia de prim-secretar al PCRM Orhei şi din cea de şef al Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat.

Zilele trecute Ivan Nasalciuc, în vârstă de 62 de ani, prin dispoziţia preşedintelui raionului, a fost numit specialist principal în domeniul mecanizării, devenind totodată adjunct al vicepreşedintelui comunist al raionului, Valeriu Scutelnic. Deocamdată în “apartamentul” lui Ivan Nasalciuc de la grădiniţă locuieşte fiul său, care e angajat de asemenea într-o structură de stat.

Potrivit datelor Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport a CR Orhei, doar 74% dintre copiii de vârstă preşcolară de la un an în sus din localitate au posibilitatea sa fie înscrişi în instituţiile preşcolare. Şi aceasta în condiţiile  în care majoritatea grupelor din grădiniţe sunt supraîncărcate. Ţin să remarc că niciunul dintre foştii candidaţi la postul de primar al oraşului n-a abordat chestiunea asigurării copiilor cu locuri la grădiniţă. Dar aceasta-i cu adevărat o problemă pentru orheieni.

Vasile Roman, consilier raional