Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cum sunt colectate şi cum…

Cum sunt colectate şi cum pot fi comercializate plantele medicinale

Pagina „La Ţară” a provocat interesul oamenilor. Săptămânal, primim scrisori de la cititori. Aceştia ne sugerează diverse idei, dar şi ne adresează întrebări, la care încercăm să răspundem. Astfel, într-o scrisoare, am fost rugaţi să aflăm unde sunt colectate şi cum pot fi comercializate plantele medicinale. 

Natalia Crăciun ne-a rugat să identificăm întreprinderile care colectează plante medicinale. „În anul 2006, erau colectate plante medicinale şi cei care le strângeau puteau să câştige nişte bani. Şi copiii erau ocupaţi. Consider că era un lucru interesant şi de mare folos”, ne-a scris cititoarea.

Am contactat câteva întreprinderi farmaceutice, ca să aflăm de unde provin plantele medicinale, comercializate în aceste instituţii. În toate am aflat că nu colectează plante de la persoane fizice. „Noi cultivăm plantele medicinale, de aceea nu avem nevoie să le colectăm de la oameni”, ne-a spus Leonid Margine, administratorul unei întreprinderi farmaceutice.

Am identificat trei companii autohtone care produc ceaiuri din plante medicinale colectate în Moldova. Farmacistele ne-au spus că ceaiurile din plante crescute în Moldova sunt preferate de consumatori. „Dacă mai demult găseai doar ceaiuri din plante medicinale importate, acum sunt suficiente cele autohtone, care sunt la mare căutare, mai ales în timpul iernii, când apar virozele”, ne-a explicat o farmacistă.

În ultimii ani, întreprinderile silvice colectează plante medicinale şi pomuşoare în conformitate cu indicatorii de plan, luând în considerare şi solicitările parvenite de la agenţii economici. Agenţia „Moldsilva” susţine că, pe parcursul mai multor ani, cererea pe piaţa autohtonă a rămas aceeaşi. „Cu toate acestea, noi nu mai colectăm plante pentru a le păstra în depozite. Suferim pierderi mari, dacă nu reuşim să le vindem în câţiva ani, respectând termenul de valabilitate. Dacă nu există cerere pe piaţă, plantele şi pomuşoarele nu sunt colectate”, a precizat Valeriu Cibotaru, consultant principal al Direcţiei fond forestier din cadrul „Moldsilva”.

Plantele medicinale sunt colectate de Întreprinderile de Silvicultură din R. Moldova. „Sunt firme mici, care solicită plantele de care au nevoie, iar pădurarii noştri culeg plantele din păduri. Ei se pot înţelege cu oamenii din sate, ca aceştia să-i ajute. Contează să strângă cantitatea de plante de care avem nevoie. Plantele cele mai solicitate sunt: floare de tei, romaniţă, muşeţel, salcie, floare de soc, pătlagină, urzică, frunze de dud, măceş, pojarniţă. Noi prezentăm şi certificatul calităţii, fără de care plantele nu pot fi vândute companiilor farmaceutice”, ne-a spus Vasile Beşilea, inginer la Întreprinderea Silvică Chişinău.

„Ministerul Mediului stabileşte cota şi cantitatea de plante medicinale de care are nevoie şi care, fiind colectate, nu aduc daune florei. Pădurarii se înţeleg cu oamenii din regiune sau cu cei pe care-i cunosc şi strâng aceste plante medicinale potrivit planului. Cei care colectează plantele semnează un contract, în baza căruia primesc şi banii. Întreg procesul de colectare se face la comandă, pentru că, în caz contrar, oamenii s-ar putea trezi cu podul plin cu plante, dar pe care nu au cui să le vândă”, ne-a explicat Chiril Coşeriu, directorul Întreprinderii pentru Silvicultură Călăraşi.