Coşmar de familie: Lupta dintre mamă şi fiu

Lupta pentru locuinţă a transformat relaţiile de tandreţe dintre mamă şi fiu într-o ură cumplită. Mai bine de zece ani, aceştia umblă prin instanţele de judecată pentru a obţine dreptul asupra locuinţei comune. În acelaşi timp, ei se acuză reciproc de faptul că ar ocupa ilegal spaţiul locativ pe care-l deţin.

Cristina Soloviov şi fiul său, Anatolie Soloviov, locuiesc în aceeaşi casă, dar nu se pot înţelege în privinţa partajării spaţiului locativ, fiecare cerând pentru sine o suprafaţă mai mare. Certurile s-au transformat, cu timpul, în agresiuni fizice, iar în prezent mama cere ca fiul său împreună cu familia acestuia să fie expulzaţi din casă.

Casa părintească, motiv de ceartă

Cristina Soloviov îşi aminteşte cum, în 1957, ea, împreună cu soţul, au primit o locuinţă cu o singură odaie. Trei ani mai târziu, după ce în familie au apărut doi copii, soţii au decis să mai construiască o cameră, aceasta fiind, potrivit Cristinei, “pentru copii, până aceştia vor creşte şi se vor pune pe picioare, nu şi pentru nepoţi. Să lucreze deja ei pentru copiii lor”. După ce fiul mai mare s-a căsătorit, neavând un loc de trai, a rămas cu soţia la părinţi. Ca să nu fie deranjaţi, soţii Soloviov au construit o altă intrare şi le-au oferit bucătăria, pe care au transformat-o în cameră, şi au mai construit o bucătărie: “Credeam că e pentru un timp, dar nu putem rezolva această problemă nici până azi”, când au deja trei camere şi două bucătării.

După ce i-a decedat soţul, Cristina Soloviov a decis să perfecteze actele pe fiul mai mare, “să-i las casa”. Anatolie, însă, a refuzat, căci stătea în rând la apartament şi nu a vrut să se lipsească de acesta. Atunci, Cristina a scris “ordin” pe Nicolae, al doilea fiu, care, potrivit, femeii, “era indiferent faţă de această casă”. Dar Anatolie nu a mai primit apartamentul râvnit. Având doi copii, era dificil să locuiască într-o singură odaie şi, în 1988, bărbatul solicită un teren pentru construcţia propriei case. Cristina zice că au făcut o înţelegere neoficială: ea îi dă bani pentru lot, iar el renunţă la casă în favoarea ei şi a lui Nicolae. “Am avut mare încredere în feciorul iubit şi i-am dat banii la mână, nu prim notar”, spune femeia.

Valentina, însă, spune că banii pe care i-a primit de la mama-soacră au constituit “o sumă neînsemnată, care nu putea să ne ajungă”. Soţia lui Anatolie este indignată de faptul că familia lor, din patru persoane, e nevoită să locuiască într-o cameră de 9,1 m2: “Am trăit aşa patru persoane, printre care doi copii, care-şi făceau lecţiile pe genunchi…  Am propus de mai multe ori să rezolvăm problemele pe cale amiabilă, dar ea nu vrea. Ea cere ca noi să plecăm de aici”. Camera Cristinei are 22 m2, iar cea a lui Nicolae – 8,5 m2. Valentina este revoltată: “Ei îi trebuie mai mult decât copiilor mei”. Cristina, însă, spune că are probleme de sănătate, care s-au agravat de când şi-a pierdut soţul, explicând că are nevoie de spaţiu locativ mai mare, deoarece în unul mai mic se sufocă.

Mediatorul ca soluţie

În general, orice bun material poate deveni o cauză serioasă pentru apariţia unui coflict în foarte multe situaţii, inclusiv în cadrul familiilor. Psihologa Inga Rusu consideră că frecvenţa conflictelor depinde “de situaţia economică, de nivelul de cultură, de valorile susţinute de familie. Fiecare caz e individual şi soluţionarea acestor conflicte e diferită de la un caz la altul”.

Inga Rusu susţine că “deşi sunt conflicte transmise din generaţie în generaţie, acestea, oricum, pot fi soluţionate”. Ea explică, totodată, că există probleme fără soluţii, la fel şi conflicte pe care e mai bine să le laşi să se stingă de la sine. Cu toate acestea, cea mai eficientă metodă de soluţionare a conflictului ar fi identificarea unui numitor comun. În cazul familiei Soloviov, este vorba despre un conflict care are la bază condiţii materiale, adică problema nu este strict de relaţii între mamă şi fiu.

Soluţia propusă de psihologa Inga Rusu este un mediator: “El cunoaşte legile şi este neutru. Un mediator n-are interese personale, ca să câştige cineva anume. El nu ia partea nimănui şi poate media la rece orice situaţie. Mediatorul ascultă ambele părţi, le comunică informaţiile pe care le deţine şi rostul lui este să rezolve conflictul existent”. Şi conflictul din familia Soloviov, care durează ani de zile, va fi mult mai uşor de soluţionat prin intermediul unui mediator. În caz contrar, părţile, obişnuite să nu-şi asculte oponentul, nu vor ajunge la un numitor comun.

Scandal pentru cinci marmelade

Între timp, relaţiile, şi aşa destul de tensionate, dintre soacră şi noră s-au complicat. Cristina o acuză pe Valentina că ar fi bătut-o, atunci când şi-a permis să ia de la ea cinci marmelade: “Le-am dat totul, de la linguri – la covoare. Toate facturile le achitam eu, şi ea să-mi facă aşa ceva?”. Femeia susţine că a fost lovită cu bastonul la picioare, iar expertiza medico-legală a cercetat vânătăile de pe corpul ei, demonstrând că a fost bătută. Judecătoria Centru, la 23.10.2000, ţinând cont de rezultatele expertizei, care arată că şi o parte şi alta au fost implicate în conflict şi trebuie să poartă răspundere, a pus amendă ambelor părţi, în sumă de 180 de lei.

Valentina, însă, nu este de acord cu această decizie şi a scris o plângere, în care subliniază că ea este victimă şi că decizia judecătorului a fost incorectă: “Dacă aş fi fost agresoare, atunci i-ar fi fost cauzate leziuni mult mai grave. Ceea ce nu s-a întâmplat. S-au demonstrat doar zgârieturile de pe faţa, nasul şi gâtul meu, precum şi degetul ei pe care l-am muşcat, când mă ataca. Nu ştiu nimic despre provenienţa vânătăilor de pe picioarele ei”. Conflictul dintre soacră şi noră, început imediat cum s-au cunoscut, nu poate fi aplanat nici până astăzi. Cristina spune că a doua noră e mai bună: “Cu asta poţi să te cerţi, poţi să te împaci, iar cu Valentina nu”.

Conflictul ce s-a iscat acum mulţi ani este urmat de un şir de plângeri şi instanţe de judecată, iscând noi şi noi conflicte. Acesta, potrivit Valentinei, este motivul pentru care n-au reuşit să-şi construiască până acum o casă. Pe de altă parte, Cristina spune că Valentina a încercat să-l lase pe Nicolae, celălalt fiu, fără loc de trai, sesizând despre acest lucru instanţa de judecată, deoarece Nicolae este plecat la muncă peste hotare şi n-a fost pe acasă de mai mult timp. Femeia, însă, spune că Nicolae a fost obligat să plece în Grecia, deoarece Anatolie îl învinuia că ar fi angajat pe cineva să-l bată. Totodată, Cristina spune că, deşi e departe, Nicolae are mult mai multă grijă de ea decât Anatolie. Fiul plecat îi mai trimite colete, telefonează, asigurându-se că e bine, pe când “fiul de peste perete nu se interesează niciodată de sănătatea mea”.

Învinuiri reciproce

Acum câţiva ani, Anatolie a fost victima unui accident rutier, care l-a marcat pe viaţă. Soţia sa, însă, consideră că acest accident a fost planificat de mama lui Anatolie: “Este o femeie foarte vicleană şi foarte crudă”. Accidentul a avut loc în preajma casei. Valentina îşi aminteşte că ea însăşi a văzut acea tragedie: “Drumul în urma lui era de 10m lungime, mai avea doi paşi până la bordură. Şoferul automobilului, marca BMW, conducea cu o viteză excesivă şi… A fost ceva groaznic. N-o să uit niciodată acea zi. Avem o viaţă minunată datorită lui soacră-mea. Sunt sigură că n-a fost o întâmplare. E implicată în asta. Altfel nu se poate”.

Cu Anatolie n-am reuşit să discutăm, deoarece, potrivit soţiei, nu se simte bine şi medicii i-au interzis să se supună unor emoţii, însă, în timpul discuţiei, se afla alături de soţie şi încuviinţa tot ce spunea ea. Valentina adaugă şi faptul că a fost nevoită să plece de la serviciu, fiindcă “venea (Cristina – n.r.) acolo şi făcea zarvă, încât n-am mai putut să rămân. Am avut o viaţă tare aiurea. Din 1993 noi încă n-am trăit”. Cristina Soloviov, însă, susţine că n-are nicio atribuţie cu ceea ce i s-a întâmplat fiului ei. Mai mult, consideră că Anatolie a fost pedepsit de Cel de Sus: “Mai întâi mă învinuia pe mine şi pe Nicolae că am plătit să-l batem. Iată, a cerut să fie invalid, acum este. Dumnezeu nu bate cu băţul”.

Cristina speră că instanţa de judecată va decide în folosul ei şi, astfel, Nicolae va putea şi el să revină împreună cu familia cu care este plecat. Femeia mărturiseşte că fiul, de fiecare dată când o sună, întreabă când poate să revină acasă: “Cum au putut ei să vrea să-l dea afară din casă? Ei au doi copii, dar şi Nicolae are familie. Am vrut să fie pentru ambii feciori, că-s ai mei şi mi-s dragi amândoi”. Totodată, Cristina este convinsă că ar fi găsit limbaj comun cu fiul său, dar marele obstacol este nora, care se implică în deciziile lor şi-l “influenţează negativ pe Anatolie”.

“Nu mai vreau să mă înţeleg cu ei”

În timp ce Cristina spune că Anatolie şi Valentina pot pleca oricând, pentru că “au mai multe locuinţe, dar sunt hapsâni şi vor să-mi ia ultimul lucru”, Valentina spune că ei n-au unde pleca, deoarece n-au reuşit să-şi construiască o casă, fiind permanent chemaţi în judecată, iar locuinţele despre care vorbeşte Cristina ar fi “un mit”. De la mama sa, Valentina a moştenit 2/3 din casă, având şi două surori. Una dintre ele i-a cedat partea sa, de la cealaltă, însă, trebuie să răscumpere partea ca să poată locui acolo. Chiar dacă reuşeşte să răscumpere partea surorii, Valentina susţine că oricum nu vor putea locui acolo, pentru că nu sunt condiţii de trai, unica ieşire din situaţie fiind zidirea unei noi case, pentru care iarăşi e nevoie de bani.

Cristina zice că nu este adevărat, menţionând existenţa unei alte case în care a locuit mama Valentinei. Aceasta, la rândul ei, afirmă că nu poate locui acolo pentru că “această casă nu este dată în exploatare”. Cristina, însă, spune că mama Valentinei a trăit acolo fără ca aceasta să fie dată în exploatare: “Aşa ar putea trăi şi ei până îşi vor construi casă pe lotul de pământ pentru care le-am dat bani. El atunci a fost de acord, a luat banii, dar acum nu vrea să plece. El vrea ca din 63 m2 din casă lui să-i revină 42 m2, pentru că, cică, are doi copii, dar şi eu am avut doi copii şi am avut grijă şi am zidit. Doar n-o să rămân într-o cameră cu Nicolae, nu e normal”.

Problema a început de la faptul că locuinţa aparţine statului şi Cristina nu poate să ia decizii personale. Valentina spune că ea şi soţul său i-au propus mamei-soacre să privatizeze apartamentul, să-l vândă şi să împartă banii în trei părţi egale, însă aceasta a refuzat. În acelaşi timp, Cristina zice că ea era cea care a venit cu această intenţie, fiind, la rândul ei, refuzată de noră şi de fiul mai mare. Acum, însă, când, potrivit Cristinei, Anatolie este de acord să împartă apartamentul în trei părţi egale, ea nu mai doreşte: “10.000 de lei am cheltuit cu judecata asta. Cine o să mi-i întoarcă? Nu mai vreau să mă înţeleg cu ei, că deja de atâţia ani de zile mă chinuie”. Următoarea judecată urmează să aibă loc pe 3 februarie. În prezent, Cristina a intentat proces împotriva fiului său Anatolie, precum şi împotriva familiei lui, rugând ca aceştia să fie evacuaţi din casă.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

23 comentarii

 1. dacul

  Asta se intampla cand biblia a fost inlocuita de ideologia leninista.
  Lasand la o parte partea religioasa bublia este o carte de conduita a oamenilor pentru ca viata sa mearga mai departe si sa nu disparem,

 2. Bulă

  Fantastica ipoteza,daca n-ar fi biblia lumea ar disparea.Mai ai si alte bancuri,ceva cu popa,de ex.,dat ca suntem la tema.
  Biblia a aparut de vreo 2000 ani.Si niste milioane de ani pana la Hristos,lumea ce facea? Statea linistita in oua si abia de astepta ca popii sa inventeze biblia?
  O micuta parte din glob a avut ideologia lui Lenin,in rest nu inseamna ca era sau este o lume ideala chiar daca nici n-a auzit de Lenin.
  Cunosti diferenta dintre om si animal? Ambii au un creier,dar judeca numai unul.Incepe-o de aici.
  Biblia nu indica pozitia individului in societate,mai ales cand este constient ca popa ii baga biblia pe gat,dar el,popa,e un sarlatan.Si asa a fost mereu.Poti spune sus si tare si azi,ca biserica e un feudal,un satrap putred de bogat.Cum dracu’ face? Doar nu munceste,nu produce,nu pune umarul,nu misca un deget la prosperarea societatii.Deci,ca sa nu dispari,trebuie sa pui creierul in miscare,cine il are desigur.
  M-a inzestrat natura cu un creier,pentru ce? Ca sa ma jumuleasca toti pungasii? De ce trebuie sa fiu mereu subordonat fiecarui borfas? De ce eu muncesc si nu traiesc bine,iar hotii si talharii nu muncesc,dar traiesc bine?
  La ce ma ajuta biblia in astfel de anturaj? Ma indobitoceste si mai mult. Aici trebuie sa se vada diferenta intre Bobi si Bobic.
  Nicio ideologie nu-ti spune sa dai in cap.Te comporti ca OM.

 3. DACUL

  Comentez:”Ambii au un creier,dar judeca numai unul.Incepe-o de aici.”
  O incep de aici. Pavlov tot rus a afirmat ca numai oamenii gandesc (judeca) iar animalele au doar reflexe conditionate ,teorie preluata de comunisti.
  Total gresit .Animalele gandesc ca si noi si au si sentimente ,simt durerea si chiar viseaza.
  Este adevarat ca nu stiu sa scrie sau sa citeasca dar s-au facut studii pe maimute (cimpazei) care puteau comunica cu oamenii aratand anumite desene cu litere si formau chiar propozitii .
  Asa ca indoctrinarea comunistilor lasa urme adanci.
  Biblia a fost ca un cod de legi de conduita si de invataturi .La fel au avut si alte religii.
  Acum 2000 de ani oamenii se omorau intre ei si se luau ca sclavi.Viata nu avea valuare .
  Isuus Cristos a venit cu invatatura ca oamenii puteau traii in pace si iubire .
  Biblia nu te indobitoceste daca nu cumva esti dinainte asa si atunci este adevarat ca animalele nu stiu sa citeasca.

 4. Andrei

  Vad ca esti mare opinionist pe aici si nu numai.
  Adica da-l dracului pe Pavlov numai pt ca-i rus? Si cu Mendeleev,Lomonosov,Secenov si o mare de invatati rusi ce facem? Taiem tot si scriem Putin,ca tot ii esti un fan inversunat.
  Orizontul ti-i pana la comunisti sau si dincolo de ei? Fobia asta tembela,ce tine de mintea umana,o inclesteaza ca o meninge si nu-i lasa spatiu sa se dezvolte,mintea.De boala asta,ca-i o boala fobia,s-a ocupat tot Pavlov.Pt meritele enorme in stiinta i s-a acordat premiul Nobel de catre lumea civilizata,inteligenta,studioasa,dornica de progrese stiintifice.Nu de catre comunisti,nici de catre mucosi sau taraie-opinca prosti si fudui,nu le ajungi nasul cu prajina,buna ziua nu stiu sa zica,dar gata sa scuipe si sa darame tot fara sa construiasca nimic,beizadele de bani gata,care starcesc toata noaptea prin spelunci si diploma le vine la domiciliu ca pizza.
  Ai facut un efort enorm sa deduci ca animalele nu scriu si nu citesc.Iar daca animalele gandesc ca tine (nu ca noi,vorbesti pt tine),deci si tu gandesti ca ele si sa fii sanatos.Lasam alte insusiri,ideea mea e judecata.
  Familia X avea de ani un caine in apartament.Bebelusul de 8 luni in patut si mama o fuga jos,la magazin.Cand s-a intors bebelusul rupt de caine,mort.Gandea ca tine cainele? Atunci trebuiesti izolat de societate ca subiect periculos.Cainele nu judeca,n-are control,asa nitam-nisam a atacat.Dar o placere de caine era,un spectacol,toti ar fi jurat ca n-ar fi atins o musca.Si avem sute de cazuri,nu maidanezi sau in curte ca s-o faca din instinctul de a supravietui.Iar tu versi apa din cana in pahar si invers.De judecata e vorba,nu cainele,nici boul nu judeca pt tine.
  Dar avem si graitoare care nu judeca,sunt bolnave,nu stiu ce fac,creierul si-a pierdut functiile,nu stii la ce sa te astepti de la ele,de aceea au un mediu izolat,controlat.Asta-i chestia si cu animalele care gandesc ca tine.Nu numai cainele,dar si vaca,porcul,calul au omorat oameni.Pt ca gandeau ca tine? Deci,esti in stare si tu de orori? Nici biblia si nici dracu’ nu-ti ajuta daca creierul ti-i influentat sau dependent de orice idei fixe.Dar ca sa nu ti se bage nimeni in cerebel,trebuie caracter,demnitate si mandrie de om,doar atat.
  Cu indobitocirea vezi si tu daca ai ajuns in sec.21 si nu stii cum se fac copiii.Doar si acum 2000 ani tot asta era metoda.Nu de la cuvant,vant,chiloti pe sarma si alte povesti.E nevoie de niste spermatozoizi si niste ovule,doar atat.
  Stii legenda lui Hristos? El a venit pe lume din cuvantul nu stiu cui.E numai o legenda biblica,ca legendele olimpului,ca multe alte legende si povesti frumoase de adormit picii.Deci,n-a venit el in persoana cu o invatatura,biblia a fost alcatuita in numele lui de catre cotcari care si pe parcurs si azi beau,mananca si se lafaiesc in lux pe spatele intunecatilor,noi zicem a mioarelor,doar suntem un plai mioritic si tot asteptam mana cereasca sa ploua cu covrigi,dar mai ales cu euro.Daca era dupa biblie,si azi eram cu frunza dinainte pt ca indobitocirea nu misca carul.
  Stam cu mana intinsa nu la biblie,ci la primarie.Si ca sa dea primaria,trebuie cineva sa puna acolo,si iar nu pune biblia,tot mioarele.Biblia nu da,numai ia,adica cei care-si fac din ea un biznes si-l vedem cu ochiul liber.
  Deci,acum 2000 ani a venit Isus cu invatatura si adio omoruri si sclavi.Iata unde-i indobitocirea,fobia,ignoranta si mana intinsa in asteptare de minuni.In halul acesta societatea bate pasul pe loc.
  Istoria omenirii nu cunoaste o epoca mai sangeroasa si sclavagista ca cea de dupa Hristos.Lasam inchizitia,stii ce-i aia,mai ales ca se extermina in numele domnului pt ca porunca ‘sa nu ucizi’ se referea iar mioarelor,dar nu si ciobanilor.Sa n-o luam de la Adam si Eva,sec.19,un secol de razboaie,distrugeri,dezastre de mana omului.Iar sclavia,citeste-l pe V.Alecsandri,cam anii 1870 inca exista,iar in lume Franta,Italia,Anglia la 1945 inca aveau colonii in Africa.Atentie cand vrei sa te dai de cult,viata mai cere si multe altele,nu numai povesti.
  Cat i-au ajutat legendele pe cei din articol? Sau lipsa celor 7 ani de-acasa si-a spus cuvantul,pt ca nici pe mamaia n-o vad mai breaza.
  Nimeni nu ne incurca sa fim oameni,sa ne purtam frumos,sa respectam,sa ajutam,sa comemoram,sa ne stim locul,nu e nevoie sa ne prosteasca popa contra-cost.Dar nici intr-un caz sa nu gandim ca patrupedele pt ca nici ele nu gandesc ca noi.

 5. bobok

  “Cand un copil creste, el începe să se îndoiască,că doar tatăl său cu adevărat ştie totul şi are dreptate. El descoperă că tatăl său nu este infailibil, face greşeli, nu este cel mai puternic dintre uomeni, există mulţi oameni mai puternici decât el. Până atunci el a avut încredere in tatăl său şi se simţia comod, acum începe să se simtă nesigur.Cu tatăl el se simţia protejat, creând o dependenţă. Acum el are nevoie de un tată care este atotputernic, omniprezent, omniscient. Aceasta este rădăcina proiecţiei lui Dumnezeu şi a preoţilor, doar pentru a exploata această situaţie.Preotul devine un mediator: spune că Dumnezeu ii departe, şi că, pentru al cunoaşte pe Dumnezeu este nevoie de o mare disciplina , mare efort, rugăciuni constante şi că doar câteva persoane care vor trece prin acest tip de austeritate, se vor apropiea de Dumnezeu, vor avea o Linie directă cu Dumnezeu.
  Preotul exercită o aderenţă foarte puternică, deoarece clerul este cea mai veche instituţie din lume. Se zice că cea mai veche profesie din lume este prostitutia, dar eu zic că : Cea mai veche profesie este de preoti, pentru că fără preoti nu vor fi prostituate, din cauza preoţilor ele există.
  Preotul este sursa a tuturor tipurilor de instituţii nefastă”(anonim)

 6. vera

  Numai moartea poate scapa pe omul in suferinta de la toate chinurule, dar viata cu nedreptatile ei,nu!

 7. altul

  credinciosul n-are linie directa cu dumnezeu p-u ca este un intermediar intre ei – popa.
  insa de ce sa se bage un intermediar intre noi doi? simplu,cine-i prost sa piarda ocazia de a trai de moaca cu totul la picioare fara munca? altfel popimea ar trebui sa puna mana pe sapa.si ce popime,niste niste derbedei comunisti.

 8. DACUL

  Zilele trecute am vazut un catel foarte mic care tremura in ger si am crezut ca va murii.
  Un caine alb mascul foarte mare si agresiv cu alti caini s-a asezat colac in jurul catelului ca sa-l incalzeasca .Trecand si azi am vazut catelul in viata .
  Gandesc cainii s-au nu?
  Apropo domnule Andrei eu sunt cercetator fizician la un mare institut din strainatate.
  Dvs care nu credeti in Dumnezeu ce sunteti/

 9. Andrei

  Da,bai baiete sau cine ii fi,gandeste cainele.De aia vara si-a facut cusca pt iarna.El gandeste:stai bre ca vara trece,iarna n-o mananca lupul,trebuie ceva provizii,pe masa tre pus mort-copt,ceva lemne in sura sange din nas,dar sa fie.Nu strica si vreo muratura la fasolele,ba si un pahar de izvar cu piper face bine in caz de raceala.
  Vorba noastra:pune prostul sa bata matanii…
  Sau intelepciunea batranilor zice sau te feresti de acestia sau te dai in mintea lor pe moment,altfel o patesti.Si eu am ales-o pe a doua…

 10. Andrei

  Poanta cu mare fizician,bai Dacule,e tipica maldavanului.El musai tb sa fie cineva vajnic si numai datorita lui natura invie primavara.Asta se numeste milogeala,smecherie de smenari.Poti fi si Napoleon,degeaba te lauzi,doar n-am o sursa ca sa ma conving.Aici fiecare trancaneste ce vrea.Poti fi si secretar de stat la poarta raiului,asta nu inseamna ca domnul a facut o alegere justa.Un post bun sau de prestigiu nu inseamna si 7 ani de-acasa sau bun-simt sau inteligenta,cultura generala.Mai mult,nu acopera ignoranta sau prostia sau semianalfabetismul unora.
  E vorba de viata cotidiana si fizica,chimia,atomicul,nuclearul n-au ce face intr-o companie de prieteni,o gasca de relax,de voie buna.Stiintele fixe sunt ale specialistilor.Ca oameni simpli,ne intereseaza stiintele umanitare,o cultura generala,o etica de bun-simt.Doar nu ma duc la mamaia sa ma laud ca eu is mare doctor si ea e proasta ca nu stie cine-i Newton.Ar fi o marlanie din partea mea,cum si din partea ta acum sa te dai cu orice pret de habilitat.
  Dar nu demult ziceai ca abia de esti student.De aia palavrele virtuale nu ma impresioneaza.Internetul a facut mult rau si include si contine multe capcane,una mizerabila fiind pornografia infantila,de ex.
  Revenind la patrupede,ele au instinct,reflexe si nu esti tu un impostor cu capacitate redusa de a gandi,judeca si medita sa-l contrazici pe Pavlov.Sau sa te bagi cu tancul in Academia Romana,tu care nu stapanesti nici cele mai elementare norme de ortografie ale l.romane,iar de un potential bagaj de cuvinte nici vorba si asta inseamna ca in afara de makler nu citesti nimic,de aici si vocabularul pipernicit.Unul cu o astfel de avere intelectuala nenoroceste,deraiaza,blocheaza orice activitate profesionala,deci nu trece nici pe la poarta unui institut.Nu zic ca eu is doctor,dar am bunul-simt sa nu ma bag in tractoare daca nu-s tractorist.Asa ca de minciunosi,golanei,maruntei,terchea-berchea e plin internetul,indivizi cu carente de orice gen,care virtualul il dau de realitate.
  Un om implinit,sanatos,frumos,bucuros nu simte nevoia de a se lauda,a se da de mare si tare acolo unde nu-l cunoaste nimeni.Satisfactia asta el o are in anturajul sau,iar cine n-o are,si-o inventeaza pe internet si sunt creduli care le cad in plasa.
  O alta marlanie virtuala e trambitarea credintei in public cu un unic scop:eu is credincios,deci is cumsecade.Nu,credinta muuuultora se margineste la pomana,la cersit,la pica para malaiata in gura lui natafleata.Adica las’sa fie ca nu strica si incepe bolmojeala,un fel de ruga cum ar fi dzeu sa-i plateasca ratele la banca,tot el sa-i promoveze examenele,poate ii gaseste un mos bogat etc.Intr-un cuvant,totul de pleasca,fara munca,insa vrem sa traim bine.Dar conceptia se schimba brusc;de ex.2 copii bolnavi in salon,ruga a 2 mame,pana seara se mai roaga doar una pt ca pe alta n-a ajutat-o,copilul a murit.Ce rost mai avea ruga ei? Intelegi consecinta? Daca-mi dai is credincios,daca nu,un praz verde.
  Acestia care se afiseaza de mari credinciosi,sunt de fapt numai niste mari profitori pt ca credinta nu se afiseaza.Credinta in sine e o chestiune intima,aproape geloasa,n-o insiri pe toate gardurile,esti numai TU si EA.Toti sarlatanii care mazgalesc internetul cu fel de fel de imbecilitati ce tin de partea asta atat de delicata,sunt numai niste cotcari in cautare de mioare,dar sa aiba si euro.Pt ca ei nu concep credinta fara bani.De aici si luxul sarlatanilor de milenii.Un om poate fi cumsecade si fara sa-l fraiereasca cloaca asta de mancai hulpavi. Un om daca crede numai ce vede,averile hulpavilor,nu e cumsecade? Adica masura cumsecadeniei e credinta? N-oi fi eu oare de 100 ori mai cumsecade decat camarila asta de cocalari nesimtiti? Pot eu sa fac cum cred de cuviinta in sec.21? Care-i scopul intrebarii tale cu dzeu? Cumva sa-ti arati superioritatea cu cumsecadenia? Tu nu crezi,tu te tii de turma,fac toti faci si tu,nu mai mult.Si batrana din articol ‘crede’,de ce ramana de turma?
  Lauda asta morboasa cu credinta,daca ar fi un dzeu,ar face ceva ordine de ar ramanea cu drept de credinta si cumsecadenie cam vreo 15%.
  Tu crezi,nu? Esti in stare sa explici,sa urmezi cursul pana azi:cum traiesti spiritualitaea,ce te face,ce simti,care ti-i punctul culminant in afacerea asta,care ti-i raportul,cum il pastrezi,cine-i personajul,cum ajungi la El,cum va intelegeti? Daca va intelegeti prin prin fax sau internet roaga-l sa trasneasca gramada asta de bogatani nesatui si minciunosi,pe spatele amaratilor si de ce nu face dreptate sa-i lase in fundul gol si sa dea inapoi saracilor,de unde au jecmanit.Asa dreptate as mai intelege si eu,dar n-o vad,sa cred ce? Fura si se imbogatesc niste infractori sub ochii tuturor si nu-i pedepseste nimeni.Cine tb sa vegheze la dreptate,sau is toti la o mana?
  Fantomele sunt un as de trandavie al popilor,de asta sunt siguri si frica de dzeu o cultiva numai prostilor,nu zic indobitociti sa nu ofensez.Iti place tie,mananca sanatos,dar nu baga public brasoave de care habar n-ai,pt ca nu esti in stare sa raspunzi nici pt tine cum decurge cursul credintei.Nici altii nu stiu,dar si ei fac morala.Deci,asa si a ramas un instinct de gramada,candva se numea trib,adica sau toti pe mal sau toti in rapa.Am evoluat grozav.

 11. DACUL

  Ce inseamna sa fii Roman .
  Am auzit ca in Romania sunt foarte multi oameni din judetul Vrancea care au zapada mai mare decat casele lor .Acolo traiesc romani moldoveni.
  Din Maramures Borsa oamenii au adunat un TIR de alimente si l-au trimis la vranceni.
  Din Bucuresti si Craiova la fel sute de persoane au adunat alimente pentru moldovenii greu incercati sa iasa din necaz.
  Asta inseamna sa fii roman Moldoveni ,munteni,maramureseni,ardeleni ,toti un neam suntem.

 12. DACUL

  Comentez:”.Poti fi si Napoleon,degeaba te lauzi,doar n-am o sursa ca sa ma conving.”
  Treaba e simpla :Intreaba redactia ziarului care au adresa mea de internet.
  Dar sa revenim:Apropo domnule Andrei eu sunt cercetator fizician la un mare institut din strainatate.
  Dvs care nu credeti in Dumnezeu ce sunteti de sunteti asa convins ca nu exista.
  Dumnezeul comunistilor este tatuca Voronin.

 13. roman pina la moarte

  romanii sunt un singur neam un singur popor pacat ca din cauza dusmanilor extreni si interni ,tradatori de neam am fost despartiti in trei tari ,daca am fi fost uniti inca de acum 2000 de ani azi am fi fost un imperiu iar porci ar fi vorbit romaneste ,pacat ca si azi suntem despartiti in doua state romanesti ,oare cind va sfirsi prostia asta intre romanii?????

 14. Andrei

  Si asta-i tot ce poti spune,bai Dacu’? Apa chioara,nu esti in stare sa faci un monolog de o juma’ de pagina,tu ca cercetator? Mereu aceleasi fixatii.Cercetator in ce,in potcoave? Nici cai morti n-avem macar,dar neuroni apar putini la orizont,nu pentru ca ar tine de fizica,dar daca-s pe duca,e hana.
  Eu trebuie sa cred pentru ca vrei tu sau cum? Din cele peste 300 milioane de locuitori ai SUA vreo 30% gandesc altfel,iar 70& nici n-au auzit de Lenin sau Voronin.
  Am zis nu esti in stare sa explici nici ptr tine,instinctul e de turma,insa nu recunosti si n-ai alta explicatie.Dar etichetezi asa,ca sa-ti acoperi ignoranta.
  Un Institut de fizica e un tabu,un secret.Admitem,ai incheiat un contract si ai semnat niste conditii stricte.Prima e de a nu trancani pe garduri unde si cu ce te ocupi,sau nu? Dar o faci cu nonsalanta,deci…?
  Daca nu e Guinea-Bissau,admitem ca esti untr-un stat civilizat unde exista legea despre libertati.Stii ca etichetarea asta te-ar costa? Lenin,Voronin,bun prieten cu breabogatul Vladimir,sunt o ofensa la libertatea de gandire si manifestare a individului.Discutiile despre cai verzi le faci numai la tine acasa atata timp cat nu poti demonstra contrariul.Avem o stiinta performanta,a ridicat omul din 4 in 2.Cine a vrut sa ramana in 4 e alegerea lui,dar periculoasa.Gogosii is buni pana intr-un punct.
  Citeam undeva o romanca intr-o tara civilizata europeana a impus celor 2 copii post 40 zile inainte de pasti.Copiii erau epuizati,scoala i-a luat la bani marunti si au spus care-i buba.Imediat a chemat asistenta sociala si prin intermediul judecatorului romancei i s-au retras temporar cei 2 copii.
  Pentru ca-s numai niste copii si nu poti,n-ai dreptul nici moral,daca esti sanatos la cap,sa le impui niste tampenii de imbecil matur.Cand vor implini 18 ani,decid copiii daca-s 2 sau 4.Nu bagi altora pe gat r-turi,iti plac tie,le digerezi in pace.Dar maldavanul se impune prin forta,prin tembelism,prin non-valori,orice truc sau sarlatanie is bune numai sa atraga atentia celorlalti.
  Treaba e nasoala nu simpla:juma’ de Moldova e peste hotare,si ce-i din asta? Ce treaba are [nu ‘au’] redactia? E o adresa de email si atat.Ca-i dacu,macu,sacu sau Bula,nicio referire la altceva.Adresa e numai ceea ce indici tu si cuprinde 2 zone:din teritoriu si din afara,fara locatie.De asta se ocupa organe competente,politia postala,daca e nevoie il gaseste pe cine ii trebuie.
  Un nick pe aici ‘Sergiu din SUA’ nu inseamna ca redactia are dosarul lui precum ca e intr-adevar in SUA si ca,vezi doamne,e si cercetator sau spargator de apartamente sau bate strada.
  Oricum,de cand s-a rasturnat carul in Moldova,asa si nu l-a mai ridicat nimeni.

 15. dacul

  Comunismul a spalat creierul la multi si oricat ai vrea ,cine este ateu se va trezi abia la sfarsit.
  Cu cat cunosti mai mult in stiinta cu atat ajungi la convingerea ca stii foarte putin .
  Am trecut si eu prin asta si inteleg reactia .

 16. Andrei

  Inteleg ca te feresti sa intri in dezbateri sa nu ti se profileze ignoranta.Dar se evidentiaza si din cele 2-3 fraze-sablon si e suficient ptr o concluzie:un latrai obisnuit ca alte mii pe net.
  De comunism chiar nu stii nici pe dracu’,de religii nici,is sute in lume,iar un ateu neaga orice divinitate,fantasmagorii supranaturale,adica minciunile,care se includ in legende si e vorba de primitivism sa insisti.E un inceput de oligofrenie sa prostesti pe fata,ptr ca cercetatorii sunt lucizi si nu repeta mereu una si aceeasi fara nicio proba,numai niste ochi pustii,dovada unui cap patrat cu mintea prin colturi.
  Cand citim ‘Fat-Frumos a zis…’,subintelegem autorul povestii a zis,is cuvintele lui,nu ale lui FF,n-a si nu exista o astfel de persoana.La fel cu Isus,a zis si zic cei care au inventat legenda si au interes sa paraziteze pe spatele ‘cercetatorilor’ de potcoave.Isus e un personaj de legende biblice.Dar sus si tare poti sustine ‘Lenin a zis’ sau ‘Voronin a zis’,numai ca ptr cecetatori adevarati un ateu nu e Voronin.Ai un parametru de gandire de 4,ziceam,gandesti si tu ca ele daca si ele gandesc ca tine,filozofia ta,adica judecata zero.
  Un ateu ptr cei ca tine e un sarlatan,dar de fapt e contrariul.De fapt sarlatanii se tem de atei si denigreaza ptr ca le fac praf minciunile,doar atat,iar contra minciunii tb sa lupte orice individ sanatos.
  De parca personajele astea de legenda vin la ateu si-i zic:uite-ma in carne si oase,ce dracu’ mai vrei? Iar ateul se face ca ploua si neaga oricum.Cum as nega eu ca am un frate sau o sora sau un drag cand ei exista fizic.De fapt e invers,sarlatanii vin cu fum si ti-l arunca in ochi,dar cu spiritul n-ai ce imbrobodi,nu te prezinti in justitie cu spirite si la dosar nu le atasezi ca probe.
  Ca unul cunoaste f.putin nu zice nimeni ca tre sa cunoasca tot,dar cel putin nu e bleg,ptr ca blegul nu cunoaste nici acel putin.
  Tu n-ai trecut,tu ii fi picat in plasa,creierul nu-ti apartine si atunci autorii legendelor te modeleaza conform cerintelor lor: banul pentru ei si idiotia pentru victime,ptr ca scopul e acesta si pana la urma rezultatul e scontat:voi nu traiti ptr voi,ci ptr EL,voua nu va tb averi materiale,va ajung cele spirituale si o serie infinita de neghiobii.
  De fapt,voi traiti ptr saralatani,averile le au tot sarlatanii,dar o avere nepretuita acaparata e creierul si sunteti numai niste marionete cu 2 atribute sigure:taxele si sfarsitul in mizerie.Dar nu e strasnic pe langa minciuna de a avea un loc in rai,unde ai de toate si recompensezi viata fizica facuta de 4.Si eu tre sa ma impac cu perspectiva asta de idiot irecuperabil?
  Te-ai mai intrebat de ce sarlatanii nu dau vrabia din mana pe cea de pe gard? Adica prefera raiul aici,dincolo e fantezie ptr ca mortu-i mort si ei asta o stiu mai bine.Nu numai tu,dar toti cei interesati se feresc sa faca o discutie deschisa despre pro sau contra.Ei se dau in discursuri cu mamaia,stiu unde-i vulnerabil,dar se eschiveaza sa discute,sa explice nu ceea ce au scris ei ptr comfortul lor si indobitocirea celorlalti,dar o simpla magarie:Isus nu propaga bogatia,zice legenda,voi insa de ce sunteti putrezi de bogati?

 17. DACUL

  Au mai patit-o si alti ATEI.
  Citez:”Inainte de toamna anului 312, religia lui era pagana : cultul sincretist al soarelui – Sol invictus, introdus de imparatul Aurelian. Schimbarea suprinzatoare a lui Constantin s-a produs in ajunul luptei cu Maxentiu si este interesant ca el atribuie victoria obtinuta ajutorului lui Dumnezeu. Dupa istoricii crestini, Eusebiu de Cezareea si Lactantiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o Cruce luminoasa. Noaptea, i s-a aratat, in timpul somnului, Iisus Hristos, cu semnul crucii, pe care-l vazuse ziua pe cer, cerindu-i sa-l puna pe steagurile soldatilor ca sa le serveasca drept semn protector in lupte. La ziua, confectiona un steag, dupa modelul aratat in vis, cu monograma crestina, steag numit labarum. Victoria a fost castigata, cu ajutorul lui Dumnezeu, deoarece Constantin, ajungand in apropierea Romei, nu avea decat 20.000 de soldati, iar Maxentiu 150.000 de soldati. Constantin a povestit mai tarziu ca semnele care i s-au aratat l-au incredintat de puterea lui Hristos si l-au facut sa treaca de partea crestinilor.
  Dupa acest eveniment, Constantin s-a apropiat tot mai mult de crestinism, convins fiind de valoarea religioasa si morala a acestuia, l-a aparat si sustinut continuu, recomandandu-l imbratisarii tuturor.

 18. Andrei

  Tu nici nu citesti ce scriu.
  Bai filfizoane,nu ma lua cu cocosei.Tu spune despre tine,care ti-i parcursul personal la subiect? N-ai o explicatie,turma.Chestia e personala,n-ai nicio treaba cu farfuria altuia.
  Tu nu esti ateu pt ca esti un biet papagal strans la perete si nici nu stii ce-i cu tine.Lasa istoria sau fizica,nu-s mamaia s-o imbrobodesti. E o chestie de discutie practica,la moment,dar tu nu inchegi,nu ajungi,n-ai cum,tu repeti niste matrapazlacuri de 2 bani si atat.
  Ca sa afirmi ca ai vazut in vis,ai visat,pe cutare tre sa-l cunosti:l-am visat pe tata,pe badea,pe un prieten etc.Daca n-ai vazut in ochi persoana,cum afirmi ca-i Isus?
  Isus e un personaj biblic,mitologic.Si Maria a auzit in vis o voce,era a domnului,zice ea,altfel a cui dracu’ putea sa fie,doar pana la urma legenda tre sa se inchege.Nici ea nu l-a vazut in ochi,dar i-a recunoscut vocea,care i-a vorbit (ce coincidenta):tu tre sa-l nasti pe mesia.Si ea l-a nascut.Nu-ti spun de uraganul pe care l-a ridicat logodnicul Iosif:cum dracu’ nu ne-am culcat inca si tu deja esti gravida.Nu te deranja,ii zice Maria,oricum is virgina,pruncul l-a zamislit domnul prin cuvantul sau.
  Baaaaaaai latrai de net! Ca ma ia si pe mine un uragan,te-am mai intrebat:stii cum se fac copiii? Asa se fac azi,dar si acum 2000 ani si acum 2 milioane ani si totdeauna in mijloc e un cuc si-o pasarica. O iau razna,ptr ca tu nu stii de spermatozoizi si ovule.
  Crucea luminoasa si azi e un truc de-al sarlatanilor.
  Are ORT rus o emisiune “Dreptul la aparare”.E un proces de judecata,dureaza o ora.
  Una se ocupa de fenomene misterioase.Ca sa vezi,si ea ‘cercetatoare’ de potcoave.(Halal daca avem o serie de astfel de ‘cercetatori’).S-a pornit in cautare de potcoave,adica de fenomene.S-a dus la o manastire unde a auzit ca vin chiar turisti ptr ca in zona apare des o cruce l.pe cer.
  De fapt,manastirea,ca de obicei cu handralai trantori buni de munca,era un biznes pe prostia oamenilor,condus de bisnitarul de popa.Pe inserate conduceau turistii prin zona pana se intuneca de-a binelea si la un moment dat aparea pe cer o cruce luminoasa.De fapt,de partea cealalta de padure,o zona paduroasa,era instalat un mecanism de focuri de artificii formata teava ca o cruce si izbucnirea focului normal ca ajungea pe cer in forma de cruce.Prosteau lumea care si mai platea pt mistere de sarlatani.
  Potcovarita apoi nu si-a vazut de drum,dar s-a pus pe cautat aventuri pe cap,ca nici nu-l avea de fapt.A decis sa mai ramana in zona ptr ‘cercetari’.Handralaii bucurosi nevoie mare,au primit-o cum se cuvine unei manastiri,doar nu era o spelunca.Au drogat-o,au culcat-o si i-au vegheat somnul numai cui nu i-a fost lene.
  La vreo 2 luni e gravida si asta de la cuvantul fantomelor.Si ea credea pe bune nu numai ptr ca era dusa cu pluta,dar chiar habar n-avea ce i s-a intamplat.N-a mai avut un raport sexual,credea ea,deci si aici pruncul era un fenomen misterios.
  Totul a iesit la iveala cand s-a descoperit un cadavru in spelunca asta misterioasa.Au gasit-o si pe “cercetatoare” ca martora,care avea gr.2 de schizofrenie si analiza dna a aratat si cine-i tatal copilului.Cine crezi ca era mai samantos din escrocii ceia penali? Exact,popa.
  Ptr a-si atenua pedeapsa,cativa au dat in vileag in fata judecatorului potlogaria cu misterul crucii luminoase si dezmatul si talharia din bordelul cu pricina.
  Numai ca pe cercetatoare n-o convingea nimeni ca a fost drogata si batjocurita ca o ultima zdreanta.De unde? Plodul ei era urmasul crucii luminoase si a iscat o isterie ca 3 nu puteau s-o bage in salvare.
  Am niste dubii si cu alti ‘cercetatori’.E foarte dificil,ceva putred.Schizofrenia e o maladie grava.E o placere sa discuti cu lume sanatoasa,chiar si pe viziuni contrare.Dar ptr tine netul e un fel de tomberon,de avansare in grad de duca-se cu noaptea.
  Asta-i scopul,pana la urma individul devine tamp,e bolnav,nu mai e stapan pe sine.Doar nu toata masa cenusie judeca.O face numai o parte,cerebelul,vasele isi schimba culoarea la abstinenta de judecata si capul nu mai e al tau,e aiurea.
  Cand vorbesti tu cu fantome,e o fantezie,dar cand vorbesc ele cu tine,aratari,voci,iviri e schizofrenie.N-o spun eu,o spune medicina.

 19. eu

  nu inzadar se spune ca o mama creste 10 copii, iar 10 copii nu pot tine pe mama. PACAT. Mama cu ea nu-si va lua aparatemntul in mormant, va ramane copiilor, iar daca 2 frati de sange nu se pot intelege… Sasi faca fiecare cuibul sau si sa lase batrana sa-si traiasca zilele pe care i-au mai ramas, apoi ea singura va lasa nepotului care va fi mai apropate de sufletul ei.

 20. eu

  sfatul meu e ca nora sa se apropie de soacra, s-o intrebe cum se simte, si numai cu vorbe bne su frumoase poti rezopva orice conflict.

 21. revoltatu

  tare le place la aistia spasiti sa/i faca pe toti ateu cu tenta de derbedeu.da nu gandesc ca statul e laic si oamenii sint tot laici.aistia se cred perfecti in mintea lor si incurca lumea sa traiasca cum crede.nu/s perfecti da sint putintei cu mintea.sint plictisiti si baga nasul peste tot.toti se feresc sa ii aiba pe aproape.la biserica sa va spuneti ce aveti.dupa biserica nu va aninati ca scaiul de coada oii.nu sinteti buricul pamantului sa va bagati in viata oamenilor.nu se mai poate de atatea tampenii in jurul nostru.

 22. watanabe

  Andrei si Dacul cred ca nu aveti viata in afara de sa comentati pe zdg)))
  Ati scris o carte intreaga))))

  amuzanta povestirea cu casa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *