Cinci suflete şi un destin

278-copii-12Au trecut 40 de zile de la tragedia familiei Belţâc din satul Lăpuşna, raionul Hânceşti, dar celor cinci copii li se pare că a trecut o veşnicie. Nimeni nu mai poate umple golul din sufletul lor, fiindcă au rămas fără mamă şi fără tată într-o singură zi. La Blajini, mama lor, Angela Belţâc, a fost înjunghiată de soţ, care era în stare de ebrietate. Bărbatul a fost arestat, iar copiii, până la sfârşitul anului şcolar, sunt în grija mătuşii lor, Eugenia Belţâc. Copiii nu ştiu ce îi aşteaptă în continuare. Ei încă nu realizează unde ar putea fi duşi, ce soartă vor avea.

Am venit la Bujor la îndemnul colegei mele, Natalia Dabija, care a scris despre această tragedie din familia Belţâc. Sensibilizaţi de dramatismul acestui caz, împreună cu alţi colegi, am colectat hăinuţe, produse alimentare, fructe, dulciuri, pentru a ajuta aceşti copii, rămaşi, de 40 de zile, fără vreo bucurie. Toate darurile din lume, orice valoare ar avea ele, nu vor putea înlocui pierderea suferită.

Dar din dar…

Am găsit acasă numai trei copii: Mihai, cel mai mare, Anastasia şi mezinul, Nicuşor. Ceilalţi doi copii, Mihaela şi Alexei, erau plecaţi la Lăpuşna, pentru a-şi ajuta bunica de pe mamă, căci duminică urma să facă parastasul de 40 de zile de la moartea mamei lor.

Cel mai mic, Nicuşor, din toate darurile aduse şi-a ales două maşinuţe mici şi o banană. Le ţinea strâns în mână, să nu i le ia cineva. Nu spunea nimic. Stătea lângă Năstica, sora mai mare, care o înlocuieşte acum pe mama. Nu se desparte de ea nici pentru o clipă. Anastasia spune că după această tragedie copilul abia de mai vorbeşte. Ea este singura care îi poate alina durerea şi căreia îi mai spune câte ceva. Nina Şchiopu, vecina lor, povesteşte că Anastasia este cea care l-a crescut pe Nicuşor. “Angela, mamă-sa, sărmana, lucra din zori şi până noaptea, iar Nicuşor era mai tot timpul cu Nastea”. La început îi spunea “mama”. Acum nu o scapă din ochi. Cum vine de la grădiniţă, primul cuvânt rostit este “Nacea”, căci aşa o dezmiardă el acum.

Mihai: până la urmă, tot împreună vom fi

Cel care înţelege foarte bine nesiguranţa viitorului lor este Mihai. Ştie că peste aproximativ 10 zile destinul îi va duce în altă parte, dar nu ştie nimeni unde şi cum vor fi despărţiţi.

Anul acesta absolveşte gimnaziul din sat şi doreşte să-şi continue studiile la o şcoală profesională din Hânceşti. „Vreau să am o profesie, ca să-mi pot întreţine fraţii”. Mihai învăţa bine la şcoală. Profesoara de limba şi literatura română, Nina Damian, spune că Mihăiţă este un băiat cuminte, la şcoală este silitor şi nu vorbeşte niciodată neîntrebat. Ea menţionează că el este cel mai bun din clasă la sintaxă: “Este primul care face analiza frazei, nici nu reuşesc să le dau exerciţiul şi el de acum mi-l aduce rezolvat. Păcat că nu are o situaţie financiară bună, pentru a-şi continua studiile la vreun liceu”. Profesoara este sigură că, chiar şi aşa, el se va descurca în viaţă.

Vecina lor, Maria Coşleţ, care este şi profesoara de limba franceză a lui Mihai, spune că, după acea întâmplare nefastă, băiatul este abătut, nu se prea concentrează la lecţie: “Uneori când vorbeşti cu el, dar răspunsul vine abia după câteva momente. Este cu imaginaţia departe”. În luna iunie, după examene, Mihai va merge la balul de absolvire. Acolo vor fi nominalizaţi cei mai buni elevi. Este şi el în acea listă.

Are numai 15 ani, dar gândurile îi sunt de om matur. “Când voi avea 18 ani, voi avea o profesie şi voi putea să-mi întreţin fraţii. Nu-i voi părăsi. Chiar dacă mă voi duce la şcoală, iar ei vor fi luaţi de altă familie, îi voi vizita, că doar sunt fratele lor mai mare. Le voi spune să asculte, să fie cuminţi, că până la urmă tot împreună vom fi. Păcat că acum sunt minor, dacă eram mai mare, nu era să mă gândesc pe ce prispe vor ajunge fraţii mei, dar aşa…”.

Chiar dacă nu ştie unde vor fi duşi fraţii săi, el are totuşi speranţa că vor rămâne împreună. “Am sădit roşii, ca să avem ce mânca, văd că plouă, îmi rămâne doar să le prăşesc. Dacă vara vom sta în sat, le vom îngriji.”

În aşteptarea deciziei

Mătuşa lor, Eugenia Belţâc, cea la care stau acum copiii, spune că îi va putea ţine numai până la sfârşitul anului şcolar, fiindcă nu are posibilitatea să întreţină încă 5 suflete, care necesită îngrijire permanentă: “Casa nu-mi este mare şi mai am şi doi nepoţi de la copii, fiindcă ei sunt plecaţi peste hotare. Asta-i o responsabilitate mare, de la primărie ne-au promis că vor găsi o soluţie pentru binele copiilor”.

Asistenta socială din Bujor, Tatiana Maftei, ne-a informat că până acum cinci familii din R. Moldova solicită să-i ia pentru a avea grijă de ei. Autorităţile locale au promis că vor studia situaţia acestor familii şi vor decide unde vor merge copiii, pentru a nu fi separaţi.

Secretara primăriei, Ana Moisei, afirmă că acum a fost instituită tutelă temporară pe numele Eugeniei Belţâc şi că aceasta va primi indemnizaţii de 500 de lei pentru fiecare copil, 2500 de lei lunar pentru toţi, o sumă minimă, care va acoperi, poate, doar cheltuielile pentru produsele alimentare şi datoriile făcute la înmormântare. Banii încă nu i-a luat, fiindcă a durat perfectarea actelor. Eugenia nu avea buletin de identitate, pentru a se institui tutela temporară. După ce îşi va lua buletinul, va putea primi banii pe două luni, pe aprilie şi mai. Au primit ajutor şi din partea vecinilor şi a colegilor de şcoală. A dat fiecare ce a putut, ca să fie alături de ei. Pe urmă cine ştie unde îi va duce soarta…

Lilia Zaharia, ŞSAJPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *