Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Date guvernamentale deschise la primul…

Date guvernamentale deschise la primul TechCamp Moldova

Timp de 2 zile, dezvoltatori IT, reprezentanţi ai ONG-urilor, administraţiei publice centrale şi jurnalişti au identificat soluţii accesibile şi pe înţelesul cetăţeanului simplu la plasarea on-line a datelor guvernamentale deschise. Moldova este a patra ţară care beneficiază de  acţiunea numită TechCamp, program desfăşurat sub egida Secretarului de Stat American, Hillary Clinton.

TechCamp este un program din cadrul Iniţiativei 2.0 pentru Societatea Civilă, care are scopul de a facilita, la nivel global, colaborarea dintre comunitatea experţilor/specialiştilor din domeniul Tehnologiilor Informaţionale pentru Comunicare şi reprezentanţii societăţii civile. În consecinţă,  societatea civilă beneficiază de resurse, asistenţă, programe de formare, pentru a valorifica cât mai eficient progresul tehnologic în vederea fortificării capacităţilor digitale ale lor.

TechCamp-ul pe tema “Date guvernamentale deschise” a fost primul eveniment de acest fel în Moldova. “Avem în jur de 15 ţări interesate să participe la un astfel de eveniment şi toate au diferite focusări. Apreciem abordarea de către Moldova a datelor guvernamentale deschise. Am crezut că este o ocazie extraordinară de a ajuta societatea civilă să devină o parte a schimbării spre o altă etapă a democraţiei. Acest TechCamp a adunat specialişti locali din domeniul tehnologiei informaţiei şi reprezentanţii societăţii civile şi acest lucru este un salt de început de mare ajutor. Partea extraordinară la TechCamp este că s-a pus accent pe probleme şi pe soluţionarea acestora, participanţii nu doar au discutat, dar au şi încercat să afle cum putem face datele guvernamentale deschise cât mai utile pentru cetăţeni”, a declarat Noel Dickover, reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, unul dintre moderatorii TechCamp-ului.
În cadrul TechCamp-ului, cei peste 100 de participanţi au discutat în grupuri mici despre modalităţile de plasare on-line a datelor guvernamentale deschise şi beneficiile pe care acestea le pot genera. Ei au învăţat cum pot fi utilizate şi analizate aceste date, ce platforme IT pot fi folosite pentru aceste procedee şi cum să găsească bani pentru soluţiile IT legate de citirea datelor.

„R.Moldova este printre primele 16 ţări care şi-au deschis seturi de date guvernamentale cu caracter public şi le plasează pe www.date.gov.md. Aceste date permit cetăţeanului să vadă cum este cheltuit banul public, care este performanţa instituţiilor publice. De obicei, datele ce se conţin în sute de seturi sunt foarte greu de înţeles. Din acest motiv am decis împreună cu partenerii noştri să organizăm acest TechCamp şi să venim cu soluţii tehnologice pentru citirea, împachetarea şi vizualizarea datelor, astfel încât cetăţenii să poată descifra exact ceea ce îi interesează. Dacă până acum aceste răspunsuri erau în rapoarte de zeci şi sute de pagini, pe care prea puţini le citesc, prin tehnologii acestea pot fi împachetate şi făcute vizibile într-o hartă, într-un tabel, într-o aplicaţie, care te ajută să vezi exact unde este cea mai mare problemă şi unde trebuie de intervenit”, este convinsă Stela Mocan, directoare executivă a Centrului de Guvernare Electronică din Moldova.

Tot despre datele guvernamentale deschise care vin să realizeze obiectivele dezvoltării a vorbit şi  directorul oficiului din R. Moldova al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck. Acesta a declarat că “este important să ştim cum utilizăm aceste date pentru a soluţiona problemele oamenilor”.

Participanţii la eveniment au cunoscut mai multe soluţii tehnologice, aplicaţii, care au fost dezvoltate în alte ţări şi care pot fi preluate în R. Moldova. Prin ele poate fi văzut mai uşor şi mai exact cât de eficiente sunt instituţiile statului, astfel încât, prin tehnologii, instituţiile statului să fie nu doar transparente pentru că aşa spune legea, ci pentru a putea schimba lucrurile în bine.

Ion Braga, care reprezintă la TechCamp Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la instruire şi informaţii, spune că rezultatele au fost mult peste aşteptările sale. “Practicile de succes prezentate aici de către partenerii evenimentului sau experţii invitaţi mi se par destul de pozitive, pe care noi ar trebui neapărat să le implementăm, pentru că inovaţiile despre care am discutat aici vor contribui la soluţionarea multor probleme. Noi avem nevoie de ele. În activitatea mea, cu siguranţă voi aplica unele inovaţii aflate la TechCamp”, spune acesta.

TechCamp-ul “Date guvernamentale deschise” s-a desfăşurat la Chişinău, în perioada 15-16 iulie. Organizatorii evenimentului sunt “Programul de Asistenţă Rapidă pentru Buna Guvernare”, implementat de USAID, în parteneriat cu Ministerul Tehnologiei Informaţionale şi Comunicaţiilor, Centrul de Guvernare Electronică, Departamentul de Stat al SUA, Banca Mondială, AED şi TRIMETRICA.

T. E.