Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   De ce, în instituţiile private,…

De ce, în instituţiile private, vaccinurile sunt mai inofensive?

Prevenirea bolilor transmisibile prin intermediul imunizării reprezintă cea mai eficientă investiţie în sănătatea publică, susţin specialişti de la Ministerul Sănătăţii. „Imunizarea diminuează prejudiciile de ordin medical, social şi economic cauzate de bolile prevenibile prin vaccinare”, explică aceştia. Tema a devenit deosebit de actuală în special în urma discuţiilor în contradictoriu, pro şi contra imunizării, purtate în societate.

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, în lume, imunizarea salvează viaţa a peste 3 milioane de persoane. Vaccinurile sunt produse biologice ce conţin bacterii vii cu virulenţă atenuată sau bacterii omorâte, toxine modificate, viruşi vii sau viruşi inactivaţi care, odată introduşi în organism, stimulează imunitatea faţă de agentul infecţios din care au fost preparate.

Graţie imunizării au putut fi învinse definitiv mai multe maladii grave, precum ciuma, variola, difteria, poliomielita, rujeola. Măsurile de prevenire şi control al bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare sunt stipulate în Programul Naţional de Imunizări (PNI) pentru anii 2011-2015, aprobat printr-o Hotărâre de Guvern la 23.12.2010. Programul îşi propune eliminarea sau reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin asigurarea populaţiei cu imunizări obligatorii, garantate de stat. Urmează să fie aplicate imunizări contra 12 infecţii periculoase: tuberculoza, hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, infecţiile cu Haemophilus influenzae tip b, cu rotavirus, cu pneumococi, dar şi imunizări suplimentare la indicaţii epidemice, susţine Laura Ţurcan, şefa Secţiei epidemiologia bolilor prevenibile prin vaccinare de la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă.

„R. Moldova îşi păstrează statutul de ţară liberă de poliomielită. Nu au fost înregistrate cazuri de poliomielită provocată de virusul sălbatic sau vaccinasociate, tetanos, difterie, rujeolă, rubeolă”, afirmă responsabili din cadrul Ministerului Sănătăţii. Pentru anul 2012, din bugetul de stat sunt alocate circa 12 mil. lei pentru imunizări. Un suport financiar în acest sens este oferit şi de Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări. Laura Ţurcan, de la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă, susţine că, în R. Moldova, sunt create toate condiţiile, astfel încât campaniile de imunizare să se desfăşoare fără riscuri. „Este respectat „lanţul de frig” la păstrarea şi transportarea vaccinurilor, este stabilit un sistem de evidenţă, înregistrare şi analiză a tuturor evenimentelor postvaccinale”, explică Laura Ţurcan.

Totodată, ea recunoaşte că, de obicei, clinicile private achiziţionează vaccinuri din ţări cu standarde mai înalte, unde aceste produse sunt de o calitate mai bună.

„Vaccinurile din policlinici sunt procurate din fondurile de stat, care nu sunt foarte generoase, astfel încât sunt achiziţionate produse mai ieftine, deci şi de o calitate mai îndoielnică. Acestea sunt aduse din ţări precum India, Vietnam sau Indonezia şi deseori provoacă reacţii adverse la copii”, explică medici de familie de la clinicile din Chişinău.

Calendarul imunizărilor vs sănătatea copilului

După decesul, la Recea, Străşeni, a unui copil de 4 luni, în ziua imediat următoare vaccinării, mai mulţi părinţi sunt îngrijoraţi şi ar intenţiona să evite procedurile de imunizare, deşi ultimele rezultate ale expertizei medico-legale au confirmat că decesul copilului ar fi survenit în urma sufocării post-alimentare, şi nu din cauza vaccinului administrat în ajun.

„Am doi copii. Fetiţei mele vroiau la fel să-i administreze vaccinuri. Toţi medicii susţineau că e sănătoasă… De fapt, aveau grijă de calendarul imunizării, şi nu de sănătatea fetiţei. Eu am fost cea care a insistat asupra unui control mai aprofundat, după care s-a constatat că, la acel moment, fiica suferea de o pneumonie ascunsă. Ce încredere poţi avea în astfel de medici, care au grijă doar de planurile lor? Am născut copilul în Italia şi l-am vaccinat, deşi acolo copiii nevaccinaţi au tot dreptul să frecventeze şi grădiniţa, şi şcoala. Nu te obligă nimeni. E doar alegerea ta. Pediatrul te informează şi tu decizi să accepţi sau nu vaccinul. În câteva zile, copilul meu va merge la grădiniţă. Când l-am înscris, directoarea mi-a spus că un copil nevaccinat nu prezintă pericol pentru ceilalţi copii, care sunt vaccinaţi, şi că riscurile sunt, în exclusivitate, pentru el, deoarece este mai vulnerabil faţă de infecţii. Îmi amintesc, atunci când băieţelul meu avea patru luni, am revenit în Moldova. Aici au şi început necazurile. Medicul de familie mi-a spus că trebuie neapărat să-i fac vaccin contra tuberculozei. I-am făcut. Doar că atunci când i-a fost administrat vaccinul,  copilul meu nu a mers o săptămână, având febră extrem de mare, până la delir. Pediatra spunea că e o reacţie normală. Acum, după ce am revenit în Italia, am decis să-i fac şi vaccinurile care nu erau obligatorii. Am fost uimită de faptul că nu a mai avut reacţii adverse, nici măcar o linie de febră. De aici pot concluziona că, în R. Moldova, vaccinurile sunt de mâna a doua”, susţine o mămică, solicitând respectarea confidenţialităţii.

Vaccinurile – un capitol foarte important în îngrijirea copilului

Medicul de familie de la Policlinica nr.11 din Chişinău, Viorica Calistru, susţine că vaccinurile  reprezintă un capitol foarte important în îngrijirea copilului. Ele îl protejează de o serie de boli infecţioase potenţial grave. Atâta timp cât există pericole de îmbolnăvire, copiii trebuie vaccinaţi la timp. Majoritatea vaccinurilor se administrează prin injectare. În plus, pentru a obţine protecţia dorită, aproape toate vaccinurile injectate trebuie administrate repetat. Cei mai mulţi copii nu au nicio problemă după ce sunt vaccinaţi. Înainte de administrarea vaccinului, medicul este obligat să verifice starea de sănătate a copilului şi istoricul imunizărilor anterioare.

Tot mai frecvent, în R. Moldova, părinţii aleg să beneficieze de servicii medicale particulare. Am vizitat Centrul de vaccinare şi consultare Immuno+ din Chişinău. Immuno+ este un proiect comun al Companiei GSK (Marea Britanie) – producător mondial de medicamente şi vaccinuri – şi al distribuitorului naţional de produse medicale Tetis International, iniţiat cu sprijinul Centrului Naţional de Epidemiologie.

„Toate vaccinurile sunt înregistrate în UE, dar şi în R. Moldova, şi sunt de cea mai înaltă calitate. Serviciile sunt prestate de medici şi de asistente medicale cu o calificare înaltă, special instruiţi. Primul cabinet de vaccinare a fost deschis în aprilie 2008”, spune Zinaida Ergaşeva, medic la acest centru. În scopul îmbunătăţirii accesului populaţiei la servicii de imunizare, au fost deschise încă două centre la Chişinău şi un centru similar la Bălţi. Immuno+ are acum patru filiale, iar numărul pacienţilor e de câteva mii de familii.

Vaccinurile sunt livrate de Compania GSK, cu filiale în Belgia, Germania şi Canada. Acestea sunt transportate în containere termice speciale, la temperaturi constante, cuprinse între + 2 ° C şi + 8 ° C. Vaccinul împotriva poliomielitei este transportat şi păstrat la temperatura de  – 20 º C, explică Zinaida Ergaşeva. „Activăm în temeiul Ordinului nr. 418 din 21.11.2005 cu privire la prestarea unor servicii suplimentare de imunizare a populaţiei R. Moldova”, precizează Larisa Palii, medic la Immuno +.

Opiniile pacienţilor despre imunizarea la centrele private sunt, totuşi, diferite. Am auzit aprecieri pozitive, precum cea a Ingăi Ciurea, mamă a doi copii, pe care am întâlnit-o aici şi care ne-a spus: „Avem deja o săptămână de când am făcut vaccinul (VPO-4, DTP-4, HIB-1) la Immuno+. A decurs totul foarte bine. Copilul nici măcar temperatură 37 nu a avut. A mâncat, s-a comportat ca de obicei. Local, la fel nicio reacţie. Vaccinurile anterioare le-am făcut la centrul medicilor de familie. De fiecare dată a avut febră până la 39, dar şi reacţie locală”.

Altă mamă, însă, ne-a spus cu totul altceva: „Ieri am făcut şi noi al doilea AKDS (contra tusei convulsive, difteriei şi tetanosului) la Immuno +. Copilul s-a simţit bine, dar seara a fost foarte grav: a vomitat foarte tare, tremura. Dacă nu aş fi fost în preajma lui, nu ştiu ce s-ar fi putut întâmpla. Am chemat urgenţa, au spus că voma poate fi o reacţie la vaccin, deşi medicul de familie ne-a spus că poate ne-am intoxicat cu ceva, pentru că nu a auzit ca imunizarea cu AKDS să provoace vomă. Cei de la centrul de vaccinare ne-au contactat şi ne-au recomandat să luăm suprastin şi viburcol. Medicul de familie ne încurajează să facem toate vaccinurile, dar avem rude care activează în medicină şi care ne spun să nu le facem, deoarece sunt periculoase, în special pentru copii. Fiecare părinte ar trebui să solicite la cabinetele de vaccinare certificate de origine şi de calitate, ca să ştim ce anume li se administrează copiilor”, spune tânăra mamă.

În R. Moldova vaccinurile sunt obligatorii. Specialişti de la Ministerul Sănătăţii susţin că vaccinurile importate sunt de bună calitate şi nu prezintă vreun pericol pentru viaţă.

Daniela ARTANCIUC