Criza din Moldova: începutul sfârşitului

260-baniLa 15 ianuarie a.c. Banca Naţională a Moldovei a publicat datele pe noiembrie 2009 asupra transferurilor mijloacelor băneşti din străinătate efectuate de persoanele fizice prin băncile comerciale. Evoluţia acestor transferuri aproximează evoluţia remitenţelor de la muncitorii emigranţi.

Reamintim că anume scăderea remitenţelor a fost una dintre cauzele fundamentale ale actualei crize economice în Moldova. Conform BNM, valoarea totală a transferurilor efectuate de persoanele fizice în noiembrie era de 102,2 milioane USD, faţă de 111,5 milioane USD în octombrie. Scăderea nu ar trebui să deranjeze, evoluţia dată înscriindu-se în caracterul sezonier al acestui indicator. După toate aparenţele, în decembrie 2009 volumul mijloacelor transferate a crescut din nou (estimarea noastră este de 130—135 milioane USD). Datele pe noiembrie 2009 (şi estimarea noastră pe decembrie) pentru volumul mijloacelor transferate sugerează că trendul negativ în evoluţia remitenţelor care a predominat în ianuarie-august 2009 a ranversat şi că în prezent se produce o recuperare (figura 1).

În ultimă instanţă, aceste date sugerează că se produce o stabilizare sau chiar o uşoară creştere economică în zonele unde lucrează emigranţii moldoveni (mai puţin în Rusia, judecând după cota în scădere a rublei ruseşti în totalul mijloacelor transferate).Deocamdată este precoce să vorbim despre o reluare economică fermă, dar corelând evoluţia banilor transferaţi de cetăţeni cu evoluţia exporturilor, comerţului intern şi serviciilor prestate populaţiei în noiembrie, putem afirma că în prezent probabil deja se produce o stabilizare economică. Ţinând cont de lagurile de timp caracteristice, am putea să ne aşteptăm ca în primul trimestru al anului 2010 să se manifeste o stabilizare fermă a economiei moldoveneşti, iar o uşoară creştere – deja în trimestrul doi 2010.

Valeriu Prohniţchi,
Expert-GrupPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *