Cu casă acasă

297-profesoara1Dacă vei întreba mai mulţi studenţi din ultimul an de la facultăţile cu profil pedagogic unde vor lucra, puţini dinte ei vor răspunde că în şcolile de la sate, deşi, atunci când sunt admişi la studii, semnează acorduri cu instituţiile de învăţământ în care studiază, prin care se obligă să lucreze acolo unde vor fi repartizaţi.

Natalia este dintre acei studenți care, venind la facultate, avea de gând să obțină diplomă de pedagog și să revină la muncă în satul său natal, Baimaclia, raionul Cantemir.

A absolvit Universitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă», Facultatea Pedagogie, specialitatea «Pedagogia învățământului primar / Limba engleză».  Îi plăcea să fie profesoară, moştenind acest dar nobil de la părinți, Alexandru şi Melania Sârbu, ambii profesori de istorie.

A revenit în sat în 2008, cu recomandare de la universitate. A fost mai întâi  învățătoare la clasele primare, apoi a obţinut şi ore de engleză. Acum Natalia are 18 ore și este inițiatoarea clubului «Micuții cercetași ai limbii engleze». Ea se bucură că elevii vin cu interes la şedinţele acestui club. «Aici copiii se obișnuiesc să vorbească și să gândească în limba lui Shakespeare».

Natalia este încântată de școală: «Chiar dacă profesorii sunt remuneraţi insuficient, accept să prestez o meserie nobilă». Discipolii o iubesc pe Natalia. Elena Urumov, eleva Nataliei, susține că lecţiile tinerei profesoare sunt deosebite: «Doamna Natalia vine la ore cu diferite jocuri didactice. Aş prefera să avem mai mulți profesori tineri. Ei ne înțeleg mai bine».

Svetlana Derivolcova, directoarea Liceului Teoretic «Mihai Eminescu», spune că, în Baimaclia, sunt două profesoare tinere – Natalia și Anastasia. Ea anunţă că ar mai avea nevoie de specialişti tineri, bine instruiţi. «La liceu sunt angajaţi 35 de profesori, care instruiesc 356 de elevi. Avem nevoie de profesori în domeniul artelor». Directoarea menționează că sunt puţini tineri care acceptă să vină cu sufletul deschis la școală. «De obicei, la facultățile pedagogice sunt admişi tineri mai slabi la învățătură, care nu au reușit la alte facultăţi. Natalia este eleva noastră, o cunoaştem foarte bine şi am acceptat-o cu uşurinţă în colectiv».

După ce s-a căsătorit, Natalia a solicitat spațiu locativ. De altfel, aceasta era şi una dintre prevederile acordului de muncă. De fapt, nici nu a crezut că se va rezolva cumva problema locuinței. Ea spune că rapiditatea soluţionării acesteia depinde de administrația publică locală. «Am pregătit actele, nu a fost greu».

Pachetul conţine: copia buletinului de identitate, copia diplomei de studii superioare sau postuniversitare de rezidențiat, copia adeverinței privind repartizarea în câmpul muncii, certificatul de la locul de muncă ce confirmă faptul că beneficiarul este angajat conform repartizării în instituţia publică (bugetară), informația privind existența sau lipsa bunurilor imobile cu drept de proprietate în unitatea administrativ-teritorială, eliberat de oficiul cadastral teritorial, copia adeverinței de căsătorie, adeverinţa de naștere a copilului.

Natalia a mai prezentat un certificat eliberat de primărie, care confirmă că suprafața locativă care revine fiecărui membru al familiei beneficiarului este sub norma minimă stabilită de 6 m2. Acest act este solicitat atunci când tânărul specialist este repartizat la muncă în localitatea în care își are domiciliul.

Primarul comunei Baimaclia, Dumitru Guci, spune că a fost convocată o ședință la primărie, unde toți consilierii au votat în favoarea acordării sumei de 100.000 de lei pentru procurarea locuinței. Primarul mai spune că, pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să ai decizia favorabilă a consilierilor. «În mai multe localități rurale, chiar dacă tânărul întrunește toate condițiile, dar nu are decizia unanimă a tuturor membrilor consiliului, trenul este pierdut».
Ecaterina Adăscăliței, specialist în Resurse Umane din cadrul Direcției de Învățământ din raionul Cantemir, spune că în raion sunt 31 de tineri specialiști în spațiul rural care beneficiază de indemnizația de 30 mii de lei în trei ani. «Numai tânăra din liceul din comuna Baimaclia a avut norocul de a primi suma necesară pentru procurarea casei. Sperăm că în viitor li se va oferi posibilitatea de a avea un acoperiș deasupra capului mai multor tineri».

Programul de acordare a locuințelor pentru tinerii absolvenți a fost lansat la 25 noiembrie 2008. Acesta se referă la tinerii care au absolvit facultăţi pedagogice începând cu anul de studii 2007—2008. Pentru a beneficia de locuințe, ei pot depune cereri la primăria din localitate. Vor trăi în ele timp de cinci ani, iar dacă își vor continua activitatea, locuința le va fi transmisă cu titlu gratuit în proprietate în baza unui contract de donație. Prețul unei locuințe constituie circa 100.000 mii de lei. Banii sunt acordați de guvern. Categoriile de tineri specialiști care beneficiază  de locuințe gratuite sunt cadrele didactice, medicii și farmaciștii, asistenții sociali, specialiștii din domeniul culturii.

Lilia Zaharia-Cravcenco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Aliali

    in anul de gtriae 64 eram cam mica sa stiu cum arata BUCURESTIUL dar incet,incet el a devenit destul de frumos,cu blocuri,cu parcuri,avea si pomi pe care acum ii taie cine vrea sa si parcheze masina sau are el un pitigoi la cap sau la scaunul primarie care toarna un asfalt sa faca o facatura pt prietenul cu firma de Ma rog stim cu totii cate abuzuri se fac dar eu as fi multumita sa ma intorc in timp si sa traiesc cu tot ce era tunci,aveam carne buna si ieftina in colt la macelarie si era 23 de lei cea mai faina !venea femeia cu branza de vaci si smantana acasa ,a era sa uit iaurtul din cobilita olteanului care era tare natural ! ma duceam cu tata cu motocicleta bmw in fiecare an la munte si la mare,iar in familie se faceau niste mese de rasuna curtea in glume si cantece pe care mi le amintesc si acum ! iar in colt la bufetul operei mancam muschi de vaca in sange de i cadeau colturile din farfurie si cocosatul canta = iubesc femeia eterna poveste != nu ne scapa nici un film sau premiera teatrala,iar la opera cand am vazut cio_cio_san am vibrat din talpi pana muuult deasupra capului ! si ne imbracam frumos aveam chiar cizmulitele in sacosica si le lasam la garderoba in lunile de iarna ! A ! si mai veneam si pe jos noaptea fara sa ne fie frica de cineva ca ne ia lantul sau geanta !scoala am facut o temeinic si cu multa disciplina ceea ce m a determinat sa vorbesc corect si roamneasca mea dulce si sa mi amintesc cu placere de dascalii mei !este drept ca ascultam si Europa Libera dar citem de ma dureau ochii spre deosebire de acum cand timpul il fura numai transportul si serviciul si multe altele fara valoare spirituala ! ba mai rau vad analfabeti si tipi cenusii care au averi de te ametesc milioane de euro ! or stii ei oare Bucurestiul cat era de frumos atunci fata de frumusetea pe care au intinat o acum ?stiu ei domnii politisti ca au adunat bani frumosi pt ca au lasat mafia de droguri sa ne distruga copiii si pe cati altii ?stie el dl iliescu ce frumos ar fi fost sa traiesti in acest Bucuresti daca nu murea dupa putere ?e greu sa intelegem multe dar concluzia este ca ingaduinta lui Dumnezeu si prostia noastra a facut timpul PREZENT ! sa ne luptam,sa ne rugam ca totul sa fie bine pentru ca se poate si bunatatea lui Dumnezeu nu cunoaste margini ! va iubesc pe totii oamenii care inteleg ca din inimile lor pot schimba lucrurile in bine si Bucurestiului meu ii urez un viitor minunat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *