Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cvas cu "năbădăi"

Cvas cu „năbădăi”

286-cvasVara aceasta s-a declarat război unui producător de cvas din capitală. Este vorba de Vladlen Grivenco, patronul firmei „Cvas-Chişinău”. De partea cealaltă a baricadei, spune el, este Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorului (ISSPMPC), care îl verifică de la începutul verii.

La 21 iulie angajaţii Direcţiei de Investigare a Fraudelor (DIF) a MAI, în comun cu Serviciul poliţie ordine publică al municipiului Chişinău şi Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorului, au verificat legalitatea amplasării tarabelor şi producerii cvasului de către această firmă.

Gheorghe Cascaliuc, şeful Direcţiei Investigare a Fraudelor, spune că la această întreprindere s-au depistat numeroase nereguli. „Firma nu are documente ce ar confirma activitatea de antreprenoriat; autorizaţii de amplasare şi funcţionare a tarabei, eliberate de organele administraţiei publice locale; autorizaţie sanitară de funcţionare, acte de însoţire a mărfurilor comercializate. Mai mult, ei au angajat în câmpul muncii vara aceasta patru minori.”

Cascaliuc explică că acestei firme i s-a interzis activitatea la 21 iulie, însă ei au contestat decizia primei instanţe la Curtea de Apel şi astfel decizia din 21 iulie a fost sistată. De atunci ei au voie să activeze până la examinarea dosarului.

Vladlen Grivenco, managerul firmei „Cvas-Chişinău”, spune că aşteaptă decizia judecăţii. „Cred că aici este alt interes. Noi suntem cei mai mari producători de cvas din Chişinău şi cu astfel de pretexte se încearcă să ni se stopeze activitatea. Zilnic, livrăm de la două la patru tone de cvas.”

Managerul susţine că ar fi doar nişte informaţii eronate precum că din cauza acestei băuturi se îmbolnăveşte lumea. „Ori de câte ori ni s-au cerut actele, le-am prezentat. Noi activăm legal, conform tuturor normelor sanitare. Sunt doar minciuni că, în urma rezultatelor de laborator, s-ar fi depistat indici microbiologici ce nu corespund standardelor, fiind depistate bacterii coliforme ce pot provoca apariţia dezinteriei, hepatitei şi a holerei.”

Vladlen se întreabă de ce s-au legat de produsul lui când în oraş mai activează încă patru firme de producere a cvasului. „În presă se spune că eu aş fi membru al Partidului Democrat. Nimeni nu m-a sunat să mă întrebe. N-am fost implicat niciodată în politică.”

Alexandru Cuzimuc, şeful Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţia Consumatorului (ISSPMPC), afirmă că nu este o răfuială politică, fiindcă au fost supuse investigării şi alte firme producătoare de cvas. „În timpul verii, facem controale periodice ale băuturilor răcoritoare şi îngheţatei. Până la ora actuală, doar aici am depistat probleme.” El nu înţelege de ce Curtea de Apel a sistat decizia din 21 iulie, dacă toate probele demonstrează că firma „Cvas-Chişinău” activează ilegal. „La 23 iulie din nou au fost preluate probe din băutură şi au fost supuse analizelor de laborator. Dacă se vor confirma rezultatele analizelor anterioare şi nu vom fi ascultaţi, vom apela la Consiliul Magistraturii.”

Elena Gligor, judecătoare la Curtea de Apel Chişinău, Colegiul de Contencios Administrativ, a dispus, la 22 iulie, admiterea demersului reclamantului, Vladlen Grivenco, şi a suspendat prescripţia de interzicere definitivă nr. 000047 din 21.07.2010 a ISSPMPC. Ea menţionează că decizia Curţii a fost una corectă, reieşind din faptul că temeiurile solicitării privind suspendarea actului administrativ contestat sunt justificate de reclamant. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Curtea Supremă de Justiţie.

Firma a fost fondată în anul 1998. În prezent fondatorul şi administratorul acesteia deţine peste 80 de tarabe provizorii ce prestează servicii în domeniul alimentaţiei publice pe teritoriul mun. Chişinău, cu denumirea „Cvas-Chişinău” şi „Beleaş”.

În capitală mai activează următoarele firme de cvas: Cvas „Domnesc”, Cvas „Cvasoc”, Cvas „Bel-Cogâlnic”.

L.Z.-C.