Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Conducerea Curţii de Conturi ar…

„Conducerea Curţii de Conturi ar trebui verificată de către SIS”

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) şi Transparency International – Moldova au organizat pe data de 18 martie curent o masă rotundă cu tema „Consolidarea Sistemului Naţional de Integritate: rolul Curţii de Conturi”.

În cadrul evenimentului, Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, a vorbit despre succesele înregistrate în contextul modernizării CCRM, menţionând importanţa garantării independenţei financiare a instituţiei, conform bunelor practici internaţionale, şi necesitatea conlucrării CCRM cu Parlamentul, autorităţile publice centrale şi organele de drept, care va duce la îmbunătăţirea managementului finanţelor publice.

511-ianina-spineiIanina Spinei, expertă Transparency International – Moldova, a prezentat o sinteză a constatărilor şi propunerilor la pilonul Curtea de Conturi din raportul „Sistemul Naţional de Integritate (SNI) 2014”. Potrivit standardelor, Curtea de Conturi nu ar trebui să fie influenţată de domeniul politic, de partide sau politicieni, pentru că în caz contrar membrii acesteia devin vulnerabili la tentaţiile de corupţie. De asemenea, reprezentanţii Transparency International – Moldova susţin că, pentru îmbunătăţirea activităţii Curţii de Conturi, membrii instituţiei ar trebui nu doar să fie profesionişti remarcabili, dar şi persoane integre, iar pentru asigurarea celui de-al doilea indiciu, ar trebui ca persoanele din conducerea instituţiei să fie verificate de Serviciul de Informaţii şi Securitate anume la capitolul integritate şi incoruptibilitate.

511-serafim-urechean-ccParticipanţii la masa rotundă au menţionat că rezultatele obţinute în urma acestor verificări şi alte acţiuni întreprinse de CCRM trebuie să fie prezentate pe pagina web a instituţiei, pentru mai multă transparenţă. „O atare verificare prealabilă a candidaţilor la funcţia de membru al Curţii de Conturi nu se efectuează, iar acest lucru implică riscuri mari de accedere la CC a unor persoane care nu corespund cerinţelor şi au o reputaţie reproşabilă”, a menţionat Ianina Spinei, expertă Transparency International – Moldova.

În acest sens, preşedintele CCRM a subliniat că această verificare a candidaţilor trebuie să fie făcută de profesionişti responsabili, care nu vor cădea în extreme şi nu vor prezenta o informaţie eronată, denigratoare în presă. „Candidaţii trebuie verificaţi atent, ca să nu fie comisă vreo greşeală”, a subliniat Serafim Urecheanu, arătându-se nemulţumit de declaraţiile anterioare ale Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) cu privire la averile sale. „Ei au prezentat nişte venituri pe care nu le-am primit, şi asta mi se pare incorect. Atunci când prezinţi sau aduci învinuiri unei persoane trebuie să te asiguri că nu ai greşit”, a declarat preşedintele CCRM. „Au prezentat nişte conturi şi venituri mizere pe care le-am primit cu vreo 5 ani în urmă şi de care nici nu mi-am amintit”, a adăugat Urechean. „Aşa ceva nu se face. Dacă facem ceva, trebuie să o facem corect şi să verificăm de mai multe ori”, a subliniat preşedintele CCRM.

511-tatiana-savvaTotodată, experta Transparency International – Moldova a declarat că, deşi CNI greşeşte câteodată, din cauza lipsei de resurse materiale şi de specialişti, totuşi „rolul acestei comisii este unul foarte important, şi anume – de a preveni corupţia, analizând datele din declaraţiile de venit, ca să vadă dacă sunt discrepanţe între proprietăţi şi venituri…”, a subliniat Ianina Spinei.

În cadrul mesei rotunde, Tatiana Savva, cercetătoare economică la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, a vorbit despre rolul CCRM şi problemele cu care se confruntă Curtea. Potrivit ei, Curtea de Conturi este „câinele de pază al banilor noştri. Ea are rolul de a urmări, pas cu pas, modul în care sunt gestionaţi banii publici de către Guvern, Ministere şi Agenţiile subordonate şi de a da semnal de alarmă atunci când observă cum dispar banii publici…”, a menţionat Tatiana Savva.

Experţii au lansat o serie de propuneri la adresa Curţii de Conturi pentru a asigura un grad mai înalt de transparenţă şi integritate.

Acest eveniment a fost organizat cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.