Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Criza dublează numărul şomerilor

Criza dublează numărul şomerilor

Tot mai mulţi oameni sunt disponibilizaţi şi, în consecinţă, tot mai mulţi sunt cei aflaţi în căutare de un nou loc de muncă. Astfel, de la începutul anului, agenţiile de stat care se ocupă de problemele şomerilor şi-au triplat numărul de clienţi.

Ala Şpac, directoarea Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă a municipiului Chişinău, ne-a informat că, în ultima perioadă, numărul şomerilor a crescut. Acest lucru se întâmplă deoarece s-a redus numărul ofertelor de angajare. „Dacă anterior aveam peste 6 mii oferte de lucru, acum nu depăşim 1700. Cele mai solicitate profesii sunt cele de muncitori calificaţi, printre care bucătari, cofetari. În domeniul construcţiilor, unde avem multe cereri, nu avem oferte”, ne-a spus Ala Şpac.

Cozi la agenţii

„Oamenii vin în căutare de lucru. Dacă anterior comerţul la piaţă reprezenta o soluţie pentru cei fără de profesie, acum nici acolo nu se mai poate. Pe atunci se cumpăra, acum, însă, puterea de cumpărare a cetăţenilor R. Molodva s-a redus considerabil”. Directorul Agenţei a precizat că, în cadrul agenţiilor forţei de muncă din Chişinău, deseori se creează cozi, iar unii oameni vin la ei să caute de lucru chiar de la primele ore ale dimineţii. „Specialiştii noştri ajung seara epuizaţi după atâtea convorbiri”.

Într-adevăr, la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din sectorul Centru, oamenii apelează tot mai frecvent. La fiecare 10 minute, uşa agenţiei este deschisă de un alt şomer, în speranţa că aici îşi va găsi locul de muncă dorit.

Sergiu este unul dintre ei. De mai multe luni, a fost disponibilizat de la compania de construcţii la care lucra în calitate de sudor. „A fost o reducere de personal, iar eu m-am regăsit printre cei care au trebuit să plece. De mai mult timp mă aflu pe listele agenţiei şi aştept să mi se ofere de lucru, dar este foarte greu, în aceste vremuri, să fii angajat.
Este o firmă anglo-italiană care are nevoie de angajaţi, dar ei cer să cunoşti o limbă străină. Dacă nu voi fi angajat, nu ştiu ce voi face. Acum situaţia e foarte dificilă. Bani nu avem, de lucru nu găsim, iar serviciile comunale trebuie plătite”, ne-a relatat bărbatul.

În aceeaşi situaţie se află şi Denis Şverschii. Acesta, din mai multe motive, şi-a dat demisia de la întreprinderea la care lucrase mai mulţi ani. „Mi-am dat demisia pentru că au început să ne plătească din ce în ce mai puţin şi chiar să ne amăgească, iar salariul îl primeam mai rar decât se cuvenea. Stau la evidenţă la agenţie de mai mult timp, dar nici ei nu mă ajută cu nimic. Cred că până nu-mi voi găsi singur de lucru, nimeni nu mă va ajuta. Nu mai văd rostul să aştept agenţia să-mi găsească de lucru”.

„Criza i-a lăsat pe drumuri”

În această perioadă a crescut considerabil numărul persoanelor care au călcat pragul agenţiei în căutarea unui loc de muncă. „Dacă mai înainte aveam în medie 230 de persoane, acum numărul acestora practic s-a triplat, în liste figurând peste 600 de persoane. Bineînţeles că nu putem să-i ajutăm pe toţi. Unora, care nu au studii, le propunem cursuri de formare profesională. Pe ceilalţi îi ajutăm în măsura posibilităţilor. Mulţi dintre cei care apelează au lucrat neoficial până acum, iar criza i-a lăsat pe drumuri. Cei care apelează la noi, paradoxal, nu sunt oameni proaspăt demişi, ci persoane care sunt oficial fără serviciu de prin anii ’90. Ei au lucrat neoficial până în acest moment, iar din cauza acestei crize au fost nevoiţi să-şi lase afacerile şi să revină, după o pauză mai mare sau mai mică, la profesia de bază”, ne-a declarat Mariana Scutelnic, şefa secţiei pentru ocuparea forţei de muncă din sectorul Centru.

Sfârşitul anului

Pe Alexandra Stavarscaia am întâlnit-o pe coridoarele agenţiei. Doreşte să partcipe la cursurile oferite de către aceasta, pentru ca mai apoi să se poată alege cu o meserie. „Am lucrat anterior la o întreprindere individuală, dar din anumite motive am fost dată afară, iar acum aş vrea să-mi fac o meserie, pentru că altfel este imposibil să te angajezi în aceste timpuri”, ne-a spus femeia.

Pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, aflăm că în februarie 2009 au fost înregistraţi ca şomeri cu acte nu mai puţin de 10527 persoane. În comparaţie cu ultimele luni ale anului trecut, numărul de persoane fără serviciu stabil s-a triplat. Astfel, în luna noiembrie au fost înregistraţi „doar” 3264 de şomeri, iar în luna mai a aceluiaşi an, cu o mie mai puţini.

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM ) la data de 03.03.2009 erau înregistrate 6188 locuri de muncă vacante.

100000 de şomeri

Numărul şomerilor înregistraţi oficial la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă la sfârşitul anului trecut era de 17800 de persoane, iar conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii în trimestrul III al anului 2008 existau 48700 de persoane fără locuri de muncă.

Tatiana Lariuşin, expert „IDIS Viitorul”, susţine că această cifră se va dubla până la sfârşitul anului, astfel că ar putea să se ajungă la circa 100 de mii de şomeri înregistraţi oficial. Totuşi, cifrele oficiale nu reflectă realitatea, pentru că există mult mai multe persoane care nu au serviciu, dar care nu sunt înregistrate la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Faptul că acum la agenţiile de stat care se ocupă de evidenţa şomerilor s-a mărit numărul acestora se explică şi prin aceea că mai mulţi oameni au auzit de aceste agenţii şi că tot mai mulţi doresc să beneficieze de indemnizaţia de şomer. Deficitul braţelor de muncă din toamnă a fost acoperit foarte repede, în doar câteva săptămâni, ceea ce este semnificativ pentru R. Moldova, a precizat Tatiana Lariuşin. La noi, dacă şomerii nu-şi găsesc locuri de muncă acasă, caută în străinătate, a încheiat aceasta.

Victor MOŞNEAG