Câştigă cel care cedează

Rezultatele concursurilor pentru achiziţionarea serviciilor de efectuare a reparaţiei acoperişurilor şcolilor din Chişinău arată că unele firme au învins în mai multe concursuri consecutiv. Autorităţile susţin că firmele câştigătoare au lăsat din preţ.

286-ghasachiSăptămâna aceasta s-au început lucrările de reparaţie a acoperişului clădirii vechi a Liceului „Gheorghe Asachi” din Chişinău. Această clădire are o vârstă apreciabilă, de aceea necesită reparaţie capitală. Acum acoperişul este într-o stare de nedescris. Când plouă, apa pătrunde până la primul etaj.

Cu umbrela în “Liceul nobilimii”

Petru Bantiuc, director adjunct pentru activitatea gospodărească, spune că aici este nevoie de investiţii mari, fiindcă atât acoperişul, cât şi subsolul trebuie renovate. “Când e apă multă, ajunge până în subsol. Drept urmare, se umflă parchetul în clase. Cârpim şi noi cum putem, dar nu se mai poate.”

O situaţie alarmantă este şi în bibliotecă. Deoarece acolo fisurile din acoperiş sunt mai mari, apa se scurge pe pereţi. Lângă portretul lui Mihai Eminescu a apărut o pată mare de mucegai.

Petru Bantiuc afirmă că din cele 22 de clase din clădirea veche a liceului, circa opt au nevoie de reparaţie urgentă. „Bani ni s-au mai dat pentru sistemul de încălzire şi pentru sistemul de apeduct, dar nu e de ajuns.”

Cine are noroc are, cine nu…

În urma unei licitaţii, la care au participat 5 firme specializate, s-a stabilit că acoperişul clădirii îl va repara firma “Fascons Plus” SRL, care a declarat că va îndeplini lucrări în valoare de circa 200 mii de lei.

Valeri Hlopov, managerul firmei “Oaza” SRL, a participat la acest concurs, dar a pierdut. “Cu toate că avem experienţă de 15 ani, la concurs a contat foarte mult preţul. Sigur, nu putem face lucrul degeaba. Iată de ce n-am câştigat”, susţine el.

Leonid Gajiu, patronul firmei “Sorina Gajiu” SRL, de asemenea a pierdut acest concurs. El consideră că totul ţine de noroc. “Nu am mai verificat din ce cauză nu am câştigat, eu sunt o fire mai liniştită, am lăsat totul în mâna destinului. Noi avem experienţă de 20 de ani în construcţii, dar anul acesta nu am câştigat nicio licitaţie.”

Leonid Rudacevschi, manager la “Fascons Plus” SRL, a menţionat că această firmă a câştigat concursul de efectuare a reparaţiilor fiindcă au mai cedat din preţ. “Avem experienţă în acest domeniu şi facem lucru calitativ, de aceea anul acesta am câştigat şase concursuri. Acum demarăm lucrările de reparaţie la Grădiniţa Nr. 56 din Chişinău şi la Liceul “Lucian Blaga”. Sper că nu va mai ploua, ca să nu ne reţinem din lucru.”

Profesorii din licee cunosc mai puţin firmele care înving, ei ştiu însă că liceele au crescut şi cresc valori. Lucia Argint, profesoară de istorie din acest liceu, spune că e păcat ca un asemenea monument istoric să fie lăsat în paragină. “Clădirea este veche, aparţine primului liceu laic din Basarabia. Imobilul datează din 1882, când zemstva din Basarabia a alocat 130 mii de ruble pentru a ridica acest local. Cândva instituţia dată era numită „Liceul nobilimii”, fiindcă aici învăţau copiii celor mai mari personalităţi, bunăoară fiii lui Alexandru Donici, Serghei Lazo.”

Clădirea a fost construită conform celor mai noi standarde pentru acea perioadă: avea calorifere, canalizare. După naţionalizarea învăţământului din 1919, în cadrul acestei clădiri a funcţionat Liceul ,,Regina Maria”. În timpul războiului clădirea era folosită de către soldaţii nemţi, la etajul al doilea era spital pentru cei răniţi din armata germană, iar la primul etaj era grajd pentru cai. După război clădirea a fost iarăşi instituţie şcolară. Din 1945 până în 1991 aici a funcţionat Şcoala Medie Moldovenească Nr.1 „G .I. Kotovski”. Mai târziu a fost numită “Gheorghe Asachi”. A rezistat clădirea multor intemperii ale istoriei, dar acum nu mai poate face faţă.

Boris Volosatâi, directorul acestui liceu, spune că a cerut ajutor de la toate instanţele posibile: de la primărie, de la guvern, de la preşedinte. “M-am ales cu o promisiune din partea lui Vlad Filat că ne va ajuta, dar se vede că, din cauza inundaţiilor din ţară, liceul nostru nu va avea prioritate. Clădirea nu mai cere a fi reparată, ea deja strigă.”

Şcoală veche, acoperiş nou

La Şcoală Municipală de Meserii s-au terminat lucrările de reparaţie a acoperişului, fiindcă concursul a avut loc în luna iunie. La el au participat 4 firme, câştigându-l firma ,,Rom Vic” SRL. Această firmă a câştigat anul acesta şase concursuri. “Concursul este concurs. Noi am pus preţul care ne convine. Avem 18 ani de experienţă, am activat şi în cadrul Direcţiei de locuinţe mulţi ani. Efectuăm lucrările după principii de construcţie moderne.”

Constantin Coreţchi, director adjunct pentru activitatea gospodărească, afirmă că s-a lucrat calitativ şi operativ. “Timp de opt zile acoperişul a fost reparat. De zece ani tot ceream. Firma respectivă ne-a oferit şi o garanţie de cinci ani. Sperăm că aşa va fi.”

Această clădire datează din anii ’60. Fusese până în anii ’90 grădiniţă, apoi aceasta a fost transferată în altă clădire. Din 1996 aici activează şcoala de meserii, unde învaţă copii cu un comportament mai dificil. Ei au posibilitatea să devină cizmari, cusători şi asistenţi sociali.

Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău, a specificat că o comisie alcătuită din nouă membri din cadrul Primăriei a evaluat lucrările executate în această instituţie şi totul pare să corespundă rigorilor actuale din construcţii.

Claudia Dogot, membră a comisiei de selectare şi evaluare a firmelor pentru efectuarea reparaţiilor, afirmă că „cele care au fost selectate au acceptat preţurile impuse de noi. A fost concurs de cerere a ofertelor de preţuri, fiindcă bugetul primăriei a oferit puţini bani. Iată de ce coincid unele firme. Care cedează, câştigă. Care a pus un preţ mai ridicat – a pierdut”.

Licitaţia pentru efectuarea reparaţiilor la Şcoala de Meserii a avut loc la 17 iunie. Atunci s-au desfăşurat 8 concursuri, două dintre ele fiind câştigate de firma “RomVic” SRL.

La 8 iulie, firma “Fascons” SRL a câştigat două concursuri din şase: reparaţia acoperişului Liceului “Gheorghe Asachi” şi reparaţia de categorie generală a Clubului sportiv “Speranţa”.

Lilia Zaharia-CravcencoPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lucia

    La Liceul Zemstvei (actualul Liceu Gh. Asachi, nici odata n-au invatat fii lui A. Donici si S. Lazo, fiindca aceasta institutie a existat ca Liceu de fete. Altceva este ca aici au invatat reprezentante din familiile nobilimii basarabene, printre care Lazo, Donici, Semogradov, Krupenski etc…
    Privitor la necesitatea reparatiei pentru aceasta scoala din Chisinau. O REPARATIE CAPITALA trebuie de initiat nu numai in cladirea veche ci in intreg Liceul. Deja oameni buni a venit Timpul de a ne intoarce la invatamint si cu fata…
    Toată lumea asteapta rezultate stralucite de la aceasta scoala, permanent trimit acolo delegatii straine, dar cu ce sa te mindresti si ce sa arati, de unde să fie cele asteptate daca nu sunt conditii normale nici macar in cabinetele unde geamurile nici nu se inchid de putrede ce sunt, găuri in podea etc., in schimb – un vagon de promisiuni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *