Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Cernobîlist" minţit de Voronin&Co

„Cernobîlist” minţit de Voronin&Co

240-cernobilistA participat la lichidarea consecinţelor dezastrului de la Cernobîl. S-a bucurat atunci când Guvernul a aprobat hotărârea conform căreea această categorie de persoane urma să beneficieze de un credit preferenţial. Casa în care locuieşte se află într-o stare deplorabilă, iar atunci când plouă, aceasta se umple cu apă. De fiecare dată, în ultimul timp, l-a votat pe Voronin, în speranţa că va primi acel credit de 82 mii lei. Cu acei bani toate problemele sale ar fi dispărut. Din păcate, pentru invalid, banii nu mai vin, iar răbdarea sa a ajuns la final. Crede că PCRM l-a minţit şi de fiecare dată când vede o uşă deschisă, intră să le ceară socoteală. Nimeni însă nu îl mai ascultă.

„Înaintea alegerilor din 5 aprilie, Zinaida Greceanâi, care a întreprins o vizită electorală la Ialoveni, ne-a rugat în genunchi să votăm PCRM, promiţându-ne în schimb marea şi sarea. I-am crezut, şi respectiv i-am votat. Aceeaşi poveste s-a repetat şi în campania pentru alegerile din 29 iulie, doar că de această dată în locul lui Greceanâi a fost Vladimir Voronin. Acesta mi-a spus că îmi va acorda creditul preferenţial dacă îl voi vota”. Dacă vor veni democraţii la putere, nu veţi primi bani, i-ar fi ameninţat Voronin pe cetăţenii din Ialoveni.

Merită banii, dar cine să-i dea?

Ion Leu, din satul Zâmbreni, a fost vizitat de comisia raională care a decis că trebuie să i se acorde creditul preferenţial. Pentru a-l obţine, s-a adresat Băncii de Economii (BE) din raion, iar ulterior documentele sale au ajuns la sediul central al băncii, la Chişinău. Anume acolo bătrânul vine de câteva ori pe săptămână să vadă dacă s-a schimbat ceva în cazul său. „Mi se tot spune să aştept. Alţii îmi zic că îmi va veni rândul peste vreo doi ani” ne spune deznădăjduit Ion Leu.

Oficiali de la sediul central al BE nu a dorit să discute cu ZdG. A făcut acest lucru însă Angela Mârza, directorul BE din Ialoveni. Aceasta ne-a spus că Ion Leu, conform documentelor prezentate, ar trebui să primească banii. „Documentele sunt în regulă, doar că noi nu credităm nici persoane fizice, nici juridice, încă de la Anul Nou. Leu ar trebui să se adreseze la o altă bancă”, ne-a zis Mârza.

Despre această posibilitate, însă, nimeni nu l-a anunţat pe bătrân, care consideră că doar BE ar trebui să-i acorde banii, pentru că statul aici deţine majoritatea acţiunilor. Totuşi, în hotărârea de Guvern nr. 1146, din 15 octombrie 2004, Ministerul Finanţelor (MF) este cel care ar trebui să susţină această acţiune.

Contactat telefonic, Vitalie Condraţchi, responsabil de realţiile cu presa de la MF, ne-a spus că persoanele care cad sub incidenţa reglementărilor Hotărârii Guvernului nr. 1146 pot să aplice pentru obţinerea creditelor preferenţiale la orice instituţie financiară din ţara, în condiţiile legislaţiei în vigoare. „În cazul în care solicitantul dispune de toate documentele necesare şi garanţia Comisiei speciale în cadrul administraţiei publice locale convocată după locul de trai, instituţiile financiare din ţara pot decide acordarea creditului, reieşind din mijloacele financiare disponibile”, a conchis Condraţchi.

Băncile selectează preferenţial persoanele?

Un alt minister care ar trebui să verifice executarea hotărârii de Guvern este Ministeul Protecţiei Sociale Familiei şi Copilului. Vasile Cuşca, şef al Direcţiei Politici de Protecţie Socială a Persoanelor cu Disabilităţi, ne-a comunicat că Hotărârea de Guvern este în vigoare şi, în consecinţă, Ion Leu ar trebui să primească acel credit preferenţial în valoare de 82 mii lei. Ministerul Finanţelor ar trebui să sprijine tranzacţia”, a conchis Cuşca.

Şi Lilia Golban, juristă la Consiliul raional Ialoveni şi responsabilă de activitatea comisiei raionale care i-a acordat dreptul lui Ion Leu la creditul preferenţial, ne spune spune că Leu ar fi trebuit să primească acel credit. „Problema este în bancă. Acestea spun că nu au bani ca să acorde credite. Totuşi, am impresia că acestea selectează cui să dea şi cui nu acest credit”, a conchis Lilia Golban.

Acum, Ion Leu este dezamăgit că a votat PCRM. Credea că dacă îi va vota, va încasa acei bani de care are mare nevoie. În toamnă, unul dintre cei doi feciori ai săi se căsătoreşte, iar socrul mare va trebui să aibă unde primi oaspeţii.

Locuieşte într-o casă periculoasă

Problema e că din pensia de 2300 de lei pe care o are împreună cu soţia sa, nu-i poate organiza acestuia nunta pe care şi-a dorit-o. În plus, fiica sa, Vera, născută în 1986, suferă de pe urma dezastrului nuclear. Chiar dacă lucrează, banii nu-i ajung. Vineri, 7 august, tânara trebuia să-şi serbeze ziua de naştere. A ales să facă acest lucru la spital, trecând un control medical complex. Are multe vise pe care speră să şi le realizeze. Luptă pentru ca mâine să fie mai bine. Deşi a avut un prieten, timp de trei luni, acum nu mai sunt împreună. După ce băiatul a aflat de problema ei, a părăsit-o. Vera Leu suferă de epilepsie. Dorinţa cea mai mare a tatălui este ca ea să se facă bine. Scoate şi ultimii bani din buzunar doar ca Verei să-i fie mai uşor. Pe de altă parte, şi casa necesită o reparaţie urgentă. „De fiecare dată, după ploaie, pereţii şi podeaua sunt ude. Din această cauză nu m-aş mira dacă, într-o bună zi, aceasta s-ar prăbuşi”, ne spune soţia „cernobîlistului”. „Atunci când au avut nevoie de soţul meu, l-au luat de acasă cu forţa, acum, însă, când el apelează la ei, îi întorc spatele”. „Lumea e rea”, consideră pensionara.

Documentele primite de la BE îl anunţau că se află la evidenţă pentru a încasa cei 82 mii de lei. „Timpul trece, însă, iar banii parcă se îndepărtează de mine”, susţine invalidul. Suferă atunci când vede că cei care sunt în situaţia sa, dar care au fost mai „harnici”, au luat banii încă în 2006. Nu se simte mai neînsemnat decât ei şi consideră că viaţa e plină de prea multe nedreptăţi. Susţine, însă, că nu va renunţa până când nu-şi va lua banii pe care îi merită. „Sunt un om care luptă până la capăt”, se consolează „cernobîlistul” Ion Leu.

Victor MOŞNEAG