Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cuvintele-cuţite rănesc

Cuvintele-cuţite rănesc

442-cuvinte-cutiteSâmbătă, în Grădina Publică Ştefan cel Mare, a fost lansată o campanie împotriva abuzului emoţional asupra copiilor cu genericul “Cuvintele grele rănesc”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului Faţă de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri. Campania este adresată în special părinţilor care au copii adolescenţi şi îşi propune să genereze o schimbare de atitudine privind metodele de comunicare şi educare.

Deşi majoritatea oamenilor ajunşi în week-endul trecut în centrul capitalei s-au oprit în Piaţa Marii Adunări Naţionale unde era în plină desfăşurare Sărbătoarea Vinului, mulţi adulţi, copii şi adolescenţi s-au adunat în jurul scenei plasate în apropierea havuzului din Grădina Publică, unde a demarat campania “Cuvintele grele rănesc”. Interesul trecătorilor a fost provocat de panoul imens instalat pe fundalul scenei pe care era poza unui adolescent ce avea scris pe frunte cuvintul “cretin” şi care atenţiona despre urmările grave ale violenţei verbale şi emoţionale asupra copiilor. Alături a fost instalat un mare Catalog al cuvintelor bune, unde fiecare părinte putea să scrie cuvinte frumoase, blânde şi de încurajare pe care le spune copilului său, sau să citească expresiile adecvate lăsate în catalog de alţi părinţi.

Membrii societăţii civile, interpreţi, oameni de afaceri, părinţi şi copii s-au alăturat campaniei şi au venit cu mesaje de susţinere. Tinerii de la Clubul Tinerilor Bloggeri au distribuit materiale informative despre consecinţele abuzului faţă de copii. Victoria Lungu, Ştefan Roşcovan, Laurenţiu Popescu au imbogăţit atmosfera de bunăvoinţă cu melodii cunoscute şi i-au îndemnat pe părinţi să înlocuiască cuvintele grele cu cele ce înaripează.

La eveniment a fost prezentă şi Maia Sandu, ministra Educaţiei, care s-a pronunţat şi asupra cazurilor de violenţă emoţională depistate în şcoli. “Abuzul verbal, exprimat prin ofense, insultări, etichetări negative, reprezintă un act de violenţă ce marchează negativ personalitatea copilului şi îi influenţează comportamentul”, a menţionat ea, specificând că fiecare incident va fi tratat cu exigenţă şi vor fi luate măsuri drastice, inclusiv eliberarea din funcţie.

Conform datelor Ministerului Educaţiei (ME), în urma implementării mecanismului de prevenire a violenţei împotriva copiilor în perioada martie-mai 2013 au fost identificate 3714 cazuri de violenţă faţă de copii, dintre acestea 1460 au fost cazuri de abuz psihologic. Cele mai multe cazuri de violenţă au fost sesizate de elevi, urmate de cadrele didactice şi părinţi. În perioada imediat următoare, ME îşi propune să contribuie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a Mecanismului intersectorial de prevenire a violenţei împotriva copilului.

„Ne propunem să generăm o schimbare de atitudine faţă de violenţa verbală la care sunt supusi copiii, atât în familie cât şi în şcoală, să promovăm metode pozitive de educare a copiilor. Din 2002 încoace încercăm să contribuim la schimbarea atitudinilor sociale şi cred că ne reuşeşte, pentru că studiile pe care le facem ne arată că deja tot mai mulţi părinţi nu admit pedeapsa corporală a copiilor, nu admit agresiunea verbală. Aceste rezultate au fost obţinute în timp şi niciodată nu putem să ne aşteptăm la schimbări radicale în urma unei singure acţiuni. Suntem absolut convinşi că lucrurile pot fi schimbate numai dacă mesajul va fi consecvent, dacă oamenii vor fi informaţi despre urmările abuzului faţă de copii, sub orice formă ar fi acest abuz”, ne-a relatat Daniela Sâmboteanu, preşedinta CNPAC.

Veronica Chicu-Boboc, preşedinta Centrului Media pentru Tineri, ne-a vorbit despre continuitatea campaniei. O echipă de tineri bloggeri va mediatiza fenomenul abuzului emoţional în articole publicate, vor fi organizate dezbateri şi cluburi de discuţii, vor fi distribuite materiale informative adresate părinţilor şi specialiştilor din domeniu.

Unii părinţi prezenţi la eveniment au recunoscut că uneori îşi bruschează copiii sau strigă la ei, rostind cuvinte grele. Ei îşi motivează acest comportament prin viaţa lor afectată de stres şi nervozitate, dar şi prin lipsa de experienţă de comunicare prietenoasă cu copiii. “Se întâmplă să strig la el şi să-i dau şi palme, pe urmă îmi este ruşine şi mă simt vinovată, dar nu ştiu cum să-l fac să mă asculte”, ne-a marturisit A.C., mama unui băieţel de 9 ani. Pentru aceşti părinţi jurnalistul Vitalie Dogaru a venit cu ideea de a folosi Catalogul bunelor cuvinte, care a fost completat în această zi de cei prezenţi la eveniment. “Astfel de evenimente ne fac mai responsabili, cel puţin cei care sunt prezenţi aici îşi vor aduce aminte că trebuie să fie mai atenţi cu propriul copil şi se vor întreba: oare cuvântul acesta nu-l va răni?”

Veronica Chiriac, ŞSAJ