Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dans hip-hop la Curtea de…

Dans hip-hop la Curtea de Conturi

256-ccCursuri de dans hip-hop şi lecţii de cor au loc la primul etaj al sediului Curţii de Conturi. Vladimir Voronin declara, în martie curent, că lucrările de reparaţie a noului sediu au fost efectuate la cel mai înalt nivel, angajaţilor fiindu-le create toate condiţiile pentru o bună activitate. Actualmente, angajaţii instituţiei susţin că sunt deranjaţi de zgomotul de la etajul întâi, urmând ca acest subiect să fie abordat şi pentru că repetiţiile cu pricina înrăutăţesc imaginea acestei instituţii de stat.

Sediul Curţii de Conturi a fost amplasat în clădirea Ministerului Agriculturii, din 1994 până la începutul anului curent. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 225, cu privire la transmiterea unui imobil, Guvernul Greceanâi a hotărât să transmită, cu titlu gratuit, din gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Curţii de Conturi imobilul cu terenul aferent, situat în Chişinău, pe bd Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 69.

Amintim că, la 27 martie curent, la Curtea de Conturi a avut loc şedinţa de inaugurare a noului sediu, după lucrările de reparaţie capitală. La eveniment a fost prezent şi ex-preşedintele Vladimir Voronin, care a subliniat că lucrările de reparaţie a noului sediu au fost efectuate la cel mai înalt nivel, angajaţilor fiindu-le create toate condiţiile necesare pentru o bună activitate, se arată într-un comunicat al instituţiei. Însă angajaţii Curţii de Conturi nu cunoşteau faptul că, la etajul întâi al acelei clădiri, se ţin cursuri de dans modern şi lecţii de cor pentru pensionari. Astfel, atunci când te afli în trecere pe lângă Curtea de Conturi, observi cu uşurinţă (la etajul întâi lipsesc draperiile) cum profesorul de dans şi elevii îşi schimbă vestimentaţia, pregătindu-se pentru cursul de dans.

„Sunetul şi tropăitul nu ne afectează”

Şeful Aparatului Curţii de Conturi, Constantin Lozovanu, afirmă că, din 25 decembrie 1957, etajul I al clădirii în care actualmente este amplasat sediul Curţii de Conturi a fost transmis Clubului „Steaua Roşie”. „Oficiul Cadastral refuza să o înregistreze ca proprietate a acestei instituţii. „Steaua” s-a adresat în instanţa de judecată şi, prin Hotărârea din 22 februarie 2007 a Colegiului Civil şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău, Oficiul Cadastral a fost obligat să înregistreze suprafaţa de 494 m. p. după firma respectivă”, explică Lozovanu.

Potrivit lui, Curtea este interesată să aibă acest sediu în întregime. „Alte posibilităţi de a acţiona, deocamdată, nu există. Dar căutăm temeiuri juridice prin care să ni se permită să facem acest lucru”, a declarat Lozovanu.
„Noi vedem că în fiecare zi se dansează, mai spune şeful Aparatului Curţii de Conturi. Cel puţin ar putea să tragă perdelele. Instituţia noastră nu are nimic în comun cu dansurile. Dar, parţial, acest fapt îi afectează imaginea”.

Vicepreşedinta Curţii de Conturi, Elizaveta Foca, a subliniat că aripa de la etajul I aparţine unei persoane. Asta e. „Cursurile de dans nu sunt ale Curţii de Conturi. Pe noi nu ne deranjează chestia asta. Mai există instituţii de stat unde sunt asemenea activităţi, dar, la moment, nu pot da alte nume. Poate că nu este un lucru normal, dar aşa ne-a prins timpul”. Foca a mai explicat că juriştii instituţiei au încercat să identifice cui anume aparţine aripa, din perspectiva intentării unui proces împotriva celor care arendează clădirea. „Da, nu este bine că în Curtea de Conturi se întâmplă aşa ceva, dar noi activăm în această încăpere din 27 martie curent. Sunetele de jos şi tropăitul nu ne afectează”, conchide Elizaveta Foca.

CC nu are pretenţii

Viorel Cibotari, jurist în cadrul Direcţiei Generale a Guvernului, precizează că, la începutul anului 2006, Ministerul Industriei a transmis clădirea respectivă în întregime Direcţiei Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului. „La acel moment, Clubul „Steaua” nu s-a ocupat de chestiunile lor, ca să îşi înregistreze după ei spaţiul. Astfel, ei au solicitat înregistrarea cu drept de proprietate la Organul Cadastral, care le refuzase solicitarea”. Totodată, Clubul „Steaua” a atacat la Curtea de Apel, care le-a şi dat câştig de cauză. „Noi am făcut recurs la Curtea Supremă de Justiţie, însă aceasta a menţinut Hotărârea Curţii de Apel în vigoare. N-am apelat la CEDO pentru că deja este absurd să se judece statul cu statul”, conchide juristul Direcţiei Generale a Guvernului.

Directoarea Clubului „Steaua”, Galina Rotta, afirmă că a purtat o discuţie cu vicepreşedinta Curţii de Conturi şi că aceasta nu are pretenţii faţă de „Steaua”. Igor Tuceac, jurist al aceleiaşi instituţii, declară că, la primul etaj, se aude doar muzică şi că e posibil ca angajaţii Curţii de Conturi să aibă pretenţii în acest sens. În rest, despre ceea ce se vede în faţa instituţiei, nimeni nu ne-a spus nimic. Ca să nu se vadă cum elevii îşi schimbă hainele, noi vom face ceva. Însă „Steaua”, la momentul de faţă, nu dispune de mari surse de finanţare şi de aceea vom mai purta discuţii pe această temă”, concluzionează Tuceac.

Curtea de Conturi este singura autoritate publică a statului care exercită controlul asupra formării, administrării şi întrebuinţării resurselor financiare publice şi administrării patrimoniului public prin realizarea auditului extern în sectorul public.

Iurie SANDUŢA