Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Condiţii proaste şi lovituri cu…

Condiţii proaste şi lovituri cu cablu pentru militari

Mai mulţi militari de la Batalionul de Gardă au fost supuşi unor lovituri cu un cablu. Constatarea este făcută după ce procurorii militari au stabilit că plutonierul major Vasilică, din acelaşi batalion, a convocat 10-12 militari, cauzându-le leziuni corporale.

După ce au desfăşurat 194 de controale în vederea protejării drepturilor constituţionale ale militarilor, combaterii corupţiei, protecţionismului şi birocratismului în trupe, în primele 7 luni ale anului 2008, procurorii militari au stabilit un şir de încălcări în Armata Naţională. Cele mai importante ţin de respectarea drepturilor militarilor la asigurare cu hrană, echipament şi condiţii de trai, asigurarea securităţii muncii, protecţia sănătăţii şi antrenarea militarilor în termen la lucrări ce nu ţin de apărarea statului.

În unităţile militare, s-au efectuat investigaţii de laborator ale suprafeţelor de producere a hranei, constatându-se o calitate sanitară insuficientă.

Rezultatele probelor de laborator efectuate la pichetele de grăniceri au stabilit, că apele din fântânile de mină şi arteziene nu corespund normelor igienice.

La pichetul de grăniceri „Bădragii-Noi”, lipseşte haznaua locală pentru acumularea apelor reziduale, prin urmare apele reziduale de la baia acestui pichet se revarsă direct într-un iaz, iar apoi în râul Prut, poluând apa acestuia.

În cadrul unui control inopinat a fost depistat un caz de abuz de putere din partea şefului pichetului de grăniceri ŞFrăsineşti”, care a antrenat la lucrări nesancţionate 6 militari în termen.

Pentru maltratarea militarilor a fost tras la răspundere penală şi condamnat, în temeiul art.370 alin.(1) Cod penal, şeful pichetului de grăniceri ŞLipcani”.

Ca şi în cazul plutonierului major Vasilică, tot pentru aplicarea forţei fizice a fost atras la răspundere penală militarul Batalionului de Gardă, locotenent Cazacu, care s-a prezentat în incinta companiei în stare de ebrietate, a trezit din somn subalternii, aplicându-le multiple lovituri.

Pentru comiterea infracţiunilor nominalizate Vasilică şi Cazacu au fost condamnaţi de judecătoria militară.

Amintim că CEDO a condamnat R. Moldova în 18 cazuri pentru încălcarea art. 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care interzice aplicarea torturii, pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante. Potrivit Amnesty International Moldova, acest fapt demonstrează că problema torturii şi maltratării există în R. Moldova.