Cât ne va costa lumina?

După ce gazul şi căldura au devenit mai scumpe la începutul acestui an, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe şi tarife noi, diferenţiate, pentru energia electrică. Unul dintre motivele invocate de specialişti este sporirea costurilor de producere a curentului electric la centralele autohtone, precum şi mărirea preţului de achiziţie a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina.

R. Moldova se aprovizionează cu energie electrică de la centralele autohtone la nivel de 25-30%, restul fiind asigurat din importul din Ucraina. Sistemul energetic al ţării dispune de centrale raionale şi industriale, centrale electrice cu termoficare, precum şi o centrală hidroelectrică. Dintre toate, energia electrică livrată de Centrala de la Cuciurgan este cea mai ieftină, fapt datorat preţului mai mic plătit pentru gazul livrat de Gazprom. Până acum, distribuitorii de energie electrică practicau un tarif unic, considerat de experţi ca fiind discriminatoriu.

Gazul, mai scump în 2011

Odată cu scumpirea tarifelor la gazul natural, centralele electrice cu termoficare (CET) plătesc 4144 de lei pentru 1000 m. c. de gaze, cu 541 lei mai mult decât în 2010.  Din această cauză, energia electrică, precum şi căldura furnizată de CET-uri a devenit mai scumpă. Costul unei gigacalorii livrate de S.A. Termocom a ajuns până la 898 de lei, iar cea mai scumpă căldură este în raionul Călăraşi, unde preţul acesteia a ajuns la 1505 lei. Aceste tarife au fost aprobate de către ANRE la 2 februarie 2011.

La începutul acestei luni, operatorii reţelelor de distribuţie a energiei – RED Union Fenosa, RED Nord şi RED Nord-Vest – au cerut modificarea tarifelor pentru energia electrică livrată consumatorilor finali. Astfel, Union Fenosa cere majorarea cu 9%, adică cu 12 bani, a tarifului (de la 1 leu şi 33 de bani până la 1 leu şi 45 de bani pentru un kilowatt-oră). Unul dintre motivele invocate de aceşti distribuitori este mărirea preţului de achiziţie a energiei până la 6,1 cenţi kilowatt-ora.

Motivele electorale ale tarifelor

În studiul lansat recent de către experţii de la IDIS Viitorul, se spune că politica tarifară a R. Moldova ar fi la nivelul anilor ‘80. “În cazul energiei electrice, din motive electorale, se practică în continuare un tarif unic pentru toate categoriile de consumatori”, se arată în studiu, specialiştii fiind de părere că în cazul tarifului pentru energia electrică trebuie să se ţină cont de nivelul tensiunii şi de perioada de consum.

Autorul studiului, Nicolae Mogoreanu, consideră că tarifele nu trebuie să includă, în principiu, niciun fel de subvenţii; dacă totuşi acestea există, ele nu trebuie să fie utilizate pentru scopuri sociale, iar statul trebuie să îşi asume grija faţă de păturile social-vulnerabile. În declaraţia sa cu privire la noile tarife la energia electrică, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, spune că este conştient de faptul că acestea vor afecta o bună parte a populaţiei, însă este sarcina Guvernului de a găsi soluţii de susţinere socială a populaţiei vulnerabile.

În acest context, Casa Naţională de Asigurări Sociale a anunţat că a început plata compensaţiei pentru perioada rece a anului. Astfel, beneficiarii tuturor tipurilor de pensii şi alocaţii sociale de până la 900 de lei îşi pot ridica compensaţia socială unică în cuantum de 390 de lei pentru perioada rece a anului, pentru lunile ianuarie-martie 2011.

Mai scumpă ca de obicei

ANRE a anunţat că noile tarife vor fi diferenţiate după nivelul de tensiune. Ion Muntean, expert în energetică, spune că diferenţierea ar trebui să se facă în funcţie de perioada zi-noapte şi de nivelul de tensiune. Totodată, potrivit lui Nicolae Mogoreanu, autorul studiului lansat de IDIS Viitorul, tariful unic  provoacă apariţia fenomenului de subvenţionare: între categoriile de consumatori şi în interiorul unei categorii de consumatori.

Tarifele diferenţiate vor însemna energie electrică mai scumpă pentru consumatorii casnici, în primul rând, deoarece ei folosesc reţele de tensiune joasă, acolo unde se înregistrează cele mai mari pierderi, susţine Ion Munteanu. Potrivit expertului, tarifele ar putea fi majorate cu 17-20%. Aceasta ar însemna o scumpire cu peste 20 de bani pentru un kilowatt-oră. Chiar şi aşa, RED Union Fenosa a anunţat că majorarea tarifului nu va depăşi 1,45 lei, aşa cum se prevedea iniţial.

Natalia Dabija

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. un om

    Parca ar veni apocalipsa.Preturile mondiale la petrol,gaze.alimente,energie au luato razna.Nu mai este mult cind totul se va darma ca un domino.Polul nord se dezgheata,pamintul se misca in fiecare zi,inundatii,secete.Poate ca pamintul are o virsta si nu mai poate rezista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *