Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum vor fi judecați funcționarii…

Cum vor fi judecați funcționarii responsabili de condamnarea R. Moldova la CtEDO

Judecătorii, procurorii și alte persoane cu funcții înalte în stat, din cauza cărora R. Moldova a pierdut dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), vor fi acționați în judecată pentru recuperarea pagubelor materiale plătite de R. Moldova cetățenilor săi ca urmare a condamnărilor la CtEDO.

Miercuri, 27 ianuarie, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că R. Moldova demarează în premieră o serie de acțiuni care „vin să sporească responsabilitatea actorilor atât în domeniul justiției, cât și a întregului domeniu public, în respectarea drepturilor și intereselor legale ale persoanelor, și să sporească responsabilizarea personală”. Tot ieri, ministerul Justiției a anunțat și o listă de 37 de judecători, procurori și alți funcționari cu funcție de răspundere, acționați în regres de Republica Moldova.

„A sunat ceasul ca fiecare persoană, atunci când greșește, să răspundă pentru greșelile sale”, anunța ieri ministrul Justiției, dând asigurări că, de acum încolo, vor fi înaintate acțiuni de regres pentru fiecare caz pierdut de către R. Moldova, care se încadrează în termenul de prescripție și în care este identificată vinovăția unuia sau a mai multor actori.

Nagacevschi: „Sunt foarte sceptic că se va ajunge la posibilitatea de a-i trage la răspundere materială”

Experții în domeniu, însă, se arată sceptici în privința șanselor de reușită a inițiativei Ministerului Justiției. „Încercările de până acum de a intenta acțiuni de regres împotriva judecătorilor sau procurorilor nu s-au soldat cu succes. Lista făcută publică de către Ministerul Justiției nu indică concret despre ce cauze este vorba și cât de serioase sunt abaterile judecătorilor. Prin urmare, eu nu pot să spun dacă este sau nu este binevenită intentarea acțiunilor. Ceea ce este cert este că șansele de succes a acestor acțiuni sunt destul de reduse, având în vedere practica anterioară. Solicitări similare au mai fost, doar că nu a fost făcut atât de public tot procesul”, afirmă Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova

Vitalie Nagacevschi, avocat și președinte al Asociației „Juriştii pentru Drepturile Omului”, spune că, dacă se dorește cu adevărat redresarea situației din justiție, este necesar de a elabora un mecanism complex, compus din mai multe etape. „În primul rând, verificarea fiecărui caz de condamnare a R. Moldova la CtEDO. De ce s-a ajuns, cine se face vinovat, este sau nu este vinovăția? Sunt niște chestii extrem de importante, dar așa pur și simplu nu poate avea loc. Stabilirea unei răspunderi automate a judecătorului este imposibilă. Sunt greșeli care pot fi admisibile. Nu există așa ceva ca să nu comiți niciodată nicio greșeală. Ar trebui verificat fiecare caz în parte”, afirmă Vitalie Nagacevschi. El a mai adăugat că „există toate aparențele care mă fac să cred că este vorba despre o inițiativă populistă, însă în cazul în care ministrul Justiției va obține vreun rezultat în acest domeniu, mi-aș scoate pălăria în fața dumnealui. În ceea ce privește funcționarii e mai simplu, dar în ceea ce privește judecătorii sunt foarte și foarte sceptic că se va ajunge la posibilitatea de a-i trage la răspundere materială”.

Mircea Roşioru, șef al Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale, ne-a declarat că inițiativa Ministerului Justiției este una salutabilă, dar care ar putea avea efectul scontat pe viitor. „Nu știu dacă ea poate fi demarată în condițiile actuale. Știu că este vorba despre 37 de acțiuni, despre care vorbea domnul ministru, dar nu știu perioadele în care au fost admise aceste omisiuni sau acțiuni care le sunt lor imputabile. Această lege, care este în vigoare din august 2015, nu poate avea caracter retroactiv. Prin urmare, pentru acțiunile care au fost comise până în august 2015, nu pot fi intentate acțiuni de regres”, spune Mircea Roșioru.