Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Căutând dreptatea într-un picior

Căutând dreptatea într-un picior

Un bărbat a tras 7 împuşcături în direcţia unei companii de 30 de copii şi 50 de adulţi, printre care şi un judecător. Un alt bărbat a primit 2 gloanţe într-un picior. Piciorul i-a fost amputat, iar bărbatului care a tras i-a fost deschis dosar penal. De atunci au trecut 4 luni. Dosarul e încă la poliţie, iar bărbatul care a împuşcat, după ce i-au fost confiscate 2 arme, a fost văzut recent cu cea de-a treia la vânătoare. Cei trei copii ai bărbatului schilodit strigă prin somn.

La 29 iulie 2009, în ziua alegerilor parlamentare, Mihail Mereuţă din s. Opaci, r. Căuşeni, a împlinit 32 de ani. A considerat că e un prilej de bucurie şi a hotărât să îşi consemneze ziua de naştere împreună cu soţia şi cele trei fiice ale sale, dar şi cu rudele şi prietenii. Ca să le ofere un loc confortabil tuturor, Mihail Mereuţă şi-a invitat oaspeţii la natură, pe malul unui lac din satul Opaci. Rudele şi prietenii au venit cu bucurie, aducând cu ei în acea zi zăpuşitoare şi copiii.

7 împuşcături în faţa a 80 de persoane

Ceea ce s-a întâmplat la iazul de la Opaci la 29 iulie este adunat acum într-un dosar penal gros, care de 4 luni stă închis la Poliţia Căuşeni. Un alt dosar, medical, arată că lui Mihail Mereuţă i s-a amputat piciorul, după răni de armă care îi puneau în pericol viaţa, aflându-se câteva zile în comă. Alte dosare stau neîncepute de psihologii juvenili, căci nu a fost investigată încă situaţia celor trei fiice ale lui Mihail Mereuţă, de 6, 8 şi 11 ani, precum şi a altor vreo 30 de copii aflaţi la faţa locului, când în sărbătorit au fost trase mai multe focuri de armă. Cert este că copiii au şi acum coşmaruri prin somn, iar în realitate – încearcă să înţeleagă de ce într-o zi cu soare cineva decide să împuşte în oameni, şi de ce tatăl lor are acum un singur picior şi nu le mai poate duce în braţe.

Originea conflictului pare banală. Atunci, în toiul serbării, pentru că ar fi văzut că unul dintre arendaşii iazurilor din sat, Vlad Sârbu, împuşca în sticle goale şi în autoturismele din zonă, în preajma mai multor copii, Mihail Mereuţă s-ar fi apropiat de persoana cu arma, solicitând să nu mai tragă în preajma copiilor. S-a declanşat o ceartă, după care arendaşul iazului a tras câteva focuri de armă în Mihail Mereuţă. „Mihai s-a apropiat şi a apucat de armă, cerând să oprească împuşcăturile. Dar soţia lui striga „Streleai!”. Sârbu a îndreptat arma spre piciorul soţului meu şi a tras din nou”, spune Valentina Mereuţă.

„Medicii au cerut să iscălesc pentru amputare”

Mihai a fost dus la reanimare, era în comă. „Medicii mi-au spus că a pierdut mult sânge şi că piciorul nu mai poate fi salvat, ba chiar îi pune în pericol viaţa. M-au pus să semnez că sunt de acord să îi amputeze piciorul. Ce puteam să fac? Mă agăţam de un fir de aţă, să îi salveze viaţa”, spune Valentina, adăugând că au venit atunci şi medici de la Chişinău, iar decizia a fost unanimă.

Au trecut aproape 4 luni. Valentina şi soţul ei, acum într-un picior, au bătut căi nenumărate la poliţie, la Procuratură, în alte instanţe. La această etapă bărbatul şi-a pierdut capacitatea de a se întreţine, ba mai mult chiar, este nevoit să investească în tratamente şi în nevoia de justiţie.

„Poliţia nu a venit atunci pe malul iazului ca să vadă ce se întâmplă, chiar dacă s-au tras 7 focuri de armă. M-am dus eu a doua zi la poliţie. Aveam impresia că toţi râdeau, nimeni nu ne lua în serios”, susţine Valentina Mereuţă. Ea consideră că, având atâţia martori (peste 80 de persoane, cu tot cu copii, s-ar fi aflat atunci la locul crimei), având situaţia victimei şi arma, nu se putea să nu se facă lumină în acest caz şi să se ia o decizie. Valentina Mereuţă e de părere că Vlad Sârbu, care nu e opăcean, ci doar arendează iazurile din satul lor, are relaţii de amiciţie cu persoane importante din administraţia de la Căuşeni, de aceea dosarul este tărăgănat. „Ne-au spus ei singuri că au relaţii unde trebuie şi că vor scăpa basma curată. Atunci, pe malul iazului, Sârbu era împreună cu judecătorul Sandu. Şi la poliţie au relaţii, căci dosarul a încremenit la poliţie. Cică au aşteptat expertiza”.

Familia Mereuţă susţine că mult aşteptatele rezultate ale expertizei balistice i-au surprins neplăcut. „Am văzut documentul! Arată că arma ar fi împuşcat singură. Toate cele 7 împuşcături. Vă imaginaţi aşa ceva?”

Stanislav Crăciun, avocatul familiei Mereuţă, a confirmat că a văzut rezultatul expertizei balistice. „Da, acolo se spune că arma împuşcă singură în doar 2 poziţii şi că arma ar fi fost în una dintre cele 2 poziţii la momentul împuşcăturilor. Din păcate, în R. Moldova sunt doar trei experţi în materie balistică, toţi trei activează sub auspiciile MAI şi doi dintre ei au confirmat acest fapt: că arma ar fi împuşcat singură”, spune avocatul. El a mai adăugat că nu a avut încă acces la dosar, căci i s-a comunicat că nu e încă finalizat.

Dosarul e pe masa cuiva. Dar a cui?

L-am contactat pe Valeriu Gălbineanu, comisarul raionului Căuşeni, explicând plângerea familiei Mereuţă despre faptul că dosarul se tergiversează. „Dosarul e deja la procuror pe masă. Nu mai este la poliţie”, a spus Gălbineanu luni-seară.

Tot atunci l-am contactat pe anchetatorul Sergiu Năstase, cel care investighează timp de patru luni dosarul propriu-zis. „Urmărirea penală se apropie de final. Săptămâna aceasta îl voi transmite la Procuratură. Nu pot să vă spun nimic despre acest dosar, veţi afla de la judecătorie. Sunt ocupat”, a spus sacadat anchetatorul, venind în contradicţie cu declaraţia Comisarului său, care ne-a asigurat că dosarul e deja la Procuratură.

„Nu e la Procuratură. Am fost chiar azi pe acolo şi mi-au spus că nu a ajuns dosarul, cică poate în vreo două săptămâni. Am mai scris o plângere şi atât. Măcar nu cunoaştem ce adună ei acolo atâta timp, când familia noastră se chinuie”, ne-a spus luni-seară Valentina Mereuţă.

„Dosarul nu a ajuns la Procuratură. Am înţeles că anchetatorul tocmai a ieşit în concediu. Poate o să ajungă la noi săptămâna viitoare”, a declarat deja miercuri Procurorul Aurel Postică, contrazicând şi el, fără să ştie, declaraţiile Comisarului Gălbineanu.

„Să nu umble degeaba într-un picior”

În timp ce ancheta este considerată nefinalizată, dosarul nu poate fi văzut nici de partea vătămată, iar cei mai informaţi oameni în această întâmplare rămân acum reprezentanţii poliţiei şi ai procuraturii care au supravegheat această anchetă. Comisarul Gălbineanu consideră că familia Mereuţă ar avea pretenţii exagerate. „Le-am spus să nu umble degeaba pe drumuri într-un picior. Eu înţeleg că e tragic, cunosc cazul, că au fost pe la mine să vadă expertizele. Dar ei au procedat urât cu mama bănuitului. Au spus că îi dau foc la magazin şi cer în schimb pe un picior împuşcat un milion de lei”, susţine comisarul.

Mihail Mereuţă a zăcut într-un salon vizavi de casa lui Vlad Sârbu. Prin coincidenţă, acesta are casă şi trei magazine exact lângă spitalul raional. Aşa, în preajma casei inculpatului, Mihail a învăţat să meargă în cârje şi să accepte că nu mai are picior. Durerea lui Mihail e un amestec din câteva dureri mari acum – îl doare pulpa piciorului amputat (medicii confirmă asemenea dureri la persoanele care îşi pierd o parte din corp), îl doare imposibilitatea de a-şi întreţine familia şi îl doare vecinătatea cu nedreptatea.

Valentina Mereuţă s-a arătat surprinsă de această apreciere a comisarului. „Mama lui Vlad Sârbu ne-a căutat şi ne-a propus o tranzacţie de împăcare, declarând că achită toate cele necesare pentru tratament. Am încercat să ne informăm cât costă o proteză. Am aflat că pe parcursul vieţii va avea nevoie de câteva, iar cele bune, care i-ar permite să muncească cumva, se fac în străinătate. Se adună o sumă care ajunge la zeci de mii de euro. Dar ce să mai zic despre costurile pentru întreţinerea soţului şi a celor trei copii pe viaţă, căci el este invalid acum.” Totuşi, Valentina susţine că dialogul cu familia inculpatului a eşuat. „Ei ne-au declarat că îi costă mai ieftin să cumpere expertiza şi tot sistemul”, conchide soţia victimei.

Inculpatul: „Eu nu vorbesc pe aşa teme”

Vlad Sârbu, persoana acuzată că l-a împuşcat pe Mihail Mereuţă, a declarat că nu are ce discuta cu ZdG. „Eu nu vă spun nimic. Este Procuratura, este judecata, ei să vă spună. Eu nu vorbesc pe aşa teme”, ne-a declarat Vlad Sârbu.

Acum familia Mereuţă mai are o frică. În timp ce se simt ignoraţi de sistemul poliţienesc şi justiţiar timp de 4 luni după acea tragedie, ei au temeri că făptaşul deţine o altă armă şi au auzit că merge la vânătoare, făcând uz de ea. „I-am spus şi comisarului că Sârbu merge cu un angajat al poliţiei la vânătoare şi că nu ne mai simţim în siguranţă, dar comisarul a spus că e nou în funcţie şi că nu ştie cine şi ce puşcă are, poate e una sportivă”, susţine familia Mereuţă.

„Eu nu pot să controlez pe fiecare cine şi ce puşcă are. Este procuratură, acolo se va lămuri totul”, ne-a spus, într-un fel, acelaşi lucru Comisarul Gălbineanu.

Procurorul de Căuşeni, Anatol Melnic, ne-a spus la telefon că se simte foarte rău şi că nu poate vorbi la acest subiect, dar că putem afla detalii de la colegii săi din Procuratură. Procurorul Aurel Postică a afirmat că lui Vlad Sârbu i-au fost deja confiscate două arme şi că la momentul percheziţiei nu deţinea o a treia armă, iar dacă ar fi vrut să mai aibă una – ar fi trebuit să ceară un permis de la poliţie. „În acest caz poliţia ar fi trebuit să nu admită ca o persoană anchetată într-un dosar penal să deţină o armă.” Postică susţine că cel puţin cele două arme nu i-au fost restituite persoanei acuzate, deoarece sunt anexate la dosar.

Va urma
Alina RADU