Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum a ajuns un copil…

Cum a ajuns un copil de 12 zile să fie scos din țară de necunoscuți

Un copil născut prematur urma să fie scos din R. Moldova „la odihnă”, când acesta nu împlinise nici măcar două săptămâni. La punctul de trecere a frontierei moldo-române, Poliţia de Frontieră a reţinut trei persoane care încercau să scoată din R. Moldova o fetiţă care împlinise doar 12 zile de la naştere.

„A fost vândută de propriii săi părinţi”, susţin anchetatorii care se ocupă de acest caz. Deocamdată nu este clar unde urma să ajungă pruncul şi care avea să fie viitorul său, dacă „însoţitorii” grăbiţi ai micuţei nu aveau să trezească suspiciuni şi o serie de neclarităţi vameşilor.

„La odihnă”

La 15 februarie, în jurul orei 14:30, în punctul de trecere a frontierei Leuşeni, s-au prezentat trei persoane, doi bărbaţi cu dublă cetăţenie, a R. Moldova şi a României, şi o cetăţeancă a Germaniei, care aveau cu ei un copil străin, născut pe data de 3 februarie 2017. Persoanele au prezentat suplimentar actelor de călătorie pentru copil şi procura eliberată de un notar din Bălţi, în care tatăl bebeluşului își exprimă consimţământul pentru ca cetăţeana Germaniei să-l însoţească „la odihnă”, începând cu data de 10 martie.

În timpul controlului paşapoartelor, poliţiştilor de frontieră li s-a părut suspect că un bebeluş de doar 12 zile nu este însoţit de părinţi, fiind dus în altă ţară pentru „a se odihni”. Aşa că bănuiţii au fost interogaţi separat. Întrucât se încurcau în declaraţii, verificările au durat mai bine de patru ore.

Ulterior, cetăţeana Germaniei a anunţat că duce copilul peste hotare la un tratament, dar nu a putut prezenta niciun act medical care ar confirma problemele de sănătate ale bebeluşului.

Cazul este investigat de un grup de lucru format din reprezentanţii Departamentului Poliţiei de Frontieră al MAI, Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, dar şi din reprezentanţii Centrului de Combatere a Traficului de Persoane.

Copii duşi în centre de plasament

În cadrul anchetei s-a stabilit că părinţii fetiţei sunt din mun. Bălţi. Femeia a născut prematur, la 35 de săptămâni de sarcină. Familia în care a venit pe lume copila a intrat în vizorul Direcţiei Asistenţă Socială în vara anului 2016, fiind una social-vulnerabilă, în care sunt educaţi trei minori. Mama are 26 de ani, iar tatăl – 28. Bărbatul a fost recent eliberat din închisoare, unde şi-a ispăşit pedeapsa pentru tâlhărie.

Părinţii copilei neagă că şi-ar fi vândut copilul nou-născut, declarând că acesta ar fi fost bolnav şi urma să fie dus la tratament în Germania. În acelaşi timp, medicii de la maternitatea din Bălţi susţin că mama şi fetiţa erau perfect sănătoase atunci când au fost externate. „Copila este sănătoasă”, susţin şi medicii Centrului de Plasament şi Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă din mun. Chişinău, unde, după reţinerea însoţitorilor săi, a fost dusă micuţa. Ceilalţi trei copii ai cuplului au fost duşi la un centru de plasament din Bălţi, după ce oamenii legii i-au arestat pe părinţi.

Trafic de copii

La 17 februarie, magistraţii Judecătoriei Chişinău (sector Centru) au decis că ambii părinţi şi femeia din Germania vor fi plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile, iar complicele ei moldovean va sta 20 de zile în izolator.

Cetăţeana Germaniei neagă în continuare acuzaţiile, susţinând că nu a vrut decât să ajute tinerii. „Am vrut să-l educ pe copil, iar ei urmau să vină în Germania mai târziu”, se apăra cetăţeana Germaniei la şedinţa de judecată. Din informaţiile deţinute, femeia a intrat în R. Moldova la 25 ianuarie 2017. În cadrul mai multor verificări, oamenii legii au stabilit că aceasta are antecedente penale. „Reieşind din informaţiile pe care le avem, cetăţeana Germaniei a fost cercetată penal pentru trafic de droguri grele, în cantităţi foarte mari. De asemenea, ea avea un mod amoral de viaţă chiar şi pe teritoriul Germaniei. Nu cred că declaraţiile ei sunt adevărate că ar fi luat copilul pentru a-l educa”, susţine Lilian Levandovschi, şeful Centrului de Combatere a Traficului de Persoane. Potrivit lui, oamenii legii examinează cu cine au discutat bănuiţii în ultimul timp, pentru a stabili adevăratul motiv din care copilul nou-născut era scos din R. Moldova. De asemenea, aceştia colaborează cu anchetatorii din Germania, care investighează persoanele implicate în acest caz.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă de la 15 până la 20 de ani de puşcărie. Asta după ce procurorii au recalificat dosarul penal în care sunt cercetaţi aceştia. Acum, bănuiţii sunt acuzaţi de trafic de copii.

Copii vânduţi de părinţi

Cei trei suspecţi urmau să treacă copilul peste hotare în temeiul unei procure eliberate de un notar din Bălţi. Am încercat să discutăm cu notarul Iurie Chiriliuc, însă acesta a refuzat, sistând în repetate rânduri convorbirea telefonică. Menţionăm că, anterior, acesta a declarat pentru Publika.md că el a eliberat această procură tatălui copilului, pentru că acesta era bine îmbrăcat şi nu i-a trezit nicio suspiciune. „La 9 februarie, după-amiază, mi s-a adresat un bărbat pentru a perfecta un act pentru scoaterea copilului său din ţară. El a venit cu buletinul de identitate, cu certificatul de naştere al copilului, original, mama nu era aici. Mi-a lămurit că copilul său s-a născut bolnav şi că trebuie să plece cu acest copil în Germania pentru tratament. Potrivit legislaţiei, am dreptul să cer buletinul de identitate, actul care confirmă că este părinte. El mi-a prezentat aceste acte. I-am dat permis la ieşirea din ţară în 10 martie. De ce a plecat acum nu cunosc, şi să-i interzic acest lucru eu nu puteam…”, susţinea notarul.

Lilian Levandovschi, şeful Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, ne-a declarat că de la notar au fost ridicate registrele ce ţin de înregistrarea şi perfectarea actelor. „Acum, le examinăm, iar după aceasta procurorii urmează să stabilească care vor fi viitoarele lor acţiuni. Este un volum foarte mare de documente”, a explicat Levandovschi.

Potrivit şefului Centrului de Combatere a Traficului de Persoane, acesta este primul caz de trafic de copii cu o vârstă atât de mică. În gestiunea Centrului sunt 11 cauze penale iniţiate în 2016: patru cauze penale ţin de traficul de copii cu vârste cuprinse între 10-16 ani şi alte şapte cauze penale de traficare a copiilor de 9-17 ani. „În urma acestora au avut de suferit 19 copii, majoritatea dintre ei au fost vânduţi de către părinţi sau de către oamenii sub tutela cărora au ajuns”, constată Levandovschi.