Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cât ne costă violenţa în…

Cât ne costă violenţa în familie?

În ultimii trei ani, 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în războaiele din familie, arată datele Ministerului de Interne. Zeci de copii au rămas pe drumuri, iar alte câteva zeci de femei au fost mutilate în bătăi de către soţi, ajungând dependente de ajutoarele sociale. Sute de copii sunt bătuţi în permanenţă de către părinţii lor. Pe acest fundal sumbru, autorităţile declară că nu au bani pentru implementarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie. 

Preţul pe care societatea îl plăteşte pentru violenţa în familie este unul enorm. Oameni băgaţi în mormânt cu zile, copii rămaşi pe drumuri, femei cu sănătatea frântă în bătăi – sunt consecinţele sinistre ale acestui fenomen. Costul violenţei, potrivit experţilor, se compune din banii alocaţi pentru reabilitarea victimelor, întreţinerea în detenţie a infractorilor, plăţile sociale pentru persoanele care au devenit infirme în urma bătăilor, întreţinerea copiilor în internate etc. Adunate, aceste costuri formează o sumă enormă, pe care o plăteşte întreaga societate. Dincolo de cheltuielile financiare, mai e şi costul moral al violenţei, care nu poate fi estimat.

18 mln lei pentru întreţinerea celor care-şi ucid apropiaţii

Violenţa în familie atinge apogeul atunci când se ajunge la omor. Femei disperate, care-şi trimit bărbaţii pe lumea cealaltă, după ani la rând de bătăi şi umilinţe. Soţi care-şi ucid consoartele… O femeie din nordul Moldovei a murit în chinuri groaznice la spital, după ce a fost bătută cu cruzime de cel care i-a jurat dragoste veşnică. La interogatoriu, infractorul spunea senin că îşi iubea soţia şi că nu a vrut să o omoare, ci doar „să o înveţe minte” pentru că răciturile erau prea sărate. I-a dat un pumn, încă unul, a doborât-o la pământ, după care a lovit-o cu picioarele, lăsând-o fără suflare. Deşi nu era la prima faptă de acest fel, s-a speriat şi a chemat vecinii. Femeia a fost transportată la spitalul raional, dar medicii nu au mai putut-o salva. Copiii au ajuns la internat, iar soţul – la închisoare.

Potrivit datelor Departamentului Instituţii Penitenciare, statul cheltuieşte anual pentru întreţinerea unui deţinut în jur de 30 mii de lei. Ţinând cont că în ultimii trei ani cel puţin 60 de persoane au ajuns după gratii pentru omor în familie, constatăm că statul a cheltuit anual peste 1mln 800 mii de lei pentru întreţinerea acestor infractori. În următorii zece ani, cât aceştia îşi vor ispăşi pedeapsa, societatea va plăti pentru întreţinerea lor 18 mln lei. Dacă aceşti bani ar fi utilizaţi pentru prevenirea violenţei, numărul familiilor salvate ar fi de ordinul sutelor.

Un film de groază cu tată regizor

„Când se îmbăta, tata mă lovea cu centura în cap. Cel mai mult o bătea pe mama. Striga la noi, nu ne lăsa să ieşim din casă. Mă tem de el. Poate l-or lua la închisoare”, spune Nicuşor, un băiat de numai patru ani, dintr-un sat din Şoldăneşti. Pentru el şi cei doi fraţi ai săi copilăria nu se asociază cu basmele lui Ion Creangă, ci cu filmele de groază, regizate chiar de tatăl lor. Mama acestor copii, o femeie de numai 30 de ani, cu privirea ştearsă, zâmbeşte trist atunci când o întreb de ce nu a divorţat de soţ, tolerând bătăile şi umilinţele. „Unde era să mă duc, cui îi trebuim?” De câţiva ani, nu-şi mai aminteşte nici o zi senină. Întâi a fost o palmă, apoi o vânătaie sub ochi. În primii ani îi era ruşine să iasă din casă, mai târziu, se obişnuise şi nu-şi mai ascundea vânătăile. Tot satul ştia de necazul ei, dar nimeni nu s-a implicat vreodată s-o scoată din furia bărbatului. Ajunsă la limita puterilor, s-a adresat poliţistului de sector, dar a doua zi a fost forţată de soţ să-şi retragă cererea. Când s-a întors acasă, a fost bătută peste sâni. „Hai, du-te şi arată unde te-am lovit”, i-a strigat soţul râzând. Acum femeia şi cei trei copii se află la un centru de reabilitare a victimelor violenţei în familie. A decis să vină încoace după o căsnicie de aproape 10 ani cu un soţ care o bătea şi o înjura zilnic. Cu sănătatea şi morala la pământ, femeia speră să poată reîncepe viaţa, nu atât pentru ea, cât pentru cei trei copii ai săi. Un studiu al Băncii Mondiale apreciază că durata vieţii femeilor bătute se reduce cu 5—10%.

Reabilitarea durează luni în şir

Reabilitarea victimelor violenţei în familie durează luni, chiar ani în şir. Costurile acestor intervenţii se pot ridica la zeci de mii de lei. Cu victimele lucrează o echipă întreagă de specialişti – psihologi, psihiatri, asistenţi medicali, medici, avocaţi. „Serviciile unui psiholog valorează cel puţin 100 de lei pentru o şedinţă. În majoritatea cazurilor sunt necesare cel puţin 10 şedinţe de acest fel. Serviciile unui avocat costă cel puţin 500 lei pentru un proces de judecată. Pentru că de cele mai multe ori femeia iese din casă numai cu ce are pe ea, sunt necesare îmbrăcăminte, încălţăminte, seturi igienice, care ajung la cel puţin 2 mii de lei”, ne-a declarat Lilia Gorceag, psiholog la Centrul pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi a potenţialelor victime. Anul trecut, în cadrul centrului au fost asistate 181 de victime, care aveau în total 101 copii. Actualmente în republică există şase centre specializate în susţinerea victimelor violenţei în familie. Aceste structuri sunt finanţate din granturi străine şi din bugete locale.

De la violenţă la trafic de persoane e un singur pas

Un alt preţ pe care îl plătim pentru violenţa în familie este cel al reabilitării victimelor traficului de fiinţe umane. Potrivit Ecaterinei Berejan, specialist în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, peste 80 la sută dintre persoanele care ajung în trafic au trecut anterior printr-o experienţă de abuz sau violenţă, fie violenţă fizică, sexuală, emoţională sau economică. „Violenţa domestică este factorul care expulzează victima într-un cerc de violenţă, de data aceasta sexuală. Femeile care au trecut prin violenţă fizică sau sexuală sunt mai uşor de racolat, datorită faptului că au un nivel de autoapreciere foarte scăzut. Victimele nu ar putea fi atrase în capcană atât de simplu dacă ar fi conciliate psihologic”, spune Lilia Gorceag.

Tot din cauza abuzurilor din partea soţilor multe femei aleg să plece ilegal la muncă peste hotare, lăsându-şi copiii acasă. Numai anul trecut, în astfel de familii au avut loc 10 cazuri de incest, potrivit datelor Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CN PAC).

Violenţa naşte violenţă

Un copil crescut într-un mediu agresiv va aplica acelaşi tratament în familia sa. Puţini sunt acei care, ajunşi la maturitate, evită violenţa. Actualmente nici o structură statală sau neguvernamentală nu cunoaşte cifra exactă a copiilor abuzaţi în familie. Singurul studiu disponibil este cel realizat acum doi ani de UNICEF şi două ministere de resort. Datele acestuia arată că fiecare al patrulea copil este bătut de către părinţi, în timp ce fiecare al zecelea părinte a recunoscut că este violent cu copilul său. Singurul centru de servicii specializate pentru copiii care au devenit victime ale abuzului de orice fel este „Amic”, un serviciu implementat de CN PAC în parteneriat cu Direcţia municipală pentru protecţia copilului. Anul trecut aici a fost asistat un număr-record de cazuri – aproape 260. Cei mai mulţi copii ajung aici cu ajutorul unor rude, vecini, profesori, medici. Ca şi alte structuri abilitate în protecţia victimelor, centrul pentru victimele violenţei în familie funcţionează graţie suportului din partea donatorilor străini. Potrivit Rodicăi Coreţchi, managerul centrului, „reabilitarea unui copil victimă a violenţei durează în cele mai grave cazuri până la 2 ani”.

De fapt, de reabilitare psihologică beneficiază doar o mică parte dintre copiii abuzaţi. Ceilalţi riscă să repete această experienţă în raport cu viitorii lor copii. Astfel, consecinţele violenţei de azi se vor face resimţite şi pe viitor. Soluţia – reabilitarea agresorilor. În ţara noastră, toate serviciile create pentru consecinţele violenţei în familie se adresează victimelor. Însă netratarea abuzatorilor duce la recidivă. Cel care şi-a lovit soţia o dată îşi va repeta fapta, spun specialiştii. Actualmente la evidenţa organelor de poliţie se află peste 4600 de scandalagii familiali, pentru care nu există în întreaga ţară nici un serviciu de reabilitare. Experienţa internaţională arată că 80 la sută dintre abuzatori pot fi reabilitaţi.

Prima tentativă de a deschide un centru pentru tratarea celor care-şi bat soţiile a fost făcută acum câteva luni la Drochia. Potrivit estimărilor autorilor proiectului, costurile necesare pentru funcţionarea acestui serviciu ar fi de zeci de ori mai mici decât pentru funcţionarea unui centru pentru reabilitarea victimelor. „Viitorul centru va oferi servicii de asistenţă psihologică, socială şi servicii de dezalcoolizare. Cheltuielile de consiliere a unui abuzator nu sunt atât de mari în comparaţie cu întreţinerea unei femei şi a copiilor acesteia care sunt victime ale violenţei în familie. Ele ar constitui numai 5—10 la sută din costurile de întreţinere a unui centru specializat pe servicii pentru femei şi copii”, susţine Semion Sârbu, coordonatorul proiectului „Servicii sociale pentru abuzatori”, implementat de asociaţia „Artemida” din Drochia. Deşi centrul pentru abuzatori nu a fost deschis, o echipă formată dintr-un asistent social, un psiholog, un medic, un poliţist a vizitat mai multe familii în care există probleme. Până acum nouă abuzatori s-au adresat la asociaţie pentru consultare şi reabilitare şi speră să-şi refacă viaţa. Oamenii au înţeles că au o problemă, vor să-şi păstreze familia şi speră că cineva le va întinde o mână de ajutor.

Natalia Porubin
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
www.investigatii.md