Concediaţi fără acordul Sindicatelor

Majoritatea cetăţenilor R. Moldova nu-şi amintesc perioada în care nu au existat sindicate, aparţinând unei sau altei organizaţii. Cu toate acestea, deşi are statut oficial, sindicatul ”SindLUCAS” trebuie să demonstreze existenţa sa din simplul motiv că administraţia întreprinderii “La casa nouă” refuză să accepte ideea că angajaţii ei sunt membri ai unui organ sindical.

Vasile Pojoga luptă de mai mult timp, încercând să-şi restabilească drepturile. “A fost concediat ilegal”, explică Valentina Mazur, preşedinta sindicatului “SindLUCAS”. Deşi persoanele în cauză susţin că încălcarea legii este evidentă, instanţa de judecată este de altă părere.

Conducerea nouă aduce reguli noi

În 1993, Vasile Pojoga a fost angajat la întreprinderea “La casa nouă” în calitate de jurist. El susţine că, în acea perioadă, membrii familiei Iliin au încercat de mai multe ori “să ia întreprinderea în mâinile lor”, obţinând în final majoritatea acţiunilor. Astfel, în 2007, familia a venit la conducerea întreprinderii. Pojoga îşi aminteşte cum, “în octombrie 2008, de ziua profesională a juristului, am fost anunţat că nu mai au nevoie de jurist, aşa că am scris cerere de transfer la funcţia de vânzător”.

Chiar şi aşa, condiţiile de lucru de atunci contraveneau prevederilor Codului Muncii. Astfel, Vasile Pojoga a încercat să-şi atenţioneze superiorul că trebuie revizuite normele de muncă, deoarece salarizarea angajaţilor nu se efectua conform Legii Salarizării, nu erau completate carnetele de muncă, nu erau create condiţii de odihnă ale angajaţilor etc.

“M-au dat afară ca pe-un nimeni”

În ianuarie 2009, din cauza condiţiilor nefavorabile, în special din cauza frigului, a fost întreruptă activitatea angajaţilor, lucrătorii fiind chemaţi la serviciu doar în caz de necesitate. În scurt timp, a început şi concedierea personalului. Valentina Mazur, preşedinta sindicatului “SindLUCAS”, spune că au fost concediaţi mai mulţi angajaţi, printre care şi Vasile Pojoga. Stanislav Iliin, directorul întreprinderii “La casa nouă”, susţine că Pojoga a fost concediat “din cauza absenţelor nemotivate de la serviciu”. Fostul angajat, însă, a demonstrat în judecată contrariul. Astfel, conform deciziei judecătoreşti, Vasile Pojoga trebuia să fie restabilit în funcţie imediat ce a fost pronunţată decizia judecătorului şi să primească un salariu de 1540 de lei. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, deoarece secţia în care muncea acesta fusese deja dată în arendă.

Maria Gangan este prima angajată a acestei întreprinderi care a fost concediată pe motiv de neprezentare la serviciu. Ea a suportat o intervenţie chirurgicală la plămâni, apoi a stat acasă în concediu de boală timp de patru luni. “Când am revenit la serviciu, condiţiile erau nefavorabile pentru muncă, era iarnă şi foarte frig. Ca să nu mă îmbolnăvesc şi mai tare, am scris cerere să mi se acorde concediu din cont propriu şi am plecat pentru trei luni la fiica mea în Grecia”. Aflată peste hotare, Maria şi-a rugat fiica să scrie cerere în numele ei pentru prelungirea concediului încă pe două săptămâni. Ea spune că atunci administraţia întreprinderii “La casa nouă” a acceptat cererea fără a aduce vreo obiecţie.

Când a revenit, însă, la serviciu, Maria a fost anunţată de către directorul întreprinderii că este concediată pentru că nu s-a prezentat la locul de muncă timp de două săptămâni, motivând că cererea, care iniţial a fost acceptată, nu este valabilă, fiindcă lipseşte semnătura angajatului.

Maria este convinsă că a fost concediată pentru a nu fi remunerată: “M-au dat afară ca pe-un nimeni numai ca să nu-mi plătească, şi asta după atâţia ani de muncă. Am lucrat 45 de ani fără nicio încălcare, ba chiar am avut menţiuni”, spune Maria, copleşită de emoţii. Ea a atins deja vârsta de pensionare şi putea fi eliberată din funcţie cel puţin pe acest motiv, însă administraţia a insistat să fie concediată anume pe motiv de neprezentare la locul de muncă. După ce a muncit o viaţă, Maria spune că-i este ruşine să arate cuiva carnetul său de muncă, deoarece după atâtea menţiuni şi aprecieri din partea administratorilor precedenţi, ultima înscriere o prezintă ca pe o persoană iresponsabilă faţă de obligaţiunile de serviciu.

Există sindicat sau nu?

Vasile Pojoga spune că scopul administraţiei era să poată da întreprinderea în arendă, iar pentru asta trebuia mai întâi să se descotorosească de foştii angajaţi, iar cea mai simplă şi mai ieftină cale de a realiza acest lucru este concedierea angajaţilor din cauza erorilor acestora, deoarece, în acest caz, nu trebuie să le plăteşti salarii.

Însă ceea ce-i nedumereşte atât pe Vasile Pojoga, cât şi pe Valentina Mazur este faptul că administraţia întreprinderii “La casa nouă” neagă existenţa unei organizaţii sindicale la întreprindere, precum şi faptul că angajaţii ar fi membri ai sindicatului. Valentin Bîrlad, reprezentantul întreprinderii “La casa nouă”, susţine că nu poate fi vorba despre existenţa unei organizaţii sindicale, “deoarece nu a fost prezentat statutul, documentul de bază care să demonstreze existenţa organizaţiei sindicale. Acest fapt a fost recunoscut şi de Instanţa Supremă de Justiţie”.

Cu toate acestea, preşedinta sindicatului “SindLUCAS” susţine că sunt acte adresate organizaţiei sindicale pe care se află semnătura fostului director Nicolae Tomşa. Acesta, însă, neagă faptul că semnătura ar fi a lui, acuzându-l pe Vasile Pojoga de falsificarea semnăturii. Pentru a dovedi contrariul, sindicatul a achitat expertiza grafologică, care demonstrează că semnăturile sunt autentice. Mai mult decât atât, deşi administraţia neagă existenţa unei organizaţii sindicale, din salariul angajaţilor în tot acest timp se opreau cotizaţii pentru sindicate, doar că banii nu ajungeau la organizaţia sindicală. Acest lucru îl confirmă Maria Gangan, care a fost adjuncta directorului: “Timp de trei ani, banii rămâneau pe contul magazinului şi nu se duceau la “SindLUCAS”.

“Justiţia este coruptă”

Vasile Pojoga, fiind în căutarea dreptăţii, s-a adresat la Inspecţia Muncii. Aceasta, însă, s-a bazat doar pe datele obţinute de la administraţia întreprinderii: “Ca rezultat al examinării petiţiilor la faţa locului şi din documentele prezentate de către administraţia întreprinderii s-a stabilit, că în temeiul ordinului nr.4 din 09.03.2010 emis de către administraţia SC “La casa noua“ SA a fost luată decizia privind reducerea statelor de personal; încălcări ale legislaţiei muncii nu au fost stabilite privind procedura de reducere a statelor de personal”.

Ulterior, Pojoga a decis să se adreseze în instanţa de judecată, sperând că justiţia va face dreptate. Instanţele de judecată, una după alta, anulează deciziile anterioare. Astfel, Judecătoria Botanica, mun. Chişinău, decide că:

■ Se anulează ordinul SC “La casa nouă“ S.A. nr. 10 din 30.04.2010 privind eliberarea din funcţie a lui Vasile Pojoga.
■ Se restabileşte Vasile Pojoga în funcţia de vînzător consultant la SC “La casa nouă“ S.A.
■ Se încasează de Ia SC “La casa nouă“ S.A. în beneficiul lui Vasile Pojoga a salariului mediu pentru toată perioada de lipsă forţată de la muncă în sumă de 11601,28 lei (unsprezece mii şase sute unu,28) lei.
■ Se încasează de la SC “La casa nouă“ S.A. în beneficiul lui Vasile Pojoga a prejudiciului moral în mărime de 2000 (două mii) lei.
■ Se încasează de la SC “La casa nouă“ S.A. în beneficiul statului taxa de stat în mărime de 448,03 lei ( patru sute patruzeci şi opt, 03) lei.
■ Se obligă SC “La casa nouă“ SA să elibereze lui Vasile Pojoga duplicatul carnetului de muncă, în care să nu fie inclusă înscrierea cu nr. 20 din 30.04.2010 despre concediere.

Curtea de Apel Chişinău, la rândul său, solicită “casarea integrală a Hotărârii Judecătoriei Botanica din 16.12.2010”.

Lui Vasile Pojoga i-au rămas patru ani până va atinge vârsta de pensionare: “După atâţia ani de muncă, sunt aproape de pensie şi am rămas pe drumuri”. El este indignat de faptul că instanţa de judecată “ignoră legislaţia ce ţine de sindicate şi ia ca argumente şi probe doar documentele prezentate de administraţia întreprinderii. Am ajuns la concluzia că justiţia este coruptă”.

Lilia Carasciuc, directorul Transparency International, spune că angajaţii de la linia fierbinte a organizaţiei au primit mai multe apeluri din partea unor persoane destituite ilegal din funcţie: “Sunt cazuri când angajatorii încearcă pur şi simplu să se debaraseze de angajaţii mai în vârstă. Aşa cazuri sunt peste tot, iar şansele unui tânăr de a-şi găsi de lucru sunt mult mai mari decât ale unui pensionar”. Lilia Carasciuc spune că Transparency International a făcut un sondaj al funcţionarilor publici referitor la conflictul de interese şi de discriminare posibilă: “Ne-am gândit la discriminare de gen, discriminare politică, dar ni s-a sugerat de către funcţionarii publici că suntem discriminaţi şi după vârstă”. Ea susţine că oamenii care se află în pragul pensionării ţin mult la lucrul lor şi fac tot posibilul să nu comită greşeli ca să nu-şi piardă locul de muncă.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vio

    care sindicate,este o gaura unde se transfera bani,a bugetarilor,….altor.nici cel vechi si nici cel care il formeaza nu va face ceva pentru oameni.ei acesti sindicalisti isi folosesc toate bunurile numai pentru ei”gasca sindicatului”.este o forma veche comunista de a stoarce bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *