Demascarea minciunii cu 30 de semnături

Joi, 29 ianuarie, ne-a contactat telefonic Petru Gâncu, directorul Liceului teoretic “Ion Creangă” de la Coşniţa. Dumnealui s-a referit la articolul “Interzisă la Dubăsari. Lecţia Vieru”, publicat în Ziarul de Gardă la 22 ianuarie. “Ieri am făcut rost de acest ziar. Noi suntem moldoveni aici, şi români totodată. Nu trebuie să scrieţi ceea ce spune un patriot în ghilimele. Cel care a făcut declaraţiile celea la ziar trebuie să îşi ceară scuze, nu să scrie dlea kampanii!”

Amintim că în articolul menţionat e vorba despre apelul câtorva pedagogi din şcolile din Coşniţa şi Pârâta, care au spus că în ziua de 21 ianuarie au vrut să dedice lecţiile de limba română lui Grigore Vieru, însă conducătorii acestor instituţii i-au informat că procesul de învăţământ nu poate fi perturbat, şi s-au organizat careuri solemne.”Nu poţi să vorbeşti de poezia lui Vieru la careu, strigând în gura mare la sute de copii adunaţi grămadă. Lecţia Vieru e o temă care se predă privind copiii de aproape”, astfel şi-au motivat plângerea învăţătorii, adăugând că ar dori să fie protejaţi, deoarece pot urma persecutări.

Atunci când ne-a contactat telefonic, Petru Gâncu a confirmat faptul că în instituţia pe care o conduce a avut loc cu adevărat un careu. “Am facut careu cu portretul lui Vieru, cu luare de cuvânt, cu poezii. A durat circa 20 de minute şi au participat clasele V—XII. Clasele primare au făcut ore în sălile de clasă. Totodată, luni, 19 ianuarie, s-a vorbit despre Grigore Vieru la ora formativă”.

Petru Gâncu a confirmat în acest mod că pe 22 ianuarie la Coşniţa a avut loc un careu solemn, iar orele de limba română din acea zi nu au fost dedicate lui Grigore Vieru. Totuşi, dumnealui a insistat să spunem numele celor care s-au plâns pe faptul că nu s-au făcut lecţii dedicate lui Vieru în acea zi.

Ieri, domnul director Gâncu ne-a vizitat la redacţie. A adus o scrisoare semnată de 41 de profesori de la Coşniţa. În scrisoare se spune: “Cerem ca învinuirile neîntemeiate, anonime să fie retrase, pentru a demasca minciuna şi a restabili bunul nume al Liceului “Ion Creangă” din s.Coşniţa. Să se aducă scuzele publice prin publicaţie. În caz contrar, cerem ca persoanele concrete, dacă există ca atare, să fie scoase din anonimat pentru a răspunde legitim la aceste învinuiri. Această hotărâre este primită la adunarea colectivului respectiv, petrecută pe data de 30 ianuarie 2009″. Plecând de la redacţie, Petru Gâncu a solicitat ca aceasta să fie publicată în numărul de azi.

Am solicitat Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei, precum şi jurişti independenţi să se pronunţe asupra acestui caz din perspectiva dreptului unui pedagog de a manifesta iniţiativa de a schimba un careu pe o lecţie. Vom reveni.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *