Dejunurile elevilor la licitație publică

297-eleviElevii claselor primare din instituţiile de învăţământ ale municipiului Chişinău primesc dejunuri gratuite în orele de dimineaţă. Şcolile au sarcina de a le oferi copiilor produse sănătoase, iar direcţiile raionale de învăţământ au obligaţia să asigure desfăşurarea unor licitaţii pentru procurarea produselor de calitate la un preţ rezonabil. Sunt oare firmele selectate cele mai în drept să ofere produse alimentare copiilor?

În sect. Botanica din mun. Chişinău, deja de mai mulţi ani câştigă aceste licitaţii,  desfăşurate de către Direcţia sectorială de învăţământ, întreprinderea de stat “Bucuria-EL”. Această întreprindere nu produce ea însăşi produse alimentare, ci le achiziţionează la rândul său de la diverşi producători. Reprezentanţii acestei companii spun că au contracte de achiziţionare a produselor alimentare cu diverşi producători, care oferă copiilor lactate, mezeluri, peşte. Important este ca, de fiecare dată, calitatea acestor produse să fie verificată. Întreprinderile care livrează produse companiei „Bucuria EL” sunt „Rogob” SRL, care produce mezeluri, întreprinderea „Serviabil” SRL, care comercializează şi produce lactate, FCP „Rober”- care livrează carne şi peşte.

Reprezentanţii companiei “Bucuria-EL” susţin că aceste firme sunt selectate conform unor criterii stricte. Elena Jidobina, directoare adjunctă a acestei întreprinderi de stat de alimentaţie publică, explică: „Firmele sunt selectate după felul în care oferă produsele, care trebuie să fie de calitate, dar şi la un preţ rezonabil. S-au întâmplat şi unele cazuri când firma nu a putut să ne ofere cantitatea cerută sau produsul solicitat, de aceea, la încheierea contractelor cu firmele, ţinem cont de aceste lucruri.”

Elena Jidobina mai susţine că, în instituţiile şcolare, meniul este modificat o dată la două  săptămâni. Fiecare control are loc sub supravegherea reprezentaţilor Centrului municipal de Sănătate Publică.

Întreprinderea de stat “Bucuria-EL” activează din anul 1978 şi, de atunci, în fiecare an, devine câştigătoare a licitaţiilor pentru distribuţia de produse alimentare în circa 50 de instituţii şcolare din sectorul Botanica. Solicitaţi să explice de ce anume “Bucuria-EL” devine, de fiecare dată, câştigătoarea licitaţiilor publice pentru aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse alimentare, responsabili de la Direcţia de învăţământ din sectorul Botanica au spus că, de obicei, concursurile sunt organizate echidistant, iar “Bucuria-EL” învinge pe bună dreptate. Aceştia au exclus eventuale acţiuni de corupţie sau cazuri de trafic de influienţă, manifestate în luarea acestor decizii.

O.V.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Tatiana

    Deşi s-a tot scris/vorbit despre laptele şi cornul pe care copiii urmau să le primească gratis la şcoală, nici până azi nu s-a făcut lucrul ăsta. În locul laptelui şi cornului, copiii primesc chifle, compot ori suc, iar uneori – şi terci. Cel puţin, asta e la liceul în care învaţă fetiţa mea. Şi, sincer, nu văd nimic rău în asta. Pentru că după ce am citit în presa românească despre câteva cazuri de intoxicare cu cele 2 produse – lapte şi corn – în şcolile din România…
    La sigur, lucrul ăsta îl fac şi alţi părinţi: le dăm de acasă copiilor chifle şi suc/ceai/compot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *