Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Căsătoriţi cu drepturile lezate

Căsătoriţi cu drepturile lezate

Dacă doreşti să te căsătoreşti, ele sunt indispensabile. Tinerii însurăţei care sunt mai şmecheri şi le-au evitat nici nu-şi amintesc de ele. Ceilalţi, care au bătut pe la fiecare uşă, nu pot să le uite şi le cred o inutilă pierdere de timp. Deşi certificatele medicale necesare la înregistrarea căsătoriei au fost instituite cu scopul profilaxiei naşterii copiilor cu dereglări, din cauza birocraţiei şi lipsei de informaţie, acestea generează acte de corupţie şi vin în contradicţie cu drepturile elementar ale omului.

La mijlocul anilor ‘90, când numărul persoanelor molipsite cu diverse infecţii sexual-transmisibile era foarte mare, dar şi când luase amploare sexul comercial, pentru Ministerul Sănătăţii (MS) era un succes şi un lucru necesar examinarea medicală obligatorie a tinerilor înainte de căsătorie. După 15 ani de obligativitate a acestor examinări, MS a constatat că ele sunt ineficiente şi încalcă drepturile omului.

Codul familiei prevede că persoanele care doresc să se căsătorească urmează a fi supuse unui examen medical, care ar trebui să fie gratuit şi obligatoriu, în urma căruia se eliberează certificatul medical destinat serviciului stării civile. În Cod nu este specificat faptul că, în realitate, acest proces e unul extrem de complicat.

Când tinerii depun cereri de căsătorie la oficiul stării civile, li se eliberează o îndreptare la examinarea medicală, potrivit Regulamentului privind examinarea medicală a tinerilor înainte de căsătorie. Medicul le eliberează alte recomandări, pentru efectuarea investigaţiilor medicale. Având concluzia medicului de familie, tinerii se adresează medicului de planificare a familiei, care ar trebui să le ofere consiliere premaritală şi să le elibereze certificatele F3 şi F6, solicitate de oficiul stării civile. Acelaşi regulament prevede că depistarea oricărei boli sau a agenţilor patogeni la tineri nu poate împiedica înregistrarea căsătoriei.

Problema lipsei comunicării

Liliana s-a căsătorit în vara trecută. Ştia că trebuie să facă anumite investigaţii medicale, dar când a încercat să afle mai multe detalii, cu multă insistenţă, a înţeles care-i întregul proces. „Când am încercat să aflu ce-i cu aceste teste, medicul de familie a spus că trebuie să merg la oficiul stării civile. Am sunat la ei şi am aflat că trebuie să ne prezentăm acolo cu rezultatele testelor. Dacă nu ştii de unde s-o începi, niciunul nu-ţi spune”, îşi aminteşte tânăra căsătorită. Ea consideră că o problemă mare în această situaţie este lipsa informaţiei şi a comunicării dintre cei trei implicaţi: tineri, medic şi reprezentantul oficiului stării civile. O altă problemă este cea legată de durata eliberării certificatelor, care se suprapune cu perioada în care tinerii au foarte multe de planificat. „Timp de două săptămâni, alergătură în fiecare dimineaţă. Nu-mi imaginez ce fac oamenii care lucrează şi care se mai şi pregătesc de nuntă”, spune Liliana, considerându-se norocoşi că împreună cu soţul au putut să-şi ia liber de la serviciu pentru perfectarea actelor necesare.

Două săptămâni sau 200 de lei

Dacă nici medicul de familie şi nici reprezentantul oficiului stării civile nu sunt dispuşi să explice tinerilor cum stau lucrurile, ei se consultă cu cei care au trecut de aceste bătăi de cap sau cer ajutor prietenilor de pe internet. De exemplu, acest subiect este foarte solicitat pe forumurile de pe site-urile mama.md şi iubire.md. Aici, cei interesaţi de subiectul certificatelor medicale la înregistrarea căsătoriei îşi împărtăşesc experienţa pe care au avut-o când au obţinut aceste documente, oferă sfaturi şi secrete celor care doresc să se căsătorească.

De cele mai multe ori, tinerii în criză de timp sunt sfătuiţi pe internet să evite procedura standard, oferind bani medicului sau asistentei medicale, deoarece „este mult mai comod, ai certificatele în decursul aceliaşi zile şi eşti scutit de a alerga după fiecare medic”, spune o tânără pe un site.

Aceeaşi modalitate a ales şi Valentina, care acum nici nu-şi aminteşte ce investigaţii ar fi trebuit să facă. „Am mers la medicul de familie şi i-am spus că nu avem timp să umblăm pe drumuri, nici eu, nici soţul, şi mi-a spus că trebuie să-i dau 200 de lei. În vreo 15 minute ea a rezolvat totul, fără bătăi de cap şi timp pierdut”, îşi aminteşte tânăra. Toate acestea, cu o singură condiţie din partea medicului: dacă cineva o întreabă, să spună că a fost singură peste tot.

Detalii inutile şi discriminatorii

Liliana, care a simţit pe propria-i piele lacunele sistemului medical, consideră că în procesul de obţinere a celor două certificate sunt mai multe detalii care deranjează şi încalcă drepturile pacientului. „Aceste cartele medicale, cu toate rezultatele, oarecum confidenţiale, rămân pe coridor. Sora medicală poate să le mai citească, dacă nu are ce face. Când m-am dus să iau testul la sifilis, mi s-a spus să mă caut în catalog: unul cu rezultatele pozitive şi altul cu cele negative. „Caută-te în cel cu nu; dacă nu eşti, caută în cel cu da”, mi-a spus asistenta, dar acolo sunt toate numele persoanelor care au dat acest test”, spune Liliana. Ea consideră inutile consultările specialistului în reproducere, care în cazul lor a fost cam asa: „Nu şi, faşim copchii?” Ei au spus, da. „Ei ghini dară”, le-a răspuns medicul. Similară a fost şi consilierea pre- și post-SIDA, afirmă tânăra căsătorită, care consideră nu doar inutilă, dar şi discriminatoare consultarea de către medicul ginecolog doar a unui partener, a femeii.

Cioară albă la respectarea drepturilor omului

„Aceste certificate vin în contradicţie cu drepturile elementare ale omului. În primul rând dreptul la confidenţialitate, la libera alegere, respectarea drepturilor sexual/reproductive ale persoanelor. Noi nu suntem în drept să obligăm pe nimeni să fie mandatoriu acestor certificate medicale, nu putem obliga pe nimeni să fie testat obligatoriu la sifilis sau HIV/SIDA, nu putem obliga o fată tânără să treacă controlul ginecologului. Este vorba de demnitate, viaţă privată şi respectul de sine”, susţine Boris Gâlca, directorul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie din Moldova (UNFPA). El consideră că, la moment, marea problemă sunt amendamentele necesare la Codul Familiei, pentru abrogarea Ordinului ce obligă examinarea medicală. Acest lucru trebuie efectuat cât mai curând, pentru că Moldova apare ca o cioară albă la capitolul respectării drepturilor omului, crede Borid Gâlca, fiind convins că sesiunile de informare şi educare ar fi bine să rămână, dar într-un mod opţional şi la libera alegere.

„Examinaţi, dar fără a le leza drepturile”

Surse din cadrul Direcţiei politici asistenţă medicală a femeii, copilului şi grupurilor vulnerabile a Ministerului Sănătăţii au declarat că Ministerul s-a autosesizat că este o problemă cu aceste certificate medicale şi pentru acest an a programat identificarea soluţiilor, alternativelor pentru a le revizui.

„Tinerii sunt supuşi mai multor riscuri, ei sunt sexual-activi, au multe tentaţii. Anume de aceea şi s-a elaborat ordinul prin care a fost aprobat acest certificat medical. Acest ordin a fost elaborat într-o perioadă când el era o necesitate. Trebuie să recunoaştem că viaţa nu stă pe loc, tineretul are acum alte viziuni şi sistemul nostru de sănătate are alt potenţial, alte abordări. De aceea noi vrem să revizuim acest act normativ şi să vedem care ar fi cea mai bună soluţie pentru tineri, de-a fi totodată examinaţi, dar fără a le leza drepturile”, susţine oficialul din cadrul Ministerulu Sănătăţii.

Tatiana EŢCO