Cum se reflectă criza economică asupra nivelului mitei?

Mita pe timp de criză

Lilia Timotin, Chişinău

Persoanele care luau mită constant, continuă să fie mituite. Nu cred să  fi schimbat cumva taxa. Personal, am dat mită unui profesor, la care examenul era foarte greu de trecut. Puteam să învăţ, dar aveam alte materii, mai importante. Mai bine dau mită şi scap, aşa m-am gândit atunci. Un obiect neînsemnat, pentru care taxa era foarte mare. Ştiam ce sumă trebuie să dau, pentru că era o taxă stabilită din timp.

Maria n., Străşeni

Nu cred că s-a schimbat ceva sub influenţa crizei. Când te adresezi undeva, toţi aşteaptă să le dai, măcar cât de cât. Nu pot spune că s-au micşorat taxele, mai ales pe la medici. Fără bani nu faci nimic. Am doi fraţi bolnavi. Până nu am pus în buzunar la doctori, nu se uitau deloc la ei. Au plătit câteva sute, că la raion se limitează la sute. La Chişinău, fără mii de lei nu faci nimic. În general, fără bani, la spital nu ai ce căuta.

Igor H., Chişinău

Cred că, din contra, în legătură cu criza, acum se ia mai mult. La facultatea de teologie nu se simte corupţia. Însă la alte facultăţi, din păcate, se mituiesc unii profesori. Dacă te duci la un profesor cu o sumă de bani, clar că el n-o să te alunge şi nu va refuza să-i ia. Se cere mai mult, oamenii de rând nu au simţit criza financiară. Doar cei care au afaceri sunt afectaţi.

Grigore Carp, Chişinău

Cine a luat mită, asta face şi în continuare. Acum mita se ia în proporţii cât mai mari. Ei se folosesc de momentul că la noi nu-i conducere şi nimeni nu-i va trage la răspundere. Dacă criza din buzunar e mai mare, atunci şi ei cer mai mult, pentru că vor să-şi asigure o viaţă bună nu numai lor, dar şi copiilor sau rudelor. Nimeni nu te obligă să dai mită, dar eşti nevoit, că altfel nu rezolvi nimic.

Alexei Mereacre,  Ialoveni

De la mine n-a cerut nimeni bani, dar eu nici nu dau. Mă duc, mă uit, analizez situaţia. Mai demult, am dat mită, bani negri, atunci când am plecat în străinătate. M-am dus, că mi-a trebuit. În Italia nimeni nu s-a atins de mine, dar în Rusia te luau de pe stradă şi te duceau la poliţie. Acolo cereau în faţă: dă-ne 300 de mii de ruble. Lasă să deie mită acei care au bani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *