Cenuşăreasa din Sociteni

294-cenusareasa1Părăsită de părinte şi abandonată la orfelinat – aşa a început calvarul vieţii Nataliei Ciobanu. A locuit în cimitir, fiind însărcinată, a rânit zăpadă pentru o felie de pâine şi s-a acoperit cu hainele vagabonzilor morţi de frig, pentru a supravieţui. Acum Natalia încearcă să le poarte de grijă celor trei copii ai săi, împreună cu soţul, locuind într-o colibă făcută din linoleum şi din bârne de lemn.

În satul Sociteni, raionul Ialoveni, pe un vârf de deal, se află gospodăria familiei Grosu. Lângă casa părintească, feciorul Vladimir, împreună cu aleasa sa, Natalia, au ridicat o locuinţă din linoleum, bârne şi foi de ardezie. Într-o singură cameră locuiesc toţi cei cinci membri ai familiei: fetiţa mai mare – Andreea, băiatul Gheorghiţă, de trei anişori, şi mezina Vlada, împreună cu părinţii. Natalia este însărcinată cu cel de-al patrulea copil şi cea mai mare grijă a lor este cum se vor descurca la iarnă.

Asculta audio

Însărcinată, în cimitir

Cu privirea în pământ şi cu un ursuleţ în mână, mototolindu-i lăbuţele de pluş, Natalia povesteşte, printre lacrimi, cum au început tragediile din viaţa sa. “Mama a murit după ce m-a născut, iar tata a renunţat la dreptul de părinte şi m-a lăsat la orfelinat. Am crescut acolo până la 18 ani. Când aveam vacanţă, bunica din partea mamei mă lua acasă”.
Sinceră ca un copil, Natalia îşi continuă povestirea, neîncetând să strângă jucăria în mâini. Când a împlinit 18 ani, a venit în sat, dar i s-a spus că nu are casă şi că nu are unde locui. S-a întors la orfelinat şi, ca să aibă unde dormi, s-a măritat cu un sătean din Cărpineni, zice ea. “Era şofer, ducea colete în Italia, dar a fost accidentat mortal imediat după ce ne-am căsătorit”. Părinţii băiatului au alungat-o pe Natalia din casă. Era deja însărcinată. “Am locuit în cimitir, cu un vagabond şi cu fiica sa. Mâncam ce găseam pe dealuri sau ce ne mai dădeau oamenii”. Natalia îşi aminteşte că era iarnă, iar pentru o felie de pâine se ducea pe la magazine şi rânea zăpada. Apoi mâncau toţi trei. Cel mai greu era cu îmbrăcămintea şi încălţămintea. “Aveam adidaşi în picioare, dar le înveleam cu polietilenă, ca să se încălzească”.
Cei doi colocatari ai cimitirului au decedat din cauza frigului, spune femeia. “Am luat hainele lor şi mă înveleam. Dintr-un gard, scoteam ciocleji şi îi puneam peste mine ca să nu îngheţ”. Oricum, Nataliei i-au degerat picioarele şi nu s-a mai putut mişca. Norocul ei a fost că un medic i-a găsit în cimitir. “Pe cei doi i-au îngropat, iar pe mine m-au luat la spital”.

294-cenusareasa2În zăpadă, cu bebeluşul

După ce a născut o fetiţă, Natalia a mai stat două luni în spital, deoarece copilul avea probleme de sănătate. Cea mai mare frică a femeii a fost să nu-i ia cineva copilul. “Eu o să mănânc ce găsesc, dar daţi-mi copilul”, se ruga ea de medici. Au mers împreună la o casă de copii din Chişinău. De acolo sunt cele mai frumoase aminitiri ale femeii, fiindcă vorbeşte cu multă deschidere şi voie bună despre acea perioadă. “Ne hrăneau, ne îmbrăcau, nici hainele nu ni le spălam noi”, îşi aminteşte Natalia. Dar când au aflat că Natalia are un tată în sat, au hotărât să o ducă acasă. Femeia a refuzat categoric să se întoarcă în sat, însă nici la casa de copii nu mai putea sta.

Ajunsă în casa care trebuia să-i fie părintească, cu un copil de două luni în braţe, Natalia a avut de înfruntat aceeaşi atitudine: a fost dată afară. “Andreea avea două luni de zile, era doar în scutece, şi noi stăteam, în afara ogrăzii, în zăpadă”. Nici vorbă să-i dea ceva de mâncare, din contra – puneau şi semn, ca să nu ia ceva.

Pe femeia cu bebeluşul în braţe le-a găsit înţepenite un copil de-al vecinilor. “Fura mâncare de acasă şi ne aducea nouă”. Atunci, Natalia l-a cunoscut pe Vladimir, care le aducea lemne ca să facă focul într-o casă părăsită. “Mi-a spus să merg cu el, dar eu mă temeam. Până la urmă m-am dus, ca să nu îngheţe copilul”.

Cu Vladimir nu s-au înscris oficial şi nici nu s-au cununat, fiindcă nu au bani.

Trei copii – 350 de lei

Natalia şi Vladimir au împreună doi copii: Gheorghe şi Vlada. Fetiţa cea mai mare, Andreea, este bolnavă de inimă. “Medicii mi-au spus că îi creşte un os şi inima nu i se poate dezvolta. Inima ei e ca la un nou-născut”. Şi cea mică – Vlada – are probleme cu inima. Însă mama nu are bani pentru tratament.

294-cenusareasa3Au încercat să-şi construiască o locuinţă, dar nu au nici bani, nici materiale. Doar soţul este angajat la un orfelinat în Chişinău, de unde a şi adus linoleum uzat pentru a face pereţi la casă. Au reuşit să improvizeze o cameră, unde sunt două paturi, două dulapuri, televizor. Cel mai rău este însă că nu au podea, iar când plouă, apa se scurge prin cameră. De curând, Natalia spune că au avut probleme şi cu guzganii, fiindcă au năvălit în casă. “Într-o noapte, au muşcat-o de deget pe fata cea mică”.

În asemenea condiţii, Natalia s-a adresat la asistentul social. Ea zice că nu au fost vizitaţi acasă, măcar să vadă cum trăiesc. “Am primit jumătate de an câte 350 de lei şi gata. Am vrut să dau copiii la internat şi să-i iau vinerea acasă, însă de la primărie ne-au spus că îi vor primi aici la grădiniţă”. Cei doi copii au fost înscrişi, dar sunt foarte multe cheltuieli cu întreţinerea lor. “320 de lei am plătit de la început pentru rechizite şi perdele”. Natalia spune că au lucrat, împreună cu soţul, cu ziua prin sat ca să plătească această sumă. Nu sunt scutiţi nici de plata lunară a grădiniţei pentru cei doi copii, iar din cei 1300 de lei ai soţului nu le mai rămâne nimic pentru cumpărături. „Încălţămintea de iarnă pentru copii o găsim la gunoişte. Mergem mai mulţi acolo şi căutăm până găsim ceva de încălţat”.

Pe rafturile dulapurilor fără uşi, hainele copiilor stau aranjate exemplar, la linie, după culoare şi grosime. Natalia spune că nu au primit niciun cadou de sărbători, doar jucăriile aduse de soţ de la orfelinat.

Situaţia familiei Grosu este cunoscută la Primăria Sociteni. Secretara Primăriei, Maria Arhip, a spus că această familie a beneficiat mereu de ajutor social. “Atunci când el nu lucra, ei au primit şi câte o mie de lei. Însă după jumătate de an, când Vladimir s-a angajat, s-a luat în calcul şi salariul lui. Astfel, ajutorul social s-a micşorat”. Funcţionara ne-a mai informat că, la grădiniţa din sat, deschisă recent, încă nimeni nu a plătit şi că, pe viitor, vor discuta la Consiliul Primăriei dacă există posibilitatea de a-i scuti pe aceşti copii de plata lunară a grădiniţei. Însă aceasta nu le va schimba situaţia.

Referitor la ancheta socială, Maria Arhip a afirmat că i-a vizitat acasă de mai multe ori şi a vorbit cu Vladimir. “Ştiu că ei şi-au făcut o locuinţă aparte, însă cum se vor descurca la iarnă?”. Cei trei copii sunt îngrijiţi de părinţi, deoarece Maria zice că nu i-a văzut goi sau murdari. “Noi îi ajutăm cât putem, însă n-o să vină nimeni să le facă casă sau să le întreţină copiii”.

Natalia DABIJA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. Tatiana

  Natalia, poate sa se organizeze o campanie de sustinere a acestei familii? Sunt sigura ca se vor gasi oameni care sa daruiasca din putinul pe care il au.

 2. valica

  Oameni buni sunt de acord cu propunerea data de Tatiana, doar ca ar fi bine ca acesti bani sa fie colectati la contul bancar deschis pe numele Nataliei si nicidecum cum sa procedat în satul Opaci rul Causeni cu familia unde sunt 3 gemeni, aici atentie presei, poate merge cineva acolo sa vada ce casa lea procurat primaria lor….

 3. mihai

  credca citind asa articole trebuie sa ne dam seama(daca mai suntem in stare de ajudeca) in ce tara traim si cu ce demnitari. desigur ca eu personal voi ajuta aceasta familie,dar trebuie ceva schimbat in mintea noastra,trebuie sa ne trezim,cum e posibil ca in sec. 21 sa se intimple asa ceva,alaturi de noi traiesc oameni care au nevoie de noi si nu totdeauna ne intoarcem cu fata la ei…

 4. DERSU UZALA

  Tara prapadita, cu guvernare prapadita. Poate contactati PRO TV-ul sa faca un reportaj despre aceasta familie.Sunt sigur se va gasi multa lume sa-i ajute.

 5. DERSU UZALA

  @ Natalia Dabija. As dori sa trimit niste bani lui Natalia Ciobanu. Cum pot s-o fac?

 6. mariana

  cine poate sa-mi dea adresa exacta,vreau sa ajut aceste persoane macar cu ce pot.as trimite ceva la copii.sint mama shi mi se rupe inima citind acest articol.va rog frumos,poate un nr.de telefon daca e posibil

 7. AVRAAM

  pt.MARIANA-pentru aciasta există in MOLDOVA guvern,parlament,in Sociteni primarie,primar,consilieri,oameni de afaceri,pentru ce alegem pe 28 noiembrie paraziţi?Ori doar ZDG vede problemele oamenilor?deputaţii,candidaţii,paraziţii sun orbi?Ori doar pentru “treuca” statului sunt aleşi?

 8. mariana

  ai dreptate AVRAAM,de cind ma tin minte,parlamentul, guvernul,oameni de afaceri etc.,nu au ajutat pe cei saraci.intai ishi umple gusha lor,shi ceea ce ramine printre degete dau la saraci,daca mai dau. mi-e mila de oamenii din sate de la moldova,mi-e mila de aceasta familie

 9. Igor

  Explicati-mi exact unde este Sociteni, daca cunoaste cineva. Eu as putea ajuta cu cite ceva haine, incaltaminte, chiar si bani.

 10. AVRAAM

  pt.IGOR!!!!?????Daca ai internet,inseamna ca ai bani!Daca ai bani,inseamna ca esti descurcaret!Daca e una si alta,acceseza harta Moldovei la goodle.ro,si vezi Socitenii.Daca ai auto mergi de la Chisinau spre Hancesti,daca n-ai auto,dar ai bani,mergi la rutiera Hancesti,soferul iti va spune unde e Sociteni.Daca n-ai nici bani de rutiera,a-da hainele,imbracamintea,chiar si banii la redactia ZDG,Casa Presei,str.Puschin 22,bir.449,tel.233448

 11. eva

  Administratia publica locala ar putea cel putin sa le dea un loc de casa. Si sa-i scutesca de taxe varii. Problema e alta. In R.Moldova noastra draga, e interzisa adoptia internationala a copiilor orfani. Dar statul nostru tine acetsi copii in orfelinate degradante, mai rau ca in puscarie, in frig si umezeala, in mizerie, iar la maturitate le da un shut in fund satul nostru acestor copii orfani. In primutl rind ar trebui sa garanteze un post de lucru si de trai celor din orfelinate la maturitate.

 12. malvina

  sociteni se afla pe soseaua chisinau-hincesti la o distanta de 9 km de la iesirea din oras!

 13. Elena

  Pacat de copii ca se chinuie cu asa parinti, mi-i tare jale de asa copii, iau exemplu de la parinti si merg pe urmele lor mai apoi, demult statul trebuia sa caste ochii si sa-i lase fara drept parintesc. Poate ca am pacat ca vorbesc asa, dar cei care chiar merita atentia noastra, nu o primesc asa ca altii…

 14. Mine

  Daca erai o fata de treaba nu erai sa ajunji unde ai ajuns,ai venit la casa lui taicatau nu trebuia sal bati si sal injuri cu nerusinare,rusine ca nu ai spus adevarul ,poate il mai cunoaste cineva.Sigur copii nu poarta nici o vina, dar tu Natalia inainte de a ridica mina la tata tau trebuia sa te gindesti.

 15. ELENA

  TATAL NATASICAI SA FI FOST UN TATA CUMSECADE, NU AR FI DAT FATA LA CASA DE COPII .CA NU NUMAI VOI I-L STITI DAR IL MAI STIE SI ALTA LUME.DAR PRIMARUL SATULUI DE ALUNGAT DE LA LUCRU ,AJUNGE ATITA LACOMIE.UN LOT DE PAMINT LI-I JALE SA DEE LA ACESTI COPII CA SA FACA O CASUTA.SI IN PLUS LA ACEASTA LE MAI CERE BANI PENTRU AMENZI PE CARE SINGUR LE ADAUGA DIN CAPUL SAU …..SI MAI MULTE SUNT DE SPUS…

 16. tania

  eu nus diacord cu Elena drept tu judeci ca iti iai pacate ca vorbesti asa daca nu stii lucrurile cum sed nu scrie.Unde se spune ca ii biau ori imbla cu furatul?lamureste ce exemplu iau copii de la parinti.dar de dreptul parintesc tu ce stii proasto.Ai copii si tinei ling tine

 17. tania

  lui Mine gavno da nu tata ce vorbesti unde a ajuns NATASA numai el e devina.Dar nu trebuia ia sa vina el o trebuit so cate si so aduca acasa dar nu sa sada ca crisa ascuns.DAR ASA TATA UCIS DA NU BATUT

 18. tania

  CU CE SE OCUPA PRIMARUL SATULUI DOARME LA SERVICIU CU INIMA DE CINE.ASISTENTA SOCIAL PENTRU CE RASPUNDERI PRIMES LIAFA BESPRIDEL.NATASA adreszite la DREPTUL OMULUI acolo tior ajuta nu tacia tu ca copil orfan demult trebuiai sa primesti macar comnata in camin.DAR FII ATENTA PRIMARUL E JULIC MARE

 19. ELENA

  sunt de acord cu tania ,dar dreptate acolo nu va fi caci tata natasicai e rob la primar ,si de aceea primarul asculta ce spune tata natasicai.si ca de fiecare data biruie ace-l cu multi bani

 20. ELENA

  de ce ia alungat copilul natasei[andreea]de la gradinita?fiindca ea sarmana nu are cu ce plati.unde-i primarul sa ee masuri?????!!!!!!

 21. ELENA

  elena ,daca te gindesti mai bine apoi statul trebuia sa deschida ochii cind ia dat drumul fetei din scoala,trebuia sa-i dee apartament si nu avea sa fie aceasta poveste trista.elena gindeste bine, pune in miscare substanta cenusie,; daca o ai,

 22. Maria

  de vorbit toti pot vorbi,cu fapta mai greu.Tanea daca esti asa de desteapta ajut-o sa se adreseze la Drepturile Omului.

 23. vera

  Doamne, oare de vii trebuie, omul,traind intre oameni, sa traiasca la cimitir? Ce crestini avem!S-apoi se mai pling unii, ca o ducem rau, dar cu oamenii nostri, care n-au iubire, fata de acei apropiati, care se afla in suferinta, uite cum procedeaza omul nostru de azi si acei responsabili de soarta poporului! E strasnic si mi-e frica! Cum pot ei sa primeasca salariu in milioane adunate, cand lumea de jos ,atit de mult si greu sufera! A-s da ,daca a-s putea, pentru suferinzi tot,ce-as putea, dar nu am nimic..,mi se umplu ochii de lacrimi si pling in singuratatea mea ; ca daca o sa fiintam ,in tacere, in suferinta, o sa ajungem si noi, cu viata in miini, pe drumuri sau la cimitire, inainte de vreme, cu atentia fata de popor a guvernarii noastre de astazi – iresponsabila de suferintele oamenilor,care traiesc ,in chinuri si nevoi cu copii mici – neajutorati.RUSINE, voua miliardarilor, milionarilor, care i-l luati in ris pe Dumnezeul adevarat, facindu-va semnul crucii si inchinindu-va lui! Fatarnicia voastra nu are margini ca si coruptia,care n-o mai poate opri nimeni!

 24. Elena a scris(17 noiembrie)

  Da,intradevar situatia multor familii de la sate e in pericol.Iar de viitorul copiilor- nici ca se descuta.Dar fiecare parinte inainte de a da viata unui copil trebuie sa se gindeasca daca are posibilitatea sa-i ofere si un viitor.Ca-ci de la guvernare nu avem ce astepta,lor singuri nu le ajunge bogatie.Iar in privinta la aceasta familie fiind in comitetul parintesc la gradinita nici odata nu am cerut nici un leu de la ei nici pentru perdele nici pentru altele.Dar fiecare trebie sa cheltuie rational fiecare banut-asta e situatia in Moldova.Cind primesti un ajutor pentru copii si tu ei de la gura copiilor si duci de acasa-asta ce inseamna.Alte familii o duc si mai greu dar se descurca cu puterile proprii gindindu-se la viitorul copiilor.

 25. nadejda

  toti cer adresa precisa .În satul Sociteni, raionul Ialoveni, pe un vârf de deal, linga pini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *