Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Cât costă consumul şi tratamentul…

Cât costă consumul şi tratamentul alcoolismului

475-alcoolAlcoolul în R. Moldova este foarte accesibil şi nu prea costisitor. Dar tratamentul dependenţei de alcool implică costuri înalte, pe care le achită familia, apropiaţii, instituţiile de stat. Unele dintre costuri nu mai pot fi acoperite, atunci când e vorba de vieţi omeneşti pierdute din cauza abuzului de alcool.

Nicolae are 47 de ani. Acum viaţa lui a revenit la normal, însă dependenţa de alcool aproape că i-a distrus familia şi viitorul. Cel mai grav a fost că nu şi-a dat seama cum a ajuns dependent de alcool. În perioada studenţiei făcea sport şi nu a avut timp pentru alcool. Apoi a făcut 3 ani de armată în flota maritimă, unde iarăşi nu a contactat cu Bahus. Totul a început când, terminând facultatea, şi-a deschis o mică afacere.

Dorind să meargă businessul mai bine decât era posibil, a făcut o investiţie pentru care a intrat în datorii. Dar afacerile s-au complicat, iar datoriile creşteau. Crezând că totul e trecător, a încercat de câteva ori să consume alcool pentru a scăpa de stres. „Doar aşa puteam să evadez şi să uit de toate”, îşi aminteşte Nicolae. Stresurile s-au repetat, la fel ca şi serile înecate în alcool.

„Nu e ruşine să fii ajutat”

Apoi serile de beţie s-au transformat în săptămâni de deconectare. Familia era în disperare. Uneori Nicolae îşi revenea şi regreta. Se simţea vinovat faţă de membrii familiei. Îşi privea feciorul de doar 5 ani şi-i promitea că-i va cumpăra o jucărie frumoasă. Micuţul însă îi vorbea ca un adult, spunând că nu vrea nicio jucărie, vrea doar ca tatăl său să nu mai bea. Au pornit împreună lupta cu alcoolismul, dar nu au învins din prima.

Nicolae a făcut un prim tratament de dezintoxicare alcoolică. Se simţea curat, eliberat, credea că nu mai gustă alcool. Peste un an era exact acolo de unde pornise. „Am vrut să demonstrez că pot să beau şi să nu devin dependent”. A vrut să demonstreze că e puternic, dar demonstrase din nou că e dependent de alcool. A luat-o de la început. Deja nu mai voia să demonstreze că poate bea fără să se îmbete. Deja înţelesese că familia e mai importantă şi că ar putea să o piardă pentru totdeauna. A făcut o nouă cură de dezintoxicare alcoolică. „Totul vine din interior. Îţi poţi atinge scopul doar dacă doreşti acest lucru cu adevărat”, consideră el.

Peste 60% dintre consumatorii de alcool fac abuz

Nicolae afirmă că tratamentul medicamentos nu este suficient pentru a ieşi din mrejele alcoolismului. Având susţinerea familiei, bărbatul s-a adresat la un specialist psihiatru, care i-a prescris tratamentul, nu înainte de a-i evalua starea psihologică. Deşi mulţi consideră că e ruşinos să ajungi la psihiatru, Nicolae susţine că e foarte important să primeşti ajutorul unui specialist. ,,Nu e ruşine să fii ajutat”, spune el cu fermitate.

Potrivit unui sondaj sociologic realizat de „Expert-Grup” cu privire la consumul de alcool în R. Moldova, circa 40 la sută dintre respondenţi declară că utilizează băuturi alcoolice pentru a depăşi stresul, depresia sau pentru relaxare. Conform rezultatelor aceluiaşi sondaj, estimativ, între 69% şi 73% dintre bărbaţi şi între 62% şi 66% dintre femeile care consumă alcool depăşesc zilnic limita medicală inofensivă.
Anual, câteva mii de persoane ajung în evidenţa specialiştilor narcologi pentru dependenţa de alcool, însă specialiştii consideră că există multe persoane care fac abuz de alcool fără să ajungă în atenţia medicilor.

„Când bea unul, se îmbolnăvesc şi ceilalţi”

Lilia Fiodorova, medic la Dispensarul Republican de Narcologie, susţine că fiecărui pacient, înainte de a i se prescrie un tratament, i se oferă consultanţă psihologică. Acest lucru e necesar pentru a determina dacă într-adevăr există boală şi pentru a diagnostica corect persoana.

Lilia Fiodorova consideră că, pe lângă tratamentul propriu-zis, pacienţii au nevoie de susţinerea celor apropiaţi, deoarece „omul nu e o maşină fără sentimente”. Potrivit ei, împreună cu cei dependenţi, de consultanţa psihologică beneficiază şi membrii familiei acestora.

„O persoană dependentă nu e bolnavă de una singură, deoarece când bea unul suferă toţi cei apropiaţi”, subliniază medicul.

Pentru cei care consideră că pot fi înţeleşi doar de persoanele aflate în aceeaşi situaţie există grupul alcoolicilor anonimi. Aici poate veni oricine, membrii grupului se ajută reciproc, oferindu-şi suport psihologic. Pentru aceasta se întâlnesc în şedinţe de două, trei ori pe săptămână. Şedinţele, de obicei, au loc la domiciliul unuia dintre membrii grupului, aşa că aceste adunări nu necesită cheltuieli suplimentare. „Important e ca persoana să conştientizeze că are probleme, doar astfel le poate depăşi”, ne-a explicat un membru al grupului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Ludmila este soţia unui participant la aceste întruniri şi ştie cel mai bine cum e să treci prin chinul de a avea alături o persoană dependentă de alcool. Ea afirmă că participarea la aceste întâlniri i-a ajutat soţul şi-l ajută să nu mai bea de 20 de ani. „Cel mai important e ca persoana să ia singură decizia să nu mai bea, noi, cei apropiaţi, putem doar să o susţinem, să-i fim alături”, declară femeia.

Costurile alcoolismului

Expert-Grup a făcut şi o evaluare a costurilor alcoolismului. Pe lângă costurile pentru procurarea alcoolului, care în R. Moldova nu sunt prea mari, ţinând cont de faptul că multe familii au alcool de casă, costurile legate de tratament sunt destul de importante, mai ales că alcoolismul provoacă şi multe maladii secundare.

Pentru a trata alcoolismul e important să se urmeze o cură de dezintoxicare. În funcţie de gravitatea stării de sănătate a pacientului, acesta poate fi internat în spital, pe o durată de 3-4 săptămâni, unde posesorilor poliţei medicale li se asigură gratis asistenţă medicală. În cazurile mai puţin grave, când nu este necesară internarea permanentă, persoanele pot fi tratate în staţionarul de zi al dispensarului. Tratamentul poate dura de la 3 până la 10 zile, iar o zi în staţionar costă 150—250 de lei.

După dezintoxicare, la dorinţa pacientului, acestuia i se poate administra un anumit preparat, care reduce riscul de a reveni la abuzul de alcool, unii numind această metodă de tratament „codare”. De fapt, e vorba de un şir de proceduri, costul uneia dintre ele variind între 400 şi 600 de lei.

Raportul Expert-Grup mai arată că printre costurile alcoolismului se numără şi cele legate de consumul de alcool la volan, care se soldează cu victime umane şi distrugerea proprietăţii. Circa 13% dintre accidentele rutiere se produc din cauza consumului de alcool la volan. Anual, zeci de persoane îşi pierd viaţa în asemenea accidente, iar sute de oameni suportă traumatisme grave. La aceste costuri se mai adaugă şi pagubele materiale produse de accidentarea autovehiculelor.

Peste 80 la sută dintre moldoveni consumă în mod regulat băuturi alcoolice, ne arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, făcute publice la începutul anului 2014.

Alina Patraşco