Copii în drum spre Israel

219-mateiSoarta a doi copii din raionul Hânceşti se află în mâinile judecătorului. După mai multe procese de judecată, iniţiate la cererea unei mame plecate la muncă în Israel împotriva unui tată rămas acasă cu doi copii, se duce o luptă grea pentru a stabili locul în care cei doi minori ar trebui să aibă domiciliul în continuare.

Daniela, de 3 ani, şi Daniel, de 8 ani, sunt copiii familiei Matei. Acum doi ani, mama acestora a plecat la muncă în Israel. În acest răstimp, tata le-a purtat de grijă. Din spusele tatălui, Ion Matei, soţia sa, fiind stabilită pe o perioadă de timp cu traiul în Israel, şi-a găsit alt bărbat, cu care intenţionează să înceapă o viaţă nouă acum, după ce a divorţat de Ion.

Mai mult decât atât. Liliana Matei, mama celor doi copii, aflată acum în Israel, pretinde să-i crească pe cei mici de una singură. Pentru că, în condiţiile actuale, mama nu poate să stea aproape de copii, ea insistă ca bunica celor mici, mama Lilianei, să-i crescă până la întoarcerea sa din străinătate.

Inspectorul “a fost mituit”

De cealaltă parte, tătăl copiilor se opune deciziei luate de Liliana. “Eu le port de grijă copiilor mei şi nu am să cedez ca să mi-i crească un alt bărbat”, spune Ion.

La solicitarea Lilianei Matei, aflată la muncă în Israel, inspectorul social Zinaida Organ a întreprins mai multe vizite la domiciliul lui Ion, pentru a face o anchetă privind condiţiile în care trăiesc copiii.

Potrivit experţilor în probleme de drept, inspectorii sociali, în urma unor anchete efectuate la domiciliu, trebuie să dea un aviz pentru tatăl sau pentru mama copiilor, privind stabilirea locului de trai al micuţilor. Totodată, aceştia decid cine are dreptul să crească copiii în urma divorţului părinţilor. Decizia asistentului social prezintă o probă importantă în procesele de judecată privind astfel de probleme.

În cazul familiei Matei, inspectorul social a dat aviz pozitiv pentru mama copiilor, aflată de mai mult timp în străinătate, departe de ei.

Pe 9 martie, la Hânceşti, s-a desfăşurat un alt proces de judecată în cazul lui Ion şi Liliana Matei. Ambii părinţi speră că aici va fi decisă soarta celor doi copii. Reprezentanta Lilianei în instanţă este mama sa. Totodată, ea a angajat şi un avocat.

Tatăl spune că soţia sa ar fi mituit inspectorul social, care ar fi dat foarte uşor un aviz pozitiv pentru mama copiilor săi. Anterior, la procesul de judecată fusese prezent inspectorul, motivând că unul dintre copii ar fi bolnav. Judecătorul i-a cerut inspectorului să prezinte deciziile medicului în legatură cu boala acestui copil.

Inspectoarea Zinaida Orgon a prezentat în instanţă diagnosticul copilului, explicând că acesta ar trebui să înveţe mai mult. Tot inspectorul a mai adus drept probă şi caracteristica mamei, care se află la sute de kilometri de Hânceşti.

Judecătorul face apel la Dumnezeu

Judecătoarea Angela Bostan, după ce a ascultat mărturia inspectorului social, a întrebat părţile implicate în proces dacă nu au rezolvat problema pe cale amiabilă. În sala de judecată Ion s-a ridicat în picioare şi a spus că este hotărât ca cei doi copii să rămână în continuare la el. Atunci judecătoarea l-a întrebat: “De ce nu aţi găsit o modalitate de rezolvare, pentru că voi, bărbaţii, vă bateţi cu pumnii în piept că vă temeţi de Dumnezeu, că sunteţi credincioşi, sau vă amintiţi că sunteţi credincioşi doar atunci când treceţi pragul acolo, la dumneavoastră?”.

În acest timp inspectoarea Zinaida Organ a intervenit şi a spus: “Vreau să adaug că copiii se tem să se apropie de bunica”, precizând că aşa ar fi fost educaţi de tatăl lor. Atunci când tatăl lui Ion Matei a încercat să-şi spună mărturia în calitate de martor, judecătoarea Angela Bostan i-a spus: “Domnule, trebuia să-i spui feciorului acasă ce ai de spus, eu te-am ascultat mai devreme”.

Într-o altă intervenţie a inspectoarei Organ, aceasta s-a arătat îngrijorată de faptul că Daniel este prea ataşat de tatăl său, precizând că ar fi influenţat negativ de către acesta. Totodată, Organ a mai spus că fetiţa, care acum are trei ani, va suferi şi ea când va creşte mare, pentru că se va ruşina de tata.

Judecătoarea a declarat că copiii au nevoie de educaţia pe care poate să le-o dea doar mama. În final, judecătoarea a spus că în acest caz trebuie să aplice legea intuitiv şi a remarcat faptul că o să-i fie greu să dea un verdict pentru stabilirea domiciliului celor doi minori.

Hotărârea instanţei va fi pronunţată pe 17 martie.

Inspectoarea Zinaida Organ a declarat pentru ZdG că, în raionul Hânceşti, sunt numeroase cazuri de acest fel. Ea a spus că acest caz este unul dificil, deoarece părinţii nu pot ajunge la o înţelegere.

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului “Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei”, implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.
Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *