Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Declaraţiile de avere ale demnitarilor,…

Declaraţiile de avere ale demnitarilor, tabuizate

Integritatea politicienilor din Moldova a fost comparată zilele trecute cu cea a politicienilor europeni. Transparency International a adunat la o masă rotundă exponenţi ai sistemelor de verificare a integrităţii din România, Cehia, Estonia. Au fost discutate schemele de corupţie din zonă şi metodele de a asigura transparenţa în cazul veniturilor şi intereselor persoanelor publice.

Mihai Fentzel, şeful serviciului inspecţie la Agenţia Naţională de Integritate din România (ANI), care este structura omologă a CNI-ului moldovenesc, a prezentat audienţei modul în care lucrează această agenţie. Pe pagina web a ANI www.integritate.eu sunt expuse aproape 4 milioane de declaraţii ale tuturor funcţionarilor publici din România pentru ultimii 4 ani, inclusiv ale şefilor ANI.

Sistemul electronic al ANI face munci de cercetare în locul funcţionarilor, fiind setat în aşa fel, încât să genereze alerte atunci când se sesizează dezacorduri între veniturile, cheltuielile şi interesele deponenţilor de declaraţii. Deoarece conţine şi date cu privire la rudele funcţionarilor publici, sistemul generează alerte şi în cazul achiziţiilor publice, dacă banii publici pleacă cu girul unui funcţionar într-o firmă a unei rude a sale.

Mihai Fentzel recunoaşte că acest sistem a responsabilizat mult funcţionarii publici din România, mai ales că pentru cei care încalcă legea a fost elaborat şi un sistem de amenzi şi alte măsuri punitive, inclusiv pentru persoanele care depun declaraţiile de venituri cu întârziere.

Solicitat de ZdG, Fentzel a declarat că pentru depunerea tardivă a declaraţiei amenda constituie o sumă echivalentă cu 50 de euro, dar procedurile ulterioare de control ar putea crea necazuri şi mai mari funcţionarului care admite asemenea încălcări.

Mari Pedak, expertă la Academia de E-Guvernare din Estonia, a declarat pentru ZdG că nu a auzit ca un funcţionar public din ţara sa să fie penalizat pentru depunerea necorespunzătoare a declaraţiei de avere şi ea nu consideră că amenzile financiare ar fi pedeapsa cea mai grea. „Nu mai eşti credibil dacă nu depui declaraţia la timp”, a specificat Predak.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezent şi Anatolie Donciu, preşedintele CNI din Moldova. Solicitat să ne spună de ce după atâta timp declaraţiile de venituri ale membrilor CNI şi ale demnitarilor publici nu sunt prezente pe pagina web www.cni.md, Donciu a declarat că există explicaţii pentru ambele cazuri. “Demnitarii deja au depus declaraţiile, dar nu le putem face publice pe site pentru că nu avem încă softul necesar. Am anunţat concurs pentru elaborarea acestui soft şi avem 3 firme care şi-au anunţat participarea. Urmează să selectăm una dintre aceste firme, apoi – să elaboreze softul, apoi să îl instalăm şi să plasăm pe web declaraţiile”, a declarat Donciu. Solicitat să numească un termen anume când aceste declaraţii vor fi publice, şeful CNI a dat de înţeles că nu se ştie cu exactitate, dar probabil procedurile vor dura mai multe luni de zile. El a mai specificat că, până atunci, declaraţiile demnitarilor nu vor putea fi văzute de public, “căci conţin date confidenţiale”. Cu referinţă la declaraţiile de avere ale membrilor CNI, Donciu susţine că acestea au fost depuse de mult şi este responsabilitatea Parlamentului să le facă publice.