Copii hrăniţi după pofta CMC

Când s-au întors din vacanţă, elevii din familiile social-vulnerabile ai claselor gimnaziale din municipiul Chişinău au avut o surpriză neplăcută: nu li s-a servit dejunul care li se cuvine, deoarece nu a fost încă aprobată o decizie în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat deoarece consilierii capitalei nu au binevoit, în luna decembrie anul trecut, să se întrunească la şedinţele Consiliului Municipal.

Surprinşi au fost şi elevii din Gimnaziul Nr. 59 din capitală. Ei au fost anunţaţi luni-dimineaţă, 9 ianuarie, că nu vor mai lua dejunul la şcoală o perioadă.

Nadina Ababii este în clasa a 5-a. Ea beneficia de un dejun cald, deoarece în familia sa sunt trei copii, dintre care doi studenţi. Fetiţa nu ştie care este cauza că elevii nu au fost alimentaţi, ştie doar atât: că nu vor mânca.

Maxim Mărgineanu, elev în clasa a noua, spune că era bine când li se dădea la şcoală o băutură caldă şi o tartină. “Când am revenit din vacanţă şi am fost anunţaţi că nu vom mai mânca la şcoală, vestea m-a luat pe nepregătite, fiindcă nu luasem de acasă nimic de-ale gurii”.

Vitalie Dogot, directorul acestei instituţii, afirmă că la 6 ianuarie 2012 a primit un ordin de la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport prin care era informat că “Elevii claselor V-IX care provin din familii defavorizate vor beneficia de alimentaţie gratuită (dejun) odată cu aprobarea deciziei Consiliului Municipal Chişinău  privind alocarea mijloacelor băneşti suplimentare pentru organizarea alimentaţiei gratuite a elevilor din instituţiile de învăţământ preuniversitar”. Acest ordin a dat peste cap şi meniul cantinei şcolăreşti care alimentează această instituţie. Maria Postică, şefa de producere a Întreprinderii de stat de alimentaţie publică “Liceist”, spune că cei de la întreprindere au pregătit meniul cu cinci zile înainte, dar deoarece au fost anunţaţi prea târziu, au fost nevoiţi să-l modifice pentru un număr mai mic de elevi.

Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău, explică că lipsa alimentaţiei copiilor din familiile defavorizate este legată de activitatea Consiliului Municipal Chişinău. “Aşa cum nu a avut loc o şedinţă a Consiliului în ultima perioadă, nu a fost aprobată şi, evident, nici alocată suma de bani necesară pentru alimentarea a 20 % din copiii familiilor socialmente vulnerabile din Chişinău”. Şefa Direcţiei menţionează că fiecare instituţie de învăţământ preuniversitar face o listă cu elevii care vor fi alimentaţi, iar apoi, prin luna mai, această listă este transmisă Direcţiei Generale pentru a stabili numărul exact de copii care vor fi hrăniţi pe bani publici în anul viitor. “De alimentare gratuită beneficiază 20% din numărul total de elevi ai claselor gimnaziale, copii proveniţi din familii defavorizate. În anul 2011 în municipiu au beneficiat de alimentare gratuită 6000 de copii din familii social-vulnerabile”. Tatiana Tverdohleb spune că numărul elevilor din familii defavorizate este cunoscut din timp, dar totul depinde de Consiliul Municipal. “Ştiţi cum activează Consiliul la noi, poate vor găsi limbaj comun şi se va rezolva ceva”, afirmă doamna.

Valeriu Didenco, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, spune că nu ştie când va fi convocată o şedinţă a consiliului: “Chiar nu vă pot răspunde la întrebarea când va fi următoarea şedinţă, pentru a putea lua o decizie cu privire la alimentarea copiilor din familiile defavorizate”. Secretarul CMC menţionează că proiectul de ordin este pregătit din luna noiembrie şi se aşteaptă doar decizia. Valeriu Didenco e de părere că, dacă totuşi fracţiunile politice din CMC nu se pot înţelege, atunci o soluţie ar fi ca cei de la Direcţia Finanţe a capitalei să opereze unele rectificări la buget.

Veronica Herţa, şefa Direcţiei Finanţe a municipiului Chişinău, afirmă că problema va fi în curând rezolvată şi că a fost anunţată despre existenţa acesteia chiar în acea zi, adică la 10 ianuarie.

Tatiana Tverdohleb aminteşte că o situaţie similară a existat şi anul trecut, când elevii nu au fost alimentaţi timp de două zile.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  AVEM CRIZA ECONOMICA sau NU ?

  Avem de toate-n tara noastra:
  Copii frumosi ca in povesti,
  Batrini,ce tremura de foame,
  Cu pensii mizere ,in genti.

  Avem primar si primarie,
  Consilieri – plati-ti lunar,
  Mai rar avem de omenie
  Oameni – cu titlul: “Gospodar”!

 2. Ludmila Cretu, director scoala 49 (gimnaziu)

  Eu, in calitate de director al scolii (gimnaziu) nr.49 din capitala, rog jurnalista Lilia Zaharia Cravcenco sa se documenteze in legatura cu cele expuse. Domnul Vitalie Dogot este director al gimnaziului nr.59. Nici nu poate fi vorba de gimnaziul nr.49, atit timp cit Ziarul de Garda nici n-a fost in institutie sa se documenteze. Ar fi cazul sa dezmintiti informatia.

 3. vera

  A spune adevarul este util celui cui i se spune, dar dezavantajos pentru cei care il spun,caci ei isi atrag ura.B.PASCAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *