Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce sunt bătute soţiile…

De ce sunt bătute soţiile în R. moldova?

254-vox1Alexandru Belous:

„Rezolvăm problema prin cuvinte”

Am prietenă, dar niciodată n-am bătut-o. Atunci când este un conflict între noi, încercăm ambii să rezolvăm problema prin cuvinte. Nu cred că bărbaţii care îşi bat femeile sunt fericiţi. Eu tot timpul am fost împotrivă ca un bărbat să-şi lovească soţia. La ţară, foarte des sunt conflicte şi de fiecare dată se termină printr-o bătaie.

254-vox2Valeriu U. :

„De două ori pe zi, ca să înţeleagă
Femeia trebuie bătută de două ori pe zi pentru că altfel ea nu înţelege. Eu, după ce termin lucrul, mai beau câte o sută de grame de vodkă şi când ajung acasă ea îmi spune: eşti un beţiv. Eu nu pot suporta aceste cuvinte. Aşa că o bat. Ea când bea vin eu nu îi spun nimic. Dar uneori se întâmplă că o bat doar de două ori pe săptămână, pentru că mai strig la dânsa când mă face beţiv. I-am spus că, dacă nu-i place să trăiască cu mine, să se ducă la altul, dar ea s-o deprins cu bătaia.

254-vox3Andrei Chizima:

„Mai bine ajungi la un numitor comun”

Bărbaţii care îşi bat nevestele sunt oameni nebuni. Dacă nu este înţelegere în familie, trebuie să ajungi la un numitor comun, aşa cum se practică într-o familie civilizată. Chiar şi atunci când nevasta face o trăsnaie nu o bat, pentru că, cu bătaia, nu faci absolut nimic. Uneori mă miră unii oameni din sat, care îşi bat femeia până ce asta pleacă de acasă şi se duce la soacră-sa.

254-vox4Ion Rusu:

O respect şi o mai bat

În familie trebuie să fie înţelegere prin cuvinte şi nu cu palma peste faţă. Eu cu soţia ne respectăm reciproc. Dar, sincer, uneori o mai bat şi eu. După ce o primeşte, se supără pe mine şi parcă şi eu mă simt vinovat. Dar… asta se întâmplă aproape în orice familie. Nu cred că este o femeie care n-a primit niciodată vreo palmă. Dar mai este ceva, când se întâmplă s-o baţi, trebuie în aşa fel, încât să nu se ajungă la divorţ ori ea să plece de acasă.

254-vox5Ion Lopuşanschi:

Femeia e sensibilă şi enervează
Nici bărbatul nu trebuie să-şi bată femeia, dar nici soţia să-şi lovească soţul. Când sunt neînţelegeri în familie, femeia este mai sensibilă şi prin aceasta de multe ori îl enervează pe soţ. Aici soţul trebuie să demonstreze că este un bărbat adevărat şi să hotărască în mod calm cum să rezolve problemele. Nu îmi aduc aminte dacă am bătut-o vreodată. Eu nu încerc să ridic mâna la nici o femeie.

Pentru conformitate, I.S.

 

 

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Asif J. Chaudhry:

254-asif„Violenţa distruge vieţi”

În fiecare ţară din lume violenţa contra femeilor distruge vieţi concrete.  Această violenţă separă familii şi comunităţi şi fură forţele de care lumea are nevoie acum urgent.  Fetele şi femeile sunt ţintele violenţei la fiecare moment în viaţa lor: avorturi, îngrijire medicală şi nutriţie neadecvată, căsătorii la vârstă foarte fragedă, trafic de persoane, aşa-numitele ucideri “de onoare” şi cele legate de zestre, precum şi neglijarea şi izgonirea văduvelor.  Şi această listă încă nu este completă.

În Moldova specialiştii estimează că fiecare a patra femeie trece prin experienţa violenţei domestice, fie că este vorba despre violenţă fizică, psihologică sau economică. Cele mai multe acte de violenţă au loc la domiciliu, fiind cauzate de membrii familiei şi nu de străini. Deseori, ruşinea şi frica de pedeapsă împiedică femeile să informeze despre aceste abuzuri.

Din 1991 au fost stabilite 16 zile care leagă data de 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, cu data de 10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului, pentru a sublinia ideea că violenţa comisă împotriva femeilor pe motiv de gen este o violare gravă a drepturilor omului. Această violenţă nu este de o natură „culturală”, ci este criminală. Este problema fiecărei naţiuni şi este nevoie de o soluţie care ar corespunde gravităţii acestor crime.

Violenţa bazată pe gen nu este doar o problemă a femeilor, este o provocare globală pentru drepturile omului şi securităte. Fiind o problemă internaţională, ea necesită şi soluţii internaţionale. Statele Unite se angajează să colaboreze cu guvernele, instituţiile multilaterale, precum şi cu numeroşi parteneri privaţi – de la activişti şi avocaţi la lideri ai societăţii civile – să pună capăt impunităţii celor care comit aceste crime şi să se asigure că legile care recunosc egalitatea şi dreptul femeilor de a fi libere de violenţă sunt aplicate pe deplin. Ne străduim să promovăm implicarea bărbaţilor în procesul de luptă contra acestei violenţe. Cerem liderilor religioşi să includă aceste mesaje, care sunt în concordanţă cu toate religiile, în activităţile lor şi în contactul lor cu oamenii. La fel contribuim la accesul egal, atât al băieţeilor cât şi al fetelor din toate naţiunile,  la o educaţie de înaltă calitate, care pune accentul pe valoarea intrinsecă a fiecărei persoane.

Secretarul de Stat Clinton a adus această problemă la nivel de prioritate pentru politica externă americană. Şi administraţia Obama este de asemenea angajată să pună capăt violenţei împotriva femeilor din Statele Unite, unde prea multe femei sunt încă maltratate şi abuzate.

Moldova la fel depune eforturi pentru soluţionarea acestei probleme. Pe data de 25 septembrie, pentru prima dată în Moldova, judecătoria raionului Anenii Noi a emis primul ordin de protecţie contra violenţei în familie.  Moldova a adoptat legislaţia privind combaterea violenţei în familie cu un an în urmă, însă aplicarea acestei legislaţii nu este încă la nivelul cuvenit. Ca semnatară a Convenţiei privind eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei şi a altor convenţii internaţionale relevante, Moldova poate aplica legile internaţionale relevante în materie de drepturile omului în cazul în care legislaţia internă este în contradicţie. Anume astfel de combinaţie a fost aplicată pentru emiterea acestui ordinul.

Femeile sunt cheia pentru progres şi prosperitate în secolul 21. Atunci când ele sunt marginalizate şi maltratate, omenirea nu poate progresa. Atunci când le sunt acordate drepturile lor şi li se oferă egalitatea şanselor în educaţie, sănătate, activitate profesională, precum şi participarea în politică, ele ridică familiile lor, comunităţile lor şi naţiunile lor.

Este momentul când oprirea violenţei contra femeilor a devenit o prioritate pentru noi toţi.