De ce nu sunt primite la lucru femeile gravide?

Femeile care îşi doresc un copil sunt nevoite deseori să facă o alegere între copil şi serviciu. Deşi Codul  Muncii prevede egalitate pentru toţi, ba chiar asigură unele facilităţi pentru viitoarele mame,  prevederile legale nu funcţionează întotdeauna . Deseori, angajarea unei femei gravide în câmpul muncii este o procedură dificilă şi umilitoare, dar aceste cazuri nu sunt întotdeauna monitorizate. Statisticile conţin doar date generale despre femeile înregistrate la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM), deoarece sarcina nu este prevăzută în legislaţie ca un impediment în calea angajării.

Deseori, femeile primesc refuzul angajatorilor anume din cauza că sunt însărcinate. Unele dintre ele luptă cu angajatorii care le încalcă drepturile prin intermediul Inspecţiei Muncii, altele se resemnează şi nu mai speră să se angajeze decât după naşterea copiilor.

“Se subînţelege că gravidele nu pot fi angajate”

Cu doi ani în urmă Daniela, proaspăt căsătorită, s-a adresat la Direcţia Situaţii Excepţionale (DSE) din Edineţ, unde existau locuri de muncă disponibile. “Am intrat la şef şi el m-a întrebat deodată dacă am copii. Mi-a şi zis: “Să nu începi acum despre copii şi nu ştiu ce…”, povesteşte Daniela, care la acel moment nu era însărcinată. Pregătirea actelor pentru angajare a durat trei luni, în acest răstimp a primit şi vestea frumoasă că va deveni mamă. Dar odată cu această veste a apărut şi dilema dureroasă: va mai fi primită la lucru sau nu? “Când mi-au zis că actele sunt gata şi trebuie  să ies la serviciu, m-a luat frica. Soţul mi-a sugerat să le spun adevărul. Aşa am şi făcut. Le-am spus că sunt însărcinată şi ei au zis că “poţi să nu mai ieşi la serviciu”, dezvăluie Daniela.

A rămas acasă. A născut copilul şi s-au descurcat cum au putut. Pentru că sunt o familie unită, au decis de curând să dea naştere celui de-al doilea micuţ. Daniela se simte împlinită ca mamă, dar regretă că nu i s-a permis să şi muncească, să poată avea o carieră, un salariu, un colectiv cu care să comunice şi chiar să contribuie şi ea la dezvoltarea societăţii prin dezvoltarea abilităţilor sale profesionale.

Contactat de ZdG, Anatol Neaun, şef adjunct de direcţie, şef al Serviciului personal de la DSE Edineţ, a spus că îşi aminteşte de acest caz. El susţine, însă, că Daniela ar fi refuzat să vină la serviciu, adăugând că “structura noastră este una militară şi avem cerinţe deosebite faţă de candidaţi; cu toate că în regulament nu este indicat faptul că o femeie însărcinată nu poate fi angajată, acest lucru se subînţelege”. Neaun afirmă că o femeie se foloseşte astfel de serviciu, deoarece caută modalităţi pentru a primi ulterior bani în timpul concediului de maternitate. “Când vine aici, persoana este întrebată dacă va putea face faţă lucrurilor, şi dacă este neîncrezută, se pot găsi diverse motive pentru a fi refuzată”, adaugă el, rugându-ne să nu denaturăm cele spuse.

“Termen de probă pentru gravide”

Codul Muncii nu conţine vreun articol special în care ar fi stipulate drepturile femeii însărcinate la angajarea în câmpul muncii. Singura specificare se referă la condiţiile de muncă create pentru femeile aflate în aşteptarea unui copil. Totuşi, uneori angajatorii fac trimitere la termene de probă pentru gravide, care pot dura întreaga perioadă de sarcină.
Reporterul ZdG a făcut un mic experiment, contactând diverse instituţii publice în numele unei femei însărcinate cu solicitarea unui loc de muncă. La secţia resurse umane de la Ministerul Mediului ni s-a sugerat că o femeie gravidă nu poate obţine o funcţie publică: “Noi nu putem în niciun caz, nici pentru perioada de probă n-o să puteţi lucra. Şase luni de zile nicidecum nu reuşiţi să lucraţi şi ieşiţi în concediu de maternitate. Dacă vă angajaţi la lucru acum, indiferent în ce post, veţi primi bani pentru concediul de maternitate şi indemnizaţii pentru copil, dar altfel n-o să primiţi nimic. Iar la o funcţie publică, în genere, este greu. Aici o să tărăgăneze şi, până la urmă, n-o să vă ia. Până va fi concursul, până nu ştiu ce …”.

Dumitru Stavilă, şeful Inspecţiei Muncii, explică că femeilor însărcinate nu le pot fi stabilite perioade de probă la angajare. Mai mult decât atât, persoana poate fi refuzată doar în cazul lipsei de calificare corespunzătoare postului. “Se mai întâmplă cazuri când angajatorii nu doresc să le ofere un lucru mai uşor, forţându-le în acest fel să demisioneze din funcţie. Cea mai frecventă încălcare este refuzul de a angaja femeile însărcinate, şi în acest caz ele ar trebui să apeleze la instanţa de judecată”, menţionează Dumitru Stavilă. El susţine că femeile se pot adresa pentru consultare la Inspecţia Muncii. Tot această instituţie consultă şi angajatorii, pentru a evita acţiunile discriminatorii.

IONEL nu angajează femei gravide

Am contactat secţia personal de la Fabrica IONEL în cadrul aceluiaşi experiment. Ni s-a sugerat că o femeie gravidă nu este acceptată, deoarece va elibera locul în scurt timp, din cauza sarcinii. Directoarea fabricii a explicat ulterior că întreprinderea investeşte în personal foarte multe resurse şi timp, şi de aceea nu poate angaja femei însărcinate. “De la universităţile tehnice vin specialişti slab calificaţi şi noi suntem nevoiţi să-i perfecţionăm”, a declarat directoarea Fabricii Ionel pentru ZdG.

Pe de altă parte, inspectorii de la Inspecţia Muncii spun că se poate întocmi un contract de muncă individual, în care să se stabilească toate detaliile referitoare la investiţiile financiare în calificare şi educaţie, precum şi modul în care vor fi restituite aceste mijloace.

Vroiam să fiu angajată, dar nu vroiam să avortez

Olga este una dintre femeile care a reuşit să se angajeze, fiind însărcinată. După absolvirea Colegiului de Medicină, şi-a petrecut practica la o maternitate din Chişinău. Concomitent s-a căsătorit şi a aflat că va avea un copil. Totodată, i-a plăcut locul de practică şi ar fi vrut să se angajeze. “Îmi era frică, deoarece auzeam că gravidele se angajează greu. Le-am spus că este prima sarcină şi nu aş dori să avortez, căci ştiu care sunt consecinţele”, spune Olga. Spre bucuria ei, a fost acceptată la muncă.

Tatiana Gutium, şefa maternităţii, consideră că respingerea femeilor gravide la locul de muncă poate avea un efect negativ nu doar asupra viitoarelor mame şi a pruncilor lor, ci şi asupra societăţii. “Riscăm să rămânem fără profesioniste. Femeile pleacă peste hotare şi se angajează acolo, iar noi cu cine rămânem? Sarcina nu este o maladie, este o bucurie, care aduce un nou membru în familie, dar şi în societate, un nou cetăţean de care are nevoie patria sa. Unele fete pe care le-am luat noi la lucru erau fără experienţă, nepregătite, dar am muncit asupra calificării lor şi acum sunt bune profesioniste”, relatează directoarea.

Pierderile angajatorilor, necalculate

Economiştii susţin că cheltuielile angajatorului de multe ori sunt indirecte.  Ion Tornea, economist şi expert IDIS “Viitorul”, consideră că lipsa de durată a unui angajat, aşa cum se întâmplă cu femeile care îngrijesc de copii după naştere, ar putea scădea productivitatea şi de aceea unii angajatori preferă să angajeze bărbaţi. “Cheltuielile suportate din cauza scăderii randamentului producţiei sau a eficienţei muncii de multe ori sunt imposibil de cuantificat, deoarece sunt lucruri greu de calculat”, adaugă Ion Tornea. Totuşi, economiştii susţin că dacă aceasta este o  problemă actuală, atunci ar fi o soluţie de a acorda angajatorilor unele înlesniri ce le-ar recupera pierderile suportate, iar femeile însărcinate ar fi puse în drepturi egale cu restul angajaţilor.

Inspecţia Muncii ne informează că pe parcursul lunilor ianuarie-mai 2012 au parvenit 17 plângeri în care se invocă fapte de încălcare a legislaţiei muncii de către angajatori anume cu referinţă la concediile prenatale şi de îngrijire a copilului de pâna la vârsta de trei ani. Menţionăm că pe tot parcursul anului 2011 au fost înregistrate 31 de petiţii.

Aida Cotruţă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Valentina

  Printre altele, cel mai mare problema apare cind treci usa Casei de Asigurari Sociale. Ei nu vor sa aprobe un certificat de salariu unde e indicat ca o persoana ce a nascut, a activat la ultima intreprindere pe o perioada de numai 7 luni. Pentru a aproba acest certificat, la intreprinderea respectiva este trimisa inspectia muncii, care verifica (documentatia de angajare, calculul concedialelor, orele de lucru, salariile angajatilor, etc). Nu exista tot perfect in contabilitate la o intreprindere. In urma controlului pierderile sunt de la minim 2000 lei (timpul pierdut de administratie, adica 2 zile de control, dar controlul poate dura si o luna, plus amenzi). Legile in stat sunt birocratice, iar agentii economici se supun, din acest motiv nu as permite ca angajator sa angajez o femeie insarcinata, e prea complicat, prea multe controale. Cum a spus domnul Filat, asa sunt vremurile !!!

 2. anisoara

  acum 5 ani si eu am cautat un loc de lucru oficial sa stiti ca foarte greu am gasit… pina am pregatit documentele dar intretimp lucram la organizatia data, cam la 3 samptamini cind am adunat tot pachetul de acte eam dat si certificatul medical…am duso cu vorba dar ce era sa fac..eam spus ca sunt insarcinata in 3 luni..ma lasat sa lucrezi mai departe…

 3. anisoara

  sa stiti ca noi femeile care lucram si platim la stat impozite primim mai putin decit cele care nu lucreza,daca se face o marire a compensatiei pentru copii se face numai pentru acele mame care nu au lucrat,ier noi raminem tot cu ce aveam

 4. anisoara

  e greu sa te angajezi si dupa ce ai nascut…eu am 3 copii si caut de lucru de 1 agust sunt din orhei si nu gasesc ,angajatorii nu ma vor fiindca avind trei copii acus se inbolnavesc,si trebue sa esi pe foaie de boala..patronii au nevoie de angajati care sa fie permanent la dispozitie…sa stiti ca e foarte greu

 5. Neville

  Cine este mai prost/Cine este mai destept asta cred ca este o diitscue veche de cand lumea. Iar ca sa ii raspunzi nu trebuie numai sa te raportezi la ceva ci si sa te detasezi mult de acea persoana. Nu stiu cum sunt femeile in general si nici barbatii -, dar in mod particular nu pot pune niciodata problema asta vis-a-vis de prietena mea. O ia razna la fel cum o iau si eu. Dar asta nu este prostie, este numai o forma de a fi altfel. Daca ajungi sa vezi in asta prostia atunci nu te afli langa cine trebuie, adica intr-o forma sau alta te minti.

 6. mony

  Din pacate femeile gravide nu prea au sanse la un loc de munca,si eu am fost refuzata de curand…dar voi mai incerca pana nu se vede burtica … voi fi nevoita sa mint! Nu e corect … o femeie gravida nu e o femeie cu handicap grav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *