Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce ne îmbolnăvim de…

De ce ne îmbolnăvim de tuberculoză?

Numărul persoanelor bolnave de tuberculoză este în continuă creştere. În timp ce medicii bat alarma, există persoane care refuză categoric să se trateze, supunând unui risc enorm atât pe ei înşişi, cât şi pe oamenii care-i înconjoară. Mai mult, sunt cazuri când bolnavii sunt externaţi forţat pe motiv că nu respectă regimul spitalicesc.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, în lume, se înregistrează circa 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză şi peste 1,5 milioane de persoane care decedează în urma acestei maladii. Tuberculoza este una dintre cele mai răspândite maladii infecţioase. Aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu micobacteria producătoare de tuberculoză. Totodată, fiecare persoană cu tuberculoză activă poate infecta, în medie, 10-15 persoane pe an.

Am văzut moartea cu ochii

Ana are 20 de ani şi este internată a doua oară din cauza tuberculozei. Prima dată s-a adresat în decembrie 2010. Atunci avea tuberculoză în formă uşoară, dar din moment ce s-a simţit mai bine a suspendat tratamentul. Chiar Ana recunoaşte că n-a avut o atitudine serioasă: “N-am urmat tratamentul acasă, doar ceea ce a fost aici. Mi s-a părut o glumă, dar după doi ani de zile, când boala a revenit, am văzut moartea cu ochii”. În prezent, Ana are tuberculoză pulmonară bilaterală în formă gravă.

Atunci când Ana a suspendat tratamentul, medicii au încercat s-o avertizeze, ea însă şi-a schimbat locul de trai, evitând comunicarea cu angajaţii medicali. Galina Crivenco, şefa secţiei ftiziopneumologie, susţine că părinţii tinerei “erau la curent că ea are tuberculoză, însă atunci când personalul medical venea la ei acasă, spuneau că nu ştiu unde trăieşte”. Astfel de cazuri însă nu sunt unice. În asemenea situaţii, când un pacient se expune unor riscuri serioase pe sine şi pe cei din jur, autorităţile urmează să acţioneze pentru a limita extinderea maladiei.

Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a anunţat că, pentru a evita cazurile similare, va fi efectuată internarea forţată pentru tratament: “Consider că acest impact va fi bun pentru un număr redus de pacienţi care nu conştientizează riscul pe care îl aduc societăţii, propriei familii în răspândirea tuberculozei”. Internarea forţată, potrivit ministrului Sănătăţii, va fi aplicată doar atunci când vor fi epuizate toate modalităţile de înţelegere între medici şi pacienţi: “Aceste persoane vor fi trimise în judecată şi doar judecata va lua hotărârea dacă se va aplica sau nu internarea forţată”.

Internat pentru a doua oară, după externare forţată

R. Moldova cheltuie anual pentru prevenirea, depistarea, tratamentul şi monitorizarea tuberculozei 182,3 milioane de lei. Liliana Domente, director la Institutul de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”, spune că tratamentul tuberculozei este gratuit: “Unii pacienţii nu conştientizează pericolul întreruperii tratamentului, acesta constând în faptul că boala poate trece într-o formă mai periculoasă, cum ar fi tuberculoza rezistentă la medicamente, şi atunci durata tratamentului este mai îndelungată, până la doi ani, iar şansele de vindecare sunt mai limitate”.

Bolnavii care au întrerupt tratamentul fac rezistenţă la unele preparate, ceea ce complică, dar şi lungeşte tratarea tuberculozei. Aceşti pacienţi, în mare parte, sunt internaţi în spitalul de tuberculoză din Vorniceni. Aici este spitalizat şi Nicolae. El are 43 de ani şi este internat pentru a doua oară. Prima dată el a fost silit să părăsească spitalul din cauza comportamentului agresiv. Medicii spun că a fost iniţiatorul mai multor încăierări pe teritoriul spitalului. Când situaţia a ieşit de sub control, bărbatul a fost externat cu recomandarea de a continua tratamentul în condiţii de ambulator, ceea ce n-a făcut.

Nicolae evită să vorbească despre perioada când a fost spitalizat data trecută. Deşi anterior, când a fost intervievat de jurnalişti, n-a recunoscut că ar fi fost vinovat de ceea ce i se încriminează, în prezent recunoaşte că a avut un comportament inadecvat: “Am fost rău. Beam vin, mă băteam”. Când Nicolae a revenit peste doi ani pentru a fi internat, medicii s-au arătat rezervaţi, fiindu-le frică de faptul că acel comportament agresiv se va repeta. Au trebuit însă să-l interneze, deoarece, potrivit legislaţiei, statul este obligat să le asigure cetăţenilor toate îngrijirile medicale necesare.

Numărul bolnavilor de tuberculoză este în creştere

În ultimele luni, presa abundă de ştiri despre persoanele bolnave de tuberculoză, numărul cărora este în continuă creştere. Dar, deşi presa bate alarma abia acum, această maladie a căpătat proporţii îngrijorătoare la noi în ţară de mai mulţi ani. Astfel, potrivit statisticilor, în 2010, la fiecare 100 de mii de locuitori din ţara noastră erau 82 de bolnavi de tuberculoză, pe când numărul admisibil în cazul acestei boli este de doar 4 bolnavi la 100 de mii de oameni. În anul 2011 erau deja 113 persoane cu tuberculoză la 100 de mii de locuitori. Respectiv, cifrele sunt în creştere.

În prezent, în R. Moldova, morbiditatea generală şi mortalitatea din cauza tuberculozei este de aproape trei ori mai mare decât media din ţările europene. Organizaţia Mondială a Sănătăţii bate alarma din cauza numărului de decese ale persoanelor bolnave de tuberculoză. Astfel, Ministerul Sănătăţii, pe de o parte, convinge oamenii să rămână calmi, pe de altă parte, potrivit lui Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, cifrele arată că, în lume, “peste 1 milion 700 de mii de bolnavi decedează anual din cauza tuberculozei”.

Totodată, medicii susţin că în R. Moldova cifrele nu sunt atât de alarmante, afirmând în acelaşi timp că motivul este tuberculoza în combinaţie cu alte patologii. Victor Vovc, vicedirectorul Spitalului de Tuberculoză din Vorniceni, spune că, în anul 2011, “din 310 bolnavi externaţi, 8 au decedat, ceea ce constituie circa 1 %. Aceştia sunt bolnavii de tuberculoză care au forma cronică asociată cu alte patologii, cum ar fi ciroza ficatului sau altele, care complică tratarea acestor persoane şi, din această cauză, apar şi cazuri letale”.

Simptomele tuberculozei şi evitarea ei

Tuberculoza apare pe fundalul unei imunităţi scăzute, iar principalii factori de risc care duc la slăbirea organismului sunt alimentaţia precară, condiţiile igienice deficitare, odihna insuficientă, fumatul şi consumul excesiv de alcool, stresul. De asemenea, aici se înscrie şi existenţa unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, leucemia, infecţia HIV/SIDA etc. Maladia se transmite cel mai frecvent pe cale aeriană (tuse, strănut) sau prin contact direct şi prelungit cu o persoană infectată. Principala sursă de transmitere a maladiei sunt bolnavii cu tuberculoză pulmonară activă.

Unii pacienţi spun că au confundat tuberculoza cu o simplă răceală. Specialiştii însă susţin că şi în cazul unei răceli trebuie consultat medicul de familie, care, la rândul său, trebuie să depisteze maladia la timp. Astfel, Liliana Domente, directorul Institutului de Ftiziopneumologie “Chiril Draganiuc”, accentuează că “tusea, slăbiciunea, pierderea în greutate, lipsa poftei de mâncare deja duc la un disconfort care trebuie să facă persoana să meargă la un consult medical”. Sunt însă cazuri când persoanele se adresează la medic peste o lună sau chiar mai mult după ce s-au îmbolnăvit.

R. Moldova se numără printre 18 cele mai contaminate ţări din regiunea europeană şi printre ultimele 15 ţări cu un nivel înalt de tuberculoză primară identificată cu multidrog rezistenţă. În aceste condiţii dificile, adresarea la timp la specialişti şi respectarea tuturor recomandărilor medicale ar putea asigura succesul tratamentului şi diminuarea riscurilor de extindere a tuberculozei. Medicii subliniază importanţa unui mod de viaţă sănătos: un regim alimentar raţional, evitarea stresului, abuzului de alcool şi de tutun.

Olga BULAT