Complexul de la Pruteni – în memoria celor 101 victime ale regimului sovietic din sat

Miercuri, 21 noiembrie, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, când localitatea Pruteni, raionul Făleşti, serbează hramul satului, a fost inaugurat primul complex memorial al victimelor deportărilor regimului totalitar comunist.

Ideea edificării acestui complex memorial aparţine directorului postului de radio “Vocea Basarabiei”, Veaceslav ţâbuleac, proiectul fiind susţinut de mai multe persoane născute la Pruteni, printre care Iurie Apostol, Ghenadie Morozan, Veaceslav Juraveli, Vasile Ţâbuleac, Sergiu Petrovschi, soţii Vladimir şi Marina Petrovschi, Anatol Grosu, dar şi de un mare număr de persoane din alte localităţi ale republicii.

Evenimentul, care a adunat în centrul satului atât localnicii, cât şi oaspeţi din satele vecine şi din Chişinău, a început cu un parastas oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Alexandru de la biserica din Pruteni.

Prezent la eveniment, Mihai Şleahtiţchi, consilier al preşedintelui Nicolae Timofti, a rostit un mesaj din partea preşedintelui, în care şeful statului apreciază înalt acest gest de cinstire a memoriei prutenenilor care, în anii 1940—1952, au fost supuşi represiunilor politice şi deportărilor, precum şi a celor care au decedat în timpul foametei din 1946—1947. Consulul României la Ungheni, Petru Liţiu, prezent la eveniment, a adus un omagiu  tuturor celor care au avut de suferit în urma deportărilor şi represiunilor unui regim de care nu mai vrem să avem parte. Oficialul a mulţumit şi a apreciat efortul celor care s-au străduit şi au contribuit la edificarea acestui memorial.

Iniţiatorul ideii, Veaceslav Ţâbuleac, a spus despre această zi că este încărcată de o puternică semnificaţie istorică, şi anume comemorarea victimelor represiunilor staliniste, lucru care-l determină să mulţumească tuturor celor care păstrează vie amintirea despre cei care au îndurat cea mai grea suferinţă, fiind luaţi cu forţa din casă şi din familiile lor, fiind deportaţi în Siberia. “Reuniunea de astăzi reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semenii noştri care nu au avut şansa să-şi construiască un destin alături de cei dragi şi care au îndurat crâncene forme de asuprire prin deznaţionalizare, înfometare şi deportare”.

Persoanele care au fost deportate sau care au suferit de pe urma deportărilor au povestit celor prezenţi despre calvarul prin care au trecut, despre frigul şi foamea cu care s-au luptat în aceşti ani, despre acele câteva sute de grame de pâine de secară uscată şi murată în apă de omăt, pe care o împărţeau cu toată familia.

Complexul include o Capelă şi o Răstignire în stil maramureşean, precum şi o lespede din marmură, pe care sunt cioplite numele celor 101 victime ale regimului sângeros comunist din satele Drujineni, Morozeni, Cozmenii Vechi, Coiceni şi Valea Rusului, din cadrul comunei Pruteni.

Lucrările de edificare au durat aproximativ două luni şi au fost efectuate de compania “Nica” din Nisporeni, condusă de Valeriu Abajeru, care a efectuat anterior şi lucrările de construcţie a memorialelor ostaşilor români din localităţile Micleuşeni şi Vărzăreşti, precum şi a Complexului monastic Crucea Mântuirii Neamului Românesc din oraşul Nisporeni.

Natalia Moraru

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. roman pina la moarte

    genocidul poporului roman uciderea romanilor si-a spirituli romanesc in teritoriile ocupate de peste prut ,si care din pacate nici aztazi nu a incetat ,desteptati-va romanii unirea ne e salvarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *