Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Copilărie oarbă

Copilărie oarbă

429-copil-unicwefVictimă – Victor, 10 ani
Abuzator – rudă apropiată
Forme de abuz – fizic, sexual
Pedeapsă – 12 ani de închisoare

Istoria lui Victor

Primii ani din copilăria lui Victor, un băiat de 10 ani, par desprinşi dintr-un film cu numeroase personaje negative. Băiatul, deşi era foarte ataşat de mama sa, a avut de îndurat o totală neglijenţă din partea ei, întrucât, de la o vreme, principala preocupare a acesteia devenise alcoolul. El era lăsat frecvent fără îngrijire, chiar dacă avea probleme de văz. Concubinul mamei, şi el amator de alcool, îşi descărca mânia pe ambii, însă cel mai des – pe Victor. În una din altercaţii, băiatul, încercând să-şi apere mama, a fost lovit cu piciorul în cap şi, treptat, şi-a pierdut complet vederea. Nenorocirile nu s-au încheiat aici. Pentru că era deseori lăsat fără supraveghere, copilul a devenit victima abuzurilor sexuale din partea unei rude. Un văr al lui Victor, care avea 20 de ani, a câştigat încrederea copilului prin faptul că-l vizita des şi, uneori, îl plimba cu bicicleta. Acesta l-a abuzat de mai multe ori, iar Victor nu ştia cui să se adreseze după ajutor.

Intervenţia “AMICUL”

Cazul acestui copil ne-a fost referit de Secţia raională de asistenţă socială şi protecţie a familiei, care avea în evidenţă această familie. Angajaţii secţiei solicitaseră de mai multe ori primarului să intervină pentru a proteja copilul, dar nu s-a intervenit. Băiatul a fost scos forţat din familie de către autoritatea tutelară de nivelul II, care a iniţiat, conform legislaţiei, un proces de decădere a mamei din drepturile părinteşti. Victor a fost internat în spitalul raional, unde s-a constatat că era infectat cu o boală sexual transmisibilă. Astfel a devenit cunoscut faptul că acest copil fusese abuzat sexual. Diagnosticul a făcut, ulterior, parte din baza probatorie a procurorilor, care au deschis un dosar penal în legătură cu faptul abuzului sexual depistat. După externare, în urma unui demers depus de autorităţile raionale la Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului Chişinău, băiatul a fost plasat într-un centru de tip familial, aflat în gestiune municipală.

În cadrul Centrului “Amicul” funcţionează camera specializată de audiere a copiilor victime/martori ai abuzului. Camera prietenoasă copiilor este dotată cu sistem de televiziune cu circuit închis, care permite înregistrarea video într-o cameră alăturată.

În ambele procese judiciare – cel penal şi cel de decădere a mamei din drepturile părinteşti – copilul a primit asistenţă din partea echipei noastre. Băiatul a fost audiat în condiţii prietenoase, fiind susţinut emoţional de un psiholog special pregătit.

Pentru audierea copilului în cadrul procesului de urmărire penală a fost pusă la dispoziţia procurorului camera de audiere prietenoasă copilului din incinta Centrului “AMICUL”.

Însă procurorul a refuzat înregistrarea video a discuţiei şi a continuat să o recunoască pe mamă drept reprezentant legal al copilului, deşi ea se afla în proces de decădere din drepturile părinteşti. Dezamăgirea specialiştilor a fost şi mai mare când au aflat că procurorul a acceptat împăcarea părţilor, adică a mamei băiatului şi abuzatorului. Pe acest temei a fost încetată urmărirea penală.

Doar după ce am depus o plângere la Procuratura Generală, cauza a fost redeschisă. Între timp, mama a fost lipsită de drepturile părinteşti, iar, în continuare, băiatul l-a avut ca reprezentant legal în instanţă pe managerul centrului de plasament.

Victor a beneficiat la centru de un program de reabilitare psihologică. Specialiştii spun că băiatul era dezvoltat intelectual – pe lângă faptul că avea cunoştinţele necesare unui elev de vârsta lui, ştia multe poezii, era curios şi sociabil, caracteristici mai puţin specifice pentru copiii abuzaţi. Psihologii susţin că acest fapt se datorează mamei sale, care, fiind profesoară de meserie, s-a implicat în educaţia copilului până în momentul în care a început să degradeze. Victor, fiind ataşat de mamă, a păstrat mult timp o speranţă că ea îşi va schimba atitudinea, a fost mereu atent să n-o vorbească de rău, oferindu-i, astfel, o şansă de a reveni la rolul de părinte.

Pentru că a observat atitudinea copilului faţă de mama sa, psihologul a accentuat faptul că băiatul trebuie ferit de experienţa negativă de a-şi blama mama în public la şedinţa de judecată. Astfel, copilul a fost audiat într-o cameră separată din cadrul judecătoriei. La audierea copilului au participat doar judecătorul şi psihologul, iar copilul a vorbit liber despre situaţiile traumatizante prin care a trecut. Ulterior, când în aceeaşi judecătorie a fost deschisă o sală special amenajată pentru audierea copiilor, judecătorul a menţionat că anume acest caz, care l-a şocat prin dramatismul lui, l-a făcut să insiste asupra urgentării deschiderii unei asemenea camere.

În prezent, Victor se află în centrul de plasament şi frecventează o şcoală pentru copii cu deficienţe de văz. Mama sa nu-l mai vizitează şi nici nu se interesează de soarta lui. Psihologul spune că băiatul, după 2 ani de consiliere specializată, a depăşit deja consecinţele abuzului şi a început să accepte ideea că poate avea o altă familie. Victor rămâne a fi un copil cu necesităţi speciale şi are nevoie de asistenţă psihologică permanentă specifică handicapului. El are nevoie, cu adevărat, de un cămin. Asistenţa psihologică nu-i poate compensa lipsa afecţiunii unor persoane reale din viaţa cărora să facă parte. Ori de câte ori este vorba despre înfierea unui copil, el manifestă un interes deosebit şi are mari emoţii.

Pedeapsă

După ce a decăzut-o din drepturi pe mama lui Victor, instanţa raională a pronunţat şi verdictul în dosarul penal privind abuzul sexual. Astfel, abuzatorul a fost condamnat la 12 ani de închisoare. În prezent, dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Chişinău.

Acest studiu de caz este preluat din broşura “Copilul victimă a abuzului sexual: intervenţii multidisciplinare”, elaborată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (www.cnpac.org.md).

RAPORTAŢI!
Dacă bănuiţi că un copil este victima unui abuz, sunaţi
022 75 88 05
sau scrieţi un email:
ajutauncopil@cnpac.org.md