Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Cozonaci cu aroma de acasă

Cozonaci cu aroma de acasă

Vica Burca: „În oficiu - în Orientul Mijlociu lucrăm duminica... Paște fericit tuturor! Vreau acasă în Moldova”

Sărbătorile pascale generează cele mai sincere și curate gânduri. Toți avem tendința să ne reunim în sânul familiei, să simțim din nou mirosul cozonacului și, ciocnind ouă roșii, să ne zicem „Hristos a Înviat!”. Însă, în ultima vreme, aceste obiceiuri devin greu de realizat. Situația materială și distanța enormă ce ne desparte de casă sunt greu de trecut cu vederea.

Totuși, printre multitudinea de religii și tradiții ce ne înconjoară, noi reușim să le păstrăm cu sfințenie pe ale noastre. De Paști, pregătim cozonaci, pască și vopsim ouă roșii. Gospodinele noastre știu cel mai bine cum să aducă o parte din Moldova pe meleauguri străine.

Printre aceste gospodine este și Polina Perlog, originară din satul Mateuți, raionul Rezina, stabilită de doi ani în Franța. Tânăra transformă cozonacii în adevărate opere de artă. Am încercat și noi să aflăm care sunt secretele Polinei pentru aceste bunătăți.

  • Polina, ce te-a determinat să lași în urmă hotarele Moldovei știind că aveai un post bun de muncă?
  • În țară, am lucrat trei ani în domeniul bancar. Purtam sacou elegant și tocuri zi de zi. Eram aranjați bine-merci. Însă, cu doi copii, viața în Moldova devine scumpă. Soțul era nevoit să facă naveta în străinătate. La un moment dat, am decis că trebuie să facem o alegere. Am scris cererea de concediere și am pornit în lumea mare. Am ajuns în Franța fără să cunosc limba. Am început să studiez limba franceză, iar pe lângă asta mi-am descoperit și pasiunea pentru patiserie.
  • Cum sunt sărbătorile Pascale departe de casă?
  • Pentru noi, sărbătorile Pascale sunt foarte importante. Chiar dacă suntem departe de casă, eu și soțul ținem postul de 40 de zile. Credința și tradițiile nu pot fi uitate, oriunde nu ne-am afla.
  • Știu că anul trecut ai devenit cunoscută pe rețelele de socializare datorită cozonacilor ornamentați și decorați foarte frumos. Iar anul acesta ți-ai lărgit mult cercul de comenzi de cozonaci și pască. Cum a apărut această pasiune?
  • Tradiția de a coace cozonaci în sfânta joi a Paștelui am moștenit-o de la mama. Anul acesta, am început pregătirile cu o săptămână înainte. Mi-am propus să vin cu cozonaci și mai frumoși. De aceea, am pregătit din timp decorurile. Două zile pregătesc fructele confiate. Câteva zile îmi iau celelalte elemente de decor. Pun mult suflet în ceea ce fac. Mă strădui ca, de la un an la altul, să vin cu ceva deosebit, cu cozonaci originali și cât mai gustoși. Urmăresc patisierii renumiți. Caut și mă inspir de pe Internet. Iar când văd ceva și îmi bate inima tare, înțeleg că asta-i pentru cozonacii mei. Adaptez după ideile mele și ies cozonaci deosebiți.
  • Cum ai ajuns să pregătești cozonaci și pentru alți conaționali de ai noștri?
  • Nu am publicat niciodată vreun anunț că vând sau că fac cozonaci la comandă. Prima dată am copt pentru noi și prietenii noștri. Dar de la ei au gustat și prietenii lor. Clienții singuri mă găsesc pe rețelele de socializare și comandă. Iată așa cercul de cereri s-a lărgit. Iar anul viitor sigur comenzile vor fi mult mai multe.
  • Cine te ajută la pregătirea cozonacilor?
  • Am moștenit acest obicei de la mama. Eu, la rândul meu, transmit această pasiune fetiței mele de zece ani. Ea mă ajută și participă alături de mine la pregătirea copturilor de Paști.
  • Care sunt secretele ce le poți împărți cu celelalte gospodine în prepararea cozonacilor?
  • Eu optez pentru cozonaci făcuți sănătos. Pentru prepararea aluatului nu folosesc nici un colorant alimentar. Toată culoarea și gustul o dă gălbenușul natural. Fructele confiate le pregătesc în condiții casnice. Dar cel mai gustos și pufos cozonac este cel frământat foarte bine, până aluatul devine elastic. Cuptorul nu se deschide în timpul coacerii decât în ultimul sfert de oră. Ca să se păstreze proaspeți și pufoși cozonacii trebuie împachetați după răcirea completă și ținuți la loc răcoros. Dar pentru a avea rezultate bune în această zi, trebuie să fii calm și cu gânduri bune. Să faci totul cu dragoste și din tot sufletul. Astfel rezultatul este garantat. De multe ori am primit sugestii că ar trebui să fac careva studii și o carieră în patiserie. Cine știe, poate meleagurile franceze îmi oferă posibilitatea și curajul să-mi perfecționez acest talent.

Ecaterina Țurcan Hacina, Franța

Foto – simbol