Consulatul de la Bologna, “transferat” la Brescia

Sâmbătă, 26 februarie, în viaţa unei comunităţi moldoveneşti din Italia a avut loc un eveniment care părea imposibil până nu demult. Nicolae Nucă, Consul General de la Bologna a venit la Brescia pentru a oferi servicii cetăţenilor care nu au posibilităţi de a călători distanţe lungi, dar au nevoie de acte sau consultări cu reprezentanţii R.Moldova în Italia.

Acest serviciu a fost posibil graţie colaborării centrului ACLI din Brescia, care a pus la dispoziţie sediul şi utilităţile necesare. De asemenea, de informarea şi organizarea cetăţenilor s-a ocupat Asociaţia “Moldbrixia”, condusă de Lilia Bicec.

“Deschiderea acestui oficiu consular în interesul cetăţenilor din R. Moldova care locuiesc în zona Brescia este o oportunitate importantă pentru comunitate. E un mare avantaj pentru moldovenii cu reşedinţă în Brescia să aibă acces la acest serviciu, care va fi posibil o dată la fiecare două luni”, a explicat Lilia Bicec pentru ZdG.

Până în prezent, cetăţenii moldoveni din Brescia făceau o călătorie de o zi la Bologna, chiar dacă unii dintre ei au copii mici, sau au condiţii de muncă care nu le permit să lipsească. Acum, problema călătoriilor  inoportune se pare că a fost înlăturată.

Sâmbătă trecută, Nicolae Nucă împreună cu alţi reprezentanţi de la Consulatul au activat pentru prima dată în biroul ambulant de la Brescia.  Pe parcursul acestei zile, în sala de aşteptare s-a vorbit  mult româneşte, persoanele  venite pentru consultaţii sau perfectarea actelor, având şi posibilitatea de a-şi cunoaşte conaţionalii, de a discuta despre problemele şi proiectele comune.

Şi angajaţii consulari au avut posibilitatea să discute cu cetăţenii, să le înţeleagă problemele şi să stabilească tipurile de servicii mai solicitate. Majoritatea dintre cei veniţi erau interesaţi de perfectarea unor procuri, alte acte notariale, documente pentru recunoaşterea permisului moldovenesc de conducere auto în Italia, includerea fotografiilor copiilor în permisul de şeder.

Nicolae Nucă a subliniat că sâmbăta trecută la Brescia s-a deschis pentru prima dată  un astfel de serviciu consular teritorial, care este şi un test general pentru a identifica care-s problemele stringente ale moldovenilor stabiliţi în Italia. El a mai anunţat că pe viitor intenţionează să deschidă servicii asemănătoare la Milano şi Torino, unde numărul de moldoveni emigraţi este cel mai mare.

Consulul a mai subliniat că ceea ce-şi doreşte mult e să-i vadă pe consângenii lui zâmbind mai des şi cu mai puţine probleme.

Şi persoanele care au apelat la serviciile consulatului şi-au exprimat satisfacţia. Sergiu Covali, care a venit împreună cu soţia pentru includerea numelui noului născut în paşaport  a remarcat: „Mulţumită acestui serviciu, nu-s nevoit să mă deplasez la Bologna cu copilul mic şi să pierd o zi de muncă”. Valentina  Bostan spune că a rămas plăcut surprinsă de rapiditatea şi calitatea serviciilor prestate, de disponibilitatea şi simplitatea angajaţilor.

Roberto Rossini, Preşedintele ACLI provincial din Brescia, consideră că  această iniţiativă trebuie preluată şi de alte state, ale căror cetăţeni au emigrat pe teritoriul brescian.  La 30 aprilie lucrătorii de la Consulatul General din Bologna vor reveni din nou la Brescia  pentru prestarea serviciilor moldovenilor emigraţi.

Cristina Bucliş


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Ecaterina

  Titlul articolului induce in eroare cititorul. Consulatul de la Bolognia nu a fost transferat la Brescia. In realitate oficialii consulatului vor presta servicii consulare si intr-un oficiu de la Brescia in anumite zile ale saptaminii. Ar fi mai binevenit un titlu precum “Oficiu Consular deschis la Brescia”.

 2. Lilia

  “Transferat” – este luat in ghilimele, se subantelege ca nu-i transferat cu totul. Consulatul de la Bologna va activa la Brescia o data in doua luni. Urmatoarea zi va fi 30 aprilie.

 3. Tatiana Nogailic

  Lilia ati facut un pas important pentru Comunitatea de moldoveni din Brescia si nu numai. Bravo tie.

  Cu drag.

  T.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *