Chişinău. Scuarul Gării Feroviare: Un monument în locul pietrei lui N. Costin

Amplasarea unui monument în memoria victimelor regimului stalinist în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău ar putea deveni realitate, după decenii de promisiuni şi aşteptări.

În vara acestui an, în sfârşit, foştii deportaţi vor putea depune flori în memoria victimelor regimului stalinist la un monument de mult promis de autorităţile R. Moldova.

De mai bine de zece ani, foştii deportaţi fac eforturi să obţină resurse pentru edificarea unui monument în memoria victimelor regimului stalinist de ocupaţie. Amplasarea acestui monument este o promisiune făcută de autorităţi de mai mulţi ani încoace. Le-a promis şi fostul primar de Chişinău Serafim Urechean, şi primarul interimar Vasile Ursu… Cu toate acestea, până în prezent foştii deportaţi plâng la o piatră comemorativă instalată în 1990, la începutul Mişcării de Renaştere Naţională, din iniţiativa primarului de atunci Nicolae Costin. Această piatră a fost instalată ca şi temelie pentru un viitor monument, doar că, până în momentul de faţă, tot piatră a rămas. Chiar dacă au fost şi mai sunt făcute numeroase promisiuni, lucrările asupra monumentului au început abia în anul 2010, pentru ca, în vara anului 2012, primarul Dorin Chirtoacă să promită că deja în vara anului 2013, în locul pietrei comemorative din Scuarul Gării Feroviare, va fi instalat monumentul în memoria victimelor represiunilor sovietice.

Aşa cum se obişnuieşte la noi, bugetul necesar acestor lucrări s-a votat cu greu, însă până la urmă a avut loc şi această minune şi şi lucrările au demarat. Săptămâna trecută s-au pus la punct ultimele detalii ce ţin de amenajarea şi reparaţia havuzului. Primarul ne spune că odată cu amplasarea monumentului va avea loc şi reamenajarea întregului scuar, cu o suprafaţă de 3000 de metri pătraţi, astfel încât acesta să capete o nouă faţă. Susţinând că insistă asupra calităţii, edilul capitalei are unele rezerve privind data instalării monumentului, afirmând că va monitoriza săptămânal derularea proiectului, pentru a se asigura de calitatea lucrărilor desfăşurate.

Despre data inaugurării monumentului primarul capitalei a specificat: “Dacă ritmul şi calitatea sunt îmbinate corect şi reuşim până pe 6 iulie, va fi bine, dacă nu, am sa-mi cer scuze în faţa oamenilor şi o să anunţăm un alt termen, pentru a reuşi şi a avea, în primul rând, calitate. şi eu mi-aş dori să fie 6 iulie, dar vreau calitate în primul rând”.

Roman Sofroni, şeful Direcţiei construcţii capitale, a comunicat că tot scuarul gării feroviare va fi renovat: “Tot scuarul acesta – pavajul, gardul din fontă, care este unul decorativ, havuzurile, iluminatul, s-a hotărât că vor fi restabilite, în proiect nu era prevăzut, vom face capital din nou totul, s-au tras reţele pentru iluminat, reţele de apă pentru havuz. şi locul în care va fi situat monumentul cu o înălţime de 12 metri şi o greutate de 13 tone s-a schimbat. Piatra instalată în 1990, care indica unde urma să fie amplasată sculptura, va fi ridicată”.

Şeful Direcţiei construcţii capitale a mai comunicat că renovarea scuarului şi amplasarea monumentului costă, conform contractului, 22,5 milioane de lei, dar întrucât au apărut unele schimbări, costurile acestui proiect se vor majora.
Nu există probabilitatea ca lucrările să fie amânate, ne asigură Dorin Chirtoacă: “Probabilităţi nu sunt, buget avem, contract este, finanţare vom avea, doar poate o calamitate naturală…”.

În ianuarie, curent, macheta monumentului a fost urcată într-un tir şi transportată la o turnătorie din capitala Belarusului, unde au fost turnate deja câteva elemente. După cum promite Roman Sofroni, în timpul apropiat vom avea şi nişte poze, pentru a putea vedea cum se desfăşoară lucrările la această etapă.

Monumentul transportat la Mensk pentru a fi turnat în bronz va reprezenta un tren supraîncărcat cu familii deportate. În faţă apare imaginea oamenilor, care se contopeşte treptat cu piese de tren. Lucrarea sugerează drama a mii de familii basarabene, ridicate şi duse cu forţa în Gulagul sovietic. Nu doar mesajul, ci şi proporţiile conferă sculpturii unicitate.
În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, din Basarabia, au fost deportate în Siberia şi Kazahstan zeci de mii de persoane.

Acesta a fost primul val de deportări, urmat de altele, care au despărţit mii de familii şi au distrus destinele multor români basarabeni. Cea de a doua deportare, de la 6-7 iulie 1949, s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al URSS din 6 aprilie 1949. Era vorba de peste 11.000 de familii de români basarabeni, transportate, în vagoane pentru vite, în cele mai depărtate colţuri ale Uniunii Sovietice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Maria

  decat cheltuiau atata banarit pe acest monument, numai ca sa-si faca campanie electorala, mai bine ridicau unul modest, DAR FACEU O LEGE PENTRU A DA REPRSATILOR O RECOMPENSA PENTU BUNURILE CONFISCATE , SAU MACARO COMPENSATIE LUNARA. ACESTI OAMENI MARCATI PE VIATA DE DE ACEASTA TRAGEDIE ASTAZI ABEA DE REUSESC SA SUPRAVETUIASCA, LA CE LE SERVESTE LOR MONUMENTUL, CARE COSTA ZECI DE MILIOANE?

 2. Deportatul

  Tare A-Ş DORI să cred că acei ce SUNT ÎMPOTRIVA MONUMENTULUI (manumentelor) în memoria celor deportaţi, celor sute mii de oameni ce au pătimit de la regimul comunist AŞA GÎNDESC, pentru că aşa au fost EDUCAŢI, şi nu este o IPOCREZIE, FĂŢĂRNICIE spunând că mai bine ar fi să dee ceva compensaţiei lunară.
  Aceasta vă spune unul din deportaţi.
  OARE VOI LA MORMÂNTUL PĂRINŢILOR VOŞTRI NU PUNEŢI MONUMENTE? DE CE MAI PUNEŢI CRUCI LA MORMINTE – DOAR PE ELE TOT VĂ CHELTUIŢI!? A-ţi fi de acord, în loc de a Vă cheltui pe cruci la mormintele celor dragi, mai bine cumpăraţi-vă un kg de cîrnaţ şi o sticlă de “Vodcă” !?

  Cecenii revenind din deportare au luat şi osemintele rudelor decedate în locurile deportate. La noi în RM sunt nepoţi care nici nu ştiu că buneii lor au fost deportaţi, ucişi, au murit de foame.

  E tragic cu mentalitatea cetăţenilor RM, din cauza aceasta şi suntem cei mai săraci din Europa, vre-un milion de cetăţeni a RM plecaţi peste hotare la muncă departe de familii, dar cazacii din Rusia au venit aici şi se comportă PORCEŞTE, dar Filat cu Smirnov, Şevciuc umblă la meci de fotbal, concerte

 3. Tudora

  Pentru deportat – nu suntem contra unui monument, care ar eterniza tragedia represatilor, FARA DOAR SI POATE, CA TREBUIE SA EXISTE. LA SARACIA IN CARE TRAIESC REPRESATII, UMILINTA, DUREREA PRIN CARE TREC DEPORTATII SUNTEM CONTRA SUMEI ENORME ALOCATE DIN BANII CETATENILOR, NUMAI DE ATATA, CA IN CAMPANIE ELECTORALA GHIMPU SATUL SI CU DE TOATE IMPREUNA CU CHIRTOACA, CARE SI EL SE PARE SA ACOMODAT LA TREUCA SA SPECULEZE PE SAMA ACELOR CARE AU TRECUT CALVARUL SIBERIEI DE GHEATA!!! Atunci, cand un represat nu are 3 lei, pentru a se deplasa la acest monument grandios, atunci, cand represatul stie, ca Ghimpu fost presedinte interimar si a avut TOATA PUTEREA,PENTRU A DREPTATI ACESTI CETATENI, dar nu a miscat un deget pentru a face dreptate deportailor , intr-o tara ATAT DE SARACA , CUM SA FII DE ACORD CU ACEASTA GRANDOMANIE ABERANTA?! Da, fiecare la mormintele celor dragi pun monumente – unii SFANTA CRUCE, ALTII ACRETURI, ma rog fiecare dupa BUZUNAR SI GUST, deci nu incurcati buzunarul cetateanului cu BUZUNARUL UNUI STAT SARAC, CARE FACE MONUMENT DE MILIOANE,CICA IN MEMORIA DEPORTATILOR TRECUTI IN LUMEA DE SUS, DAR II ESTE IN COT, CA CEI CATEVA MII DE DEPORTATI, ACRE AU MAI RAMAS MOR ASTAZI DE FOAME SI LIPSA DE BANI PENTRU TRATAMENT SA NU MAI SPUN DE DUREREA, CARE II MACINA, CA FIIND REABILITATI SUNT HRANITI CU PROMISIUNI, PIETRE SI CUVANTARI INFLACARAE DE OBICEI LA 6 IULIE LA TEMPERATURA DE 35 GRADE CALDURA….IN LOC SA LI SE INTOARCA CEIA CE LI SE CUVINE PE DREPT!!!

 4. Deportatul

  FĂŢĂRNICIE! Vouă vii în cot de deportaţi! Scopul vostru este doar de a ponegri pe Dnii Ghimpu, Chirtoacă; care într-adevăr sunt pentru popor, pentru deportaţi
  SUNTEŢI MANIPULAŢI, sau PLĂTIŢI, vărsînd “lacrimi de crocodil” de grija deportaţilor atăcînd pe Dnii Ghimpu, Chirtoacă, la fel cum face propaganda Rusiei şi mass-media rusă din RM, dar şi politrucii lui Filat.
  SĂ VĂ FIE DE RUŞINE!

  De sărăcie, de ce nu întrebi cei ce au guvernat – Snegur, Lucinschii cu Filat şi Diacov, Voronin cu Lupu, Plahotniuc !?
  Cei însărăciţi, dar cu “creerii spălaţi”, manipulaţi îi votează masiv tot pe dînşii – PCRM+PLDM+PD cu 89 deputaţi şi liderii acestor partide au averi de sute milioane de Euro = Lucinschii+Voronin+Filaz+Plahotniuc+fraţii Ţopa. PL este votat doar de 12 deputaţi
  Ghimpu, Chirtoacă nu sunt de vină de sărăcie, dar oligarhii cu averi de sute milioane de Euro, “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc,+Lucinskii+fraţii Ţopa, care şi-au făcut averi însărăcind cetpţenii !?
  Nu Va supăraţi! Dar au mai rămas creeri în capul Vostru, cît Vi s-a “spălat creerii” prin manipulare?
  Iată o pildă de manipulare. Un deportat, cunoscut, am fost deportaţi în aceiaş localitate, părinţii cărora aveau 100 ha teren agricol, cînd a murit Stalin în 1953 plîngea, i se părea că nu mai este viaţă mai departe fără Stalin. Acel deportat, acuma în vîrstă înaintată, deseori repetă “Mi-au sucit minţile atunci”, acuma urăşte de moarte comuniştii şi toţi oligarhii neocomunişti, poliica Rusiei

  Da! Merităm să fim cei mai săraci din Europa; şi cazacii ruşi, soldaţii Armatei Ruse să-şi bată joc de noi. Masiv se votează pe acei ce se închină la monumentul sifilisnicului Lenin, din cauza căruia au fost ucişu milioane de oameni, masiv se voteată acei care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu de condamnarea comunismului, de retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM

  VAI DE CAPUL VOSTRU! sunteţi de una cu propaganda Rusiei, cu mass-media rusă ce ne urăşte cu acei ce au însărăcit cetăţenii ei făcîndu-şi averi de sute milioane de Euro.
  Vă plac oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc+Lucinskii+fraţii Ţopa = atunci sugeţi mai departe “osul de la masa oligarhilor”, dar să ştiţi că copii voştri vă vor batjocuri, pentru că V-AŢI VÎNDUT DEMNITATEA.

  Dlor GHIMPU ŞI CHIRTOACĂ! SĂ VE DEIE DOMNUL SĂNĂTATE şi TĂRIE CA CETĂŢENII SĂ FIE EDUCAŢI CU DEMNITATE, ŞI SĂ NE ELIBERĂM DE REGIMUL COMUNIST ŞI OCUPAŢIA RUSEASCĂ!

 5. gotesteanul

  O CONTESTARE PRINTRE ÎNTREBĂRI şi EMOŢII:

  Încă eram sub impresia celor citite când apăru o contestare… Eram sub filosofia lecturii, încă mă răscoleau gândurile, întrebările, poate şi emoţiile. Trecuseră câteva zile după ce terminasem de citit despre Valeriu Gafencu, cartea „Sfântul închisorilor”, iar Societatea civilă contesta solicitarea „unui” Institut Naţional, retragerea titlului de cetăţean de onoare al localităţii Târgu Ocna al acestui martir ,denumit şi „sfântul închisorilor.” Nu caut ,aici, să judec pe cineva, cu atât mai mult să …”fac dreptate”. Simplu, m-am întrebat: 1.Dacă martirul şi „sfântul închisorilor”,V. Gafencu, ar fi acceptat titlul de „cetăţean de onoare?” 2.Dacă acest „bădărănism” al contestatărilor mai poate avea valoare în timp în faţa unuia, care se închina deopotrivă, cu evlavie, şi florilor, şi gâzelor, iar pe noi, oamenii ne dorea să fim buni creştini?.. Elementele acestei filosofii încercau să mă pună pe mine , muritorul şi păcătosul de rând, în acele vremuri, condiţii şi situaţii, prin care trecuseră martirul Valeriu Gafencu. Nu ştiu dacă am dreptate atunci, când ,încerc să mă întreb:-pentru ce atâta jerfă de sine la vârstă când multe urmau să vină,să se întâmple, când tinereţea şi inteligenţa lui putea fi utilă altor evenimente istorice în derulare? Pentru ce s-a dedat el unei „răstigniri benevole”, lente, când avea atâtea de făcut, când istoria îl alesese dintre cei mulţi, la sigur, pentru alte scopuri? Cunoştea la perfecţie despre răstignirea lui Iisus Hristos, despre răsplata mulţimii pentru binele primit, atunci, cănd striga: „ Este vinovat…să fie pedepsit …„Ce ne pasă nouă … Sângele lui să fie asupra noastră şi asupra copiilor noştri”… Eram sub întrebări şi emoţii, pe care le mai port şi astăzi undeva,în subconştient,atunci, când acea contestare, m-a „coborât” cu picoarele pe pământ, în realitatea zilelor de astăzi.După lecturarea cărţii , după multe întrebări, la care căutam răspuns, acum recunosc:-eu n-aşi fi putut trece asemenea valuri, atâtea vămi…n-aşi fi rezistat… Valeriu Gafencu, prin calea şi metodele alese de el, s-a dovedit a fi mai puternic decât un simplu muritor de rând, din-afara închisorilor. Jertfa noastră de zi cu zi este prea pâlpâindă vizavi de acest „sfânt al închisorilor”. Şi , dacă „ comunismul a umplut cerul de sfinţi”-vorba părintelui Arsenie Papacioc”, apoi, tot comunismul, a distrus popoare, a mutilat minţi, pe mulţi i-a lăsat în rătăcire „în vremurile acestea dominate de confuzii”, când confortul şi lumea materială, lumea consumului ne distruge latura moral-spirituală. „Ne lăudăm şi în suferinţe” este motto-ul prin care începe cartea propriu-zisă, după care , puţin mai jos, toţi, acei cu convingere creştină, suntem atenţionaţi, mai în adâncuri, asupra spuselor Sfântului Apostol Pavel: „ ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare, şi răbdarea încercare, şi încercarea nădejde” / Romani 5.3/ Revenind la acea „ contestare” de la începuturi,îmi permit să mai zic, că aceşti „ eroi” ai zilelor noastre, după atâţea ani de teroare, dictatură şi „comunism” sălbatic, încearcă astăzi să zgârăie norii cu apelativul ori acuzația de tipul “membru al unei organizații fasciste. Evident, că spusele Arhiepiscolului Andrei, din prefaţa cărţii sunt mult mai convingătoare:- „Chiar dacă la început a făcut parte din „Frăţiile de cruce”- şi atunci din elanul său pentru o viaţă spirituală curată, fără compromisuri şi politicianisme- a ajuns să se detaşeze atât de mult de toate, încât şi unii dintre cei de dreapta îl socoteau un exagerat şi mistic”. Aşa se face că părintele Nicolae Steinhard, evreu de obârşie, îl supranumeşte „Sfântul închisorilor”. Fiind condamnat pentru educarea în spirit legionar al „ fraţilor de cruce”, ca atare Valeriu Gafencu, împreună cu alţi tineri n-au făcut nimănui nici un rău, căci legionarismul lor a fost mai mult „un curent de simţire”, „ o stare de spirit”. Aceşti tineri, „frământaţi de gândul de a face ceva pentru ţară”, după mai multe rătăciri, conştientizase că „ pentru o schimbare profundă a societăţii” nu era nevoie de un partid politic ori o altă programă. Ei urmau a forma viitoarea elită a societăţii, dacă mă pot exprima aşa, dovadă fiind felul şi modul prin care erau aleşi. „Cei vizaţi erau verificaţi sub mai multe aspecte: să fie credincioşi şi să meargă la biserică, să aibă rezultate bune la învăţătură, să fie respectuoşi în relaţiile cu ceilalţi, să-şi iubească neamul, să fie cinstiţi, morali, etc.” Ce-i rău în asta? … Nu concluzionez, nu judec, nu mă impun, ci, rezum cu un citat din carte, care spune că ”dorul acesta spre înnoire şi curăţenie nu cred că a fost numai un simplu fenomen social….a fost şi un fenomen spiritual, o chemare duhovnicească adresată acestui neam de întoarcere la Dumnezeu, de adâncire a unor sensuri, un îndemn de reaşezare creştină…”

 6. Deportatul

  Lilica, găndeşte-te la sănătatea ta la cap. De alde tine 22 ani fiind manipulaţi, ce nu doriţi să gîndiţi, vi se pun paste făinoase la urechi şi-i votaţi pe acei ce au furat averea statului, a cetăţenilor, ei devenind cu averi de multe milioane de Euro, dar cetăţenii îşi lasă familiile şi trebuie să plece la muncă în ţări îndepărtate.
  Aţi votatat PCRM+PLDM+PD cu 89 deputaţi. Filat oligarhul, care a prihvatizat cu Lucinskii, Prim Ministru AIE a însărăcit şi mai tare cetăţenii, economia nu lucrează, a conflictuat cu colegii di AIE şi e prieten cu Smirnov, Şevciuc, Dodon, Formuzal
  N-ai de ce avea pretenzii de la Dl Ghimpu
  Dacă îţi plac “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc votează-i mai departe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *