Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Condamnată" să activeze până-şi achită…

„Condamnată” să activeze până-şi achită datoria

O angajată a Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul Primăriei Bălţi, reţinută de poliţişti pentru acte de corupţie, activează în continuare în aceeaşi funcţie, pentru a putea achita  paguba produsă anterior instituţiei.

În aprilie, curent, Octavian Mahu, pe atunci primar interimar al mun. Bălţi, organiza o conferinţă de presă în care ameninţa Comisariatul de Poliţie din Bălţi că va sista alocarea de fonduri către acesta, pe motiv că oamenii legii ar fi reţinut ilegal o angajată a primăriei, iar dosarul ar fi unul politic.

Svetlana Mihailovscaia, care activa în calitate de felcer în serviciul protezare şi ortopedie al Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul Primăriei Bălţi, având atribuţii privind evidenţa şi distribuirea biletelor de reabilitare/recuperare acordate persoanelor în vârstă şi celor cu dizabilităţi, se specializase în vânzarea ilegală a acestora.

Oamenii legii descoperiseră că activitatea ilegală a funcţionarei se desfăşura pe parcursul mai multor ani, între 2003 şi 2009, timp în care a vândut mai multe bilete de reabilitare la centre din ţară, dar şi de peste hotare unor persoane care nu s-ar fi încadrat în cerinţele legii. În majoritatea cazurilor, pentru serviciile sale, Svetlana Mihailovscaia lua câte 50 USD. Schema descrisă de procurori în rechizitoriu era simplă. Aceasta lua banii pentru a trimite la reabilitare alte persoane decât cele indicate în actele oficiale. În 2009, de un asemenea bilet, eliberat oficial pe numele altei persoane, a beneficiat Svetlana Mihailovscaia însăşi, scriu procurorii în rechizitoriu.

Dosarul a ajuns în instanţa de judecată, care s-a pronunţat pe marginea cazului în luna septembrie. Tatiana Guţu, procurora responsabilă de urmărirea penală pe acest caz, ne-a comunicat că Svetlana Mihailovscaia a fost recunoscută vinovată de către Judecătoria Bălţi.

Dar, deaoarece termenul de prescripţie a expirat, ea a fost eliberată de răspundere penală, ne-a spus procurora. “Termenul de prescripţie pentru acest caz, în care am avut de-a face cu infracţiuni uşoare, este de doi ani. După expirarea acestui termen, persoanei nu-i mai poate fi aplicată pedeapsa penală, chiar dacă e recunoscută vinovată. Sentinţa de condamnare este. Svetlana Mihailovscaia şi-a recunoscut vina”, ne-a mai spus Tatiana Guţu, precizând că aceasta activează în continuare în cadrul Primăriei Bălţi.

Contactat de ZdG, Vladimir Semenţul, şeful Secţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul Primăriei Bălţi, ne-a confirmat faptul că Svetlana Mihailovscaia încă mai activează în această secţie. “Ea lucrează, dar nu se mai ocupă de repartizarea biletelor la reabilitare. Se ocupă doar de protezare. Anterior, nu ştiam cu ce se ocupă. Dacă ştiam, de mult o dădeam afară. Eu vreau ca ea să achite datoria, pentru că a fost în locul mamei sale la reabilitare şi nu avea acest drept. Şi-a depăşit atribuţiile. Vreau să plătească pentru asta, vreo cinci mii de lei, şi ulterior o voi demite. Când i-am spus asta, i-am dat un termen de patru zile pentru a achita datoria. Când a auzit, s-a dus la spital”, detaliază Semenţul.
Vitalie Spatari, comisar adjunct al Comisariatului de Poliţie Bălţi, afirmă că alocarea de fonduri pentru poliţie nu a fost sistată în niciun moment de către autorităţile de la Bălţi. “Au fost doar vorbe. Persoana şi-a recunoscut vina, iar după asta, cei de la primărie au ridicat mâinile”, a precizat Spatari.

V.M.